Параграф22 Weekly

§22 Анализи

От небитието Шкафа скара МВР и обвинението

Трупът на Шкафа, разстрелян в събота (24 март) вечерта пред блок 353 в ж.к.Младост, беше подметнат небрежно в градините на обвинител 'b91 Борис Велчев. Това стори вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов във вторник (27 март). Той заяви, че е трябвало поне да бъде направен опит да бъде променена мярката за неотклонение на Кирил Кирилов -Шкафа и той да бъде върнат в ареста.


Поради стечения на обстоятелствата и присъда, която е трябвало да бъде излежана във врачанския затвор, тази мярка е променена. За мен е важно, че след като е излязло това лице, би трябвало прокуратурата да е поискала отново промяна на мярката. Не сме в хипотезата, която по принцип е обичайна според НПК - да не може да бъде променяна мярката по едно дело, когато тя е изменена в по-лека, докато то не приключи, категоричен бе Цветанов.


Както е известно, преди да бъде убит, членът на Наглите Кирил Кирилов-Шкафа е излежавал 12-годишна присъда между 19 февруари 1998 и 27 януари 2009 година. Наказанието, наложено му от Военния съд - Сливен изтърпявал в затвора във Враца. Шкафа се връща в пандиза през ноември 2010 г., тъй като влиза в сила ново определение на Софийския градски съд. Магистратите определят общо наказание от 14 години лишаване от свобода, тъй като са групирали четири присъди на Кирилов. Преди да се върне зад решетките обаче, са му зачетени годините, които вече е излежал. Така всъщност му е останала около година затвор. Шкафа изтърпява този срок от ноември 2010 до 18 ноември 2011 г., когато излиза окончателно на свобода.


Точно в паузата от януари 2009 до ноември 2010 г. Кирилов е заловен при спецоперацията на МВР Наглите -2, проведена на 28 декември 2009 година. В хода на разследването по делото Наглите на Кирилов вече му е била определена мярка задържане под стража. Когато дошъл моментът да се върне в пандиза, за да си изтърпи остатъка от една година по старите присъди, съдът променил мярката му в подписка, а Кирилов запазил правото си да работи, докато е зад решетките.


Именно


тази промяна е обект на спор

както между МВР и прокуратурата, така и в юридическите среди. Според експерти по наказателен процес Софийският градски съд е действал правилно, променяйки мярката на Кирилов в по-лека. Освен това те са отчели и обстоятелството, че ако Кирилов получи междувременно присъда и по делото Наглите, то от нея ще трябва да му се приспадне срокът, в който той е бил под стража заради старите си прегрешения. Което значи, че ако съдът бе дал поисканите от прокуратурата в края на миналата седмица 12 години затвор за Кирилов, той щеше да си ги изкара в килията в целия им срок. Но неизвестните килъри промениха положението, като уцелили артерията на Шкафа и той замина в небитието.


Лошият късмет на Кирилов си остана за негова сметка, но предизвика и напрежение между МВР и прокуратурата.


Дни по-рано същата позиция изрази и главният секретар на МВР Калин Георгиев, който в прав текст каза: Ако Кирил Кирилов-Шкафа беше в ареста, сега щеше да е жив. Според професионалист 'b91 във вътрешното ведомство Кирилов не би трябвало да бъде на свобода, особено след като прокуратурата е поискала да му бъде наложена 12-годишна присъда.


Подобна логика имаше и в коментара на премиера Бойко Борисов: Странно е, че човек, който има присъда, го убиха, вместо да е в затвора. Защо не е в затвора? Защо, след като има присъда и престъпленията са доказани, изведнъж - чуваме, че е застрелян. Тези въпроси ги задавайте на Лазар Груев и на Борис Велчев, гневно заяви Борисов в емисия на любимата му ТВ 7.


Държавното обвинение обаче отхвърлиха тези претенциите, като обясни, че


не е имало правно основание

да се иска изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия по делото Наглите Кирил Кирилов. Според говорителя на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова , когато Кирилов излиза от затвора, към него вече е приложена мярка подписка. Това се е случило в началото на процеса срещу Наглите. Обвинението не е поискало по-тежка мярка, защото тази не е била нарушена. Ако лицето не се яви или възпрепятства хода на делото, тогава трябва да се иска изменение, но това не се е случило и наблюдаващият прокурор не е имал правно основание да предложи задържане под стража, обясни Арнаудова.


Докато обвинение и МВР си прехвърлят разни вини около мъртвия Шкаф, процесът в Софийския градски съд срещу Наглите навлезе в заключителната си фаза и стигна до изслушване на защитата на подсъдимите. А съдебното дирене срещу Кирил Кирилов беше прекратено заради смъртта му. На заседанието в началото на седмицата стана ясно, че Шкафа напоследък е бил следен и той го е знаел. Адвокатът му Йолинка Станева разказа, че клиентът й бил много притеснен от това. Според Станева отначало Шкафа мислел, че го наблюдават полицаи. Поведението и външния вид на опашките обаче го убедили, че не става дума за полиция, а явно за мутри. Кирилов не знаел защо го следят и това го е притеснявало най-много, съобщи адвокат Станева.


