Параграф22 Weekly

Финал

От кървав топскандал до правно нищо

Манипулация на разследващите или съдебен формализъм "замете" делото за знаковото убийство?

Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов ще съдят България в Страсбург за нарушените си човешки права.

Бившият главен прокурор Никола Филчев може да почерпи. Безкрайната поредица от провалени наказателни процеси беше попълнена за последно тази седмица. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди оправдателните присъди по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Подсъдими по него бяха Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитрина Атанасова. Но сянката на Филчев тегнеше над процеса през цялото време - той дори беше посочен като пряк извършител на клането със сатър.

Както винаги в подобни случаи, въпросите са повече от отговорите. Защото най-важните отговори липсват. За пет години разследване и десет години движение на делото по съдебните инстанции държавата не може да убеди никого, че е искала да разкрие убийците. И понеже действията й пораждат единствено недоверие, всеки сам ще решава дали да й вярва, като гледа съдебните актове. Защото според съдържанието им нищо не е установено - нито средството на смъртта на Георгиева в жилището й в столичния кв. "Стрелбище", нито оръжието на престъплението, нито евентуалните мотиви на извършителите. Преките доказателства в подкрепа на обвинителната теза нямало, а и косвените били крайно недостатъчни. 

Ще напомним някои показателни примери. Още на първа инстанция Софийският градски съд заклейми разследващите за "пълно бездействие, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". Оправдателната присъда беше потвърдена без резерви и от Софийския апелативен съд, който окачестви като "едно правно нищо" най-важното доказателство - намереният в дома на Аврамов потник. Присъединяването му към доказателствения материал било придружено с почти всички възможни значими процесуални нарушения.

Пълното бездействие и крещящият професионализъм на разследващите обаче няма как да са случайни. На първо място, защото цялото досъдебно производство протече в мандата на Филчев. А делото беше изключително шумно и няма как действията на разследващите да са останали встрани от погледа му. И на трето - заради практикуваните от главния прокурор казармени методи, които не оставяха на обвинителите особен избор как да водят и как да формират вътрешното си убеждение по определено дело.

Подчертавайки ролята си на касационна инстанция, която няма право да прави нова преценка на доказателствата по съществто, ВКС възприема преценката на апелативния съд, че косвените доказателства са не само недостатъчни, а и негодни. Второто важно косвено доказателство - намерената в дома на жертвата угарка от цигара с ДНК на Пламен Калайджиев, обаче също е отхвърлено с предположения, което един върховен съд не би трябвало да си позволява. В хода на делото се доказало, че Калайджиев е извършил ремонт в жилището, посещавал го е, но нямало как да се установи дали угарката е оставена там по време на убийството.

"Действително съществуват множество предположения и хипотези, но най-невероятната е, че угарката е попаднала в апартамента в деня на престъплението. Това е така, защото след извършване на деянието жилището било почистено перфектно, не са оставени каквито и да било следи. Не би могло да се допусне, че при такова старателно заличаване на следите е проявена такава драстична небрежност - да бъде оставен фас с ДНК на един от извършителите", се казва в решението на ВКС. Логическа конструкция, която подсказва подозрение, че фасът е подхвърлен.

Показанията на близките на убитата са оценени като "предположения, основани на слухове, недомлъвки и лични изводи", базирани само на проведени разговори. Най-фрапиращото от тези показания е на Нанка Колева, съпруга на убития три години след смъртта на Надежда Георгиева висш прокурор Николай Колев. Той също беше обвиняем по делото, но като помагач на тримата извършители. Според Нанка Колева, Филчев лично ѝ признал, че е убил Надежда Георгиева, но да бъде разследван самият главен прокурор, естествено, никой не си и помисля. Макар че още няколко свидетели го посочват като непосредствен извършител на убийството и има данни, че Георгиева е влизала в кабинета му като у дома си, той дори не е призован за разпит. И ВКС напомня, че съдът е длъжен да се придържа единствено към повдигнатите обвинения, а в тях Филчев не присъства.

Предположенията и слуховете за участието на Филчев в убийството обаче за Върховния съд на Великобритания се оказаха достатъчен мотив да откаже екстрадицията на подсъдимата Димитрина Атанасова през 2011 година. Британските магистрати изразиха в акта си недоумение защо Филчев не е призован на разпит и защо не е направена връзка между убийствата на Георгиева и Колев. В решението за отказа беше цитирано и изказване на сегашния шеф на Върховния административен съд Георги Колев, който разглеждаше делото на първа инстанция, докато беше наказателен съдия. След като пое ВАС, той окачестви публично твърденията за връзка на Филчев с престъплението като "несериозни".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във