Параграф22 Weekly

§22 Анализи

От пусто в празно по делото Станишев

Делото за разгласяване на държавна тайна срещу бившия премиер Сергей Станишев добива все по-изчистен профил на уреден мач, в който играчите симулират в очакване на последния съдийски сигнал. Тази седмица стана ясно, че понеже обвиняемият е с чисто съдебно минало, Софийският градски съд е върнал на прокуратурата дори скромното й предложение за освобождаване на Станишев от наказателна отговорност и той да бъде санкциониран с административното наказание глоба. Според Наказателния кодекс санкцията може да бъде от 1000 до 5000 лева. Повод за процеса е изчезването на седем секретни доклада - три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Документите са връчени на Станишев лично и срещу подпис и са изчезнали в периода от 4 ноември 2005 до 10 септември 2009 година.


На държавното обвинение е дадена нова порция указания. Съдия Александра Йорданова иска от прокуратурата да изчисти несъответствие относно индивидуализацията на един от документите, описан в постановлението за привличането му като обвиняем, и това, което е посочено във внесеното в съда предложение. След тази на пръв поглед дреболия съдийката е шмугнала същественото указание. То е за нещо, което прокуратурата явно не е в състояние да извърши - деянията да се индивидуализират, като се посочи кога, къде и как Станишев е загубил всичките седем документа.


Делото се връща за трети път, след като обвинителният акт беше вкаран в съда през август миналата година. Тогава първият съдия по делото Веселина Вълева върна делото на прокурорите само след две седмици с мотива, че предложението им е немотивирано. После Вълева се премести в Апелативния специализиран съд и с даването на указания се зае Александра Йорданова. За начало тя даде четири, които сега редуцира до две. Съдийките знаят много добре, че дори ако изпълни едното от тях, прокуратурата е безсилна по другото и трудно може да опише как точно Станишев е изнесъл документите. Йорданова следва зададения от Вълева тон, според който обвинителната теза се гради върху липсата на инкриминираните документи, без да са изложени конкретните действия или бездействия на обвиняемия, довели до тази липса.


На практика съдът прави тълкуване, противоречащо на здравия разум, като отказва да търси отговорност от лицето, задължено да съхранява документите, и толерирайки изтичането на секретна информация. В същото време Вълева подсказа, че ако по време на делото бъдат намерени всички материали, то ще бъде прекратено. В тон с тази лежерност бившият премиер твърди, че нито е губил документи, нито ги предавал на някого, който не трябва да има достъп до тях. Според него въпросът е във висока степен политизиран, а върху прокуратурата се оказва натиск.


Че изгубените документи няма да бъдат намерени току-така на седмата година от изчезването им, е ясно. Това не е в интерес на обвинението, но не е проблем и за защитата на Станишев. При тези искания на съда оправдателната присъда поне на първа инстанция изглежда неизбежна. Наближават обаче избори и прокуратурата ще бъде изкушена да протестира, което означава, че предстоят разходки на делото до горните инстанции и обратно. Пък с оглед на изхода на изборите ще се решава допълнително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във