Разкритията на защитата логично водят до въпроса дали всъщност Кирилов не е имал намерение да съдейства на прокуратурата в процеса срещу Наглите и затова да е бил отстранен?! Адвокат Станева енергично отрече това предположение. Кирилов само заявил пред съда, че няма нищо общо с отвличанията и че познава само един човек от цялата група. Никаква информация за похищенията и за това кой е мозъкът на Наглите не е имал Кирилов, се разбра от обясненията на Станева.


В хора на неверниците, че Шкафа е щял да стане защитен свидетел и да изпее най-голямата тайна на Наглите, се включи във вторник и вътрешният шеф Цветан Цветанов. Нямаме информация, че Кирил Кирилов е знаел кой стои зад Наглите, категоричен бе той. През целия процес на разследването това е лицето, което не е имало абсолютно никакво желание, нито пък е давало някакви сигнали, че ще съдейства или нещо, което би могло да допринесе допълнително, за да бъдат събрани доказателства за процеса, заяви Цветанов.


И все пак червеят на съмнението, че


Шкафа е имал някаква договорка с обвинението,

продължава бавно да пробива твърдата позиция на МВР и на защитата. Стана известно, че във фаталната съботна вечер Шкафа се е прибирал у дома си, след като е гостувал на друг човек от ъндърграунда, също клиент на Темида и най-вече защитен свидетел на обвинението. Става въпрос за Веселин Христов-Кубинеца, който е свидетел на прокуратурата в делото срещу известния наркобос Стефан Бонев-Сако. През февруари групата на Сако, в която влизат още Милен Даврански-Катерицата, Веселин Димитров, Христо Ангелов, Светослав Костакев, Гочо Гочев, Даниел Ангелов, Владислав Георгиев и Любен Стефанов, станаха клиенти на специализирания съд заради разпространение на дрога. Спецсъдът отреди те да бъдат задържани под стража.


Единствен от цялата наркобанда, който бе пуснат да си иде вкъщи - под домашен арест, бе Кубинеца. По време на заседанието в средата на февруари стана ясно, че той е къртицата, която е изпяла бандата на Сако. По време на заседанието Кубинеца трябваше да седне на скамейката сред останалите от групата, но те го посрещнаха с викове предател. Не искам да сядам до този доносник, нас ни натопи, а той се измъкна от ареста, изкрещя един от Саковите хора.


Истината е, че пет часа преди началото на заседанието Христов е бил разпитан в сградата на спецпрокуратурата на ул. Черковна, където подробно разказал за цялата дейност на престъпната група. Благодарение на показанията си Кубинеца се размина с решетките. Наблюдаващият прокурор Никола Невенчин единствено за него поиска от спецсъда домашен арест, въпреки богатото му криминалносъдебно досие. За Веселин Христов считам, че е адекватна мярката домашен арест, като се има предвид неговото процесуално поведение - допринесъл е и ще допринася за разкриването на обективната истина, пледира прокурорът.


Какво са си говорили Кубинеца и Шкафа в събота вечерта, дали не са обсъждали общата си свидетелска съдба - ще изяснява разследването за убийството на Кирилов. Фактът, че и двамата по един или друг начин са се радвали на благоразположението на прокуратурата и не са търкали арестантските скамейки наравно с аверите си, обаче ги поставя в една много специфична позиция. Съратниците на Кубинеца красноречиво я дефинираха по време на заседанието на спецсъда през февруари.


Каква е цялата истина за поръчителството и убийството на Кирил Кирилов-Шкафа обаче едва ли ще научим. МВР издирва като извършители двама души, версиите за покушението са много, но нито една не е водеща засега.


И докато тече това разследване, Наглите със стройна крачка вървят към финала на процеса. Произнасянето на присъдите им бе планирано за 2 април, но поради смъртта на Шкафа пледоариите трябваше да започнат отначало. Така краят на делото ще бъде отложен за малко. Дали доказателствата на МВР и на прокуратурата срещу групата в отсъствието на убития Кирил Кирилов-Шкафа ще са достатъчни да обосноват 150-те години поискан затвор, много скоро ще разберем.


nbsp;


nbsp;


Миналото на Шкафа


- През март 1998 г. Кирилов е задържан заедно с Прокопи Прокопиев-Поли като заподозрян за убийството на о.р. полк. Стефан Семков, станало на хранителната борса в столицата при въоръжен грабеж през февруари същата година. Оправдан е окончателно от ВКС по това дело след седем години.


- През 2000 г. получава тригодишна условна присъда от Софийския районен съд за нанасяне на средна телесна повреда.


- Задържан е за грабеж на 3 декември 1999 г. и прекарва две години в ареста. Излиза от ареста през 2001 г., но отново е задържан и съден заради въоръжения грабеж над турчина Мехмед Таринверди край сливенското село Тополчане на 15 август 1996 година. Получава първоначално 17 години затвор от Сливенския военен съд, после присъдата е намалена на 12 години.


- На 19 февруари 1998 г. напада и ограбва чейнджбюро в центъра на Монтана. Шкафа не бил сам, предполага се, че с него е Прокопи, с когото са приятели от деца. Освен за чейнджбюрото е заподозрян и за въоръжени грабежи в Софийско, но доказателствата не били достатъчно за съдебен процес.


- Шкафа става известен покрай отвличането на хърватски гражданин край язовира в село Славотин преди повече от десетина години. Използва т.нар. сицилианска примка, хърватинът се задушава сам. Делото по случая е прекратено.


В средата на 90-те години на миналия век Шкафа се препитава като охранител на билярд клуб в Монтана, след това се мести да живее в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във