Параграф22 Weekly

§22 Анализи

От Съюза на съдиите предлагат: ДА ОТПАДНЕ ТАЙНИЯТ ВОТ ПРИ КАДРУВАНЕТО ВЪВ ВСС

Магистрати и депутати са на път да си стиснат ръцете за четвъртата поправка в конституцията. Съдебната и законодателната власт стигнаха до извода, че новият контролен орган - Инспекторатът - трябва да бъде независим, а не поделение на Висшия съдебен съвет или на парламента.
Новината, че народните представители и слугите на Темида могат все пак да се разберат, изплува във вторник (5 декември) по време на дискусия, организирана от Съюза на съдиите в България (ССБ). Темата на форума бе четвъртата поправка в основния закон. Според магистратите, ако Инспекторатът е независим, той ще бъде по-силен и по-устойчив срещу опити за въздействие от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС). В конституцията трябва да се предвиди възможност новият орган да контролира дейността и на самия ВСС, предлага ССБ. Според съдиите е необходимо да се следи как се изразходват на бюджетните средства, случайното разпределение на делата, планирането на щатовете, спазването на конкурсното начало и други подобни дейности.
Членовете на Инспектората не трябва да се избират с квалифицирано мнозинство, а с обикновено. Освен това съдиите предлагат да отпадне тайното гласуване при кадруването във ВСС и да се запази функционалния имунитет на магистратите.
Според съдия Красимир Влахов (член на ССБ) колегите му трябва да запазят имунитета си, защото ако той бъде премахнат, ще се създаде опасна зависимост - особено на наказателните съдии - от прокуратурата и органите на МВР, които могат да издават подобни постановления.
Едно от най-рационалните предложения на ССБ се отнася до членовете на ВСС, избрани от парламентарната квота. Според сега действащата конституция, ако магистрат, избран от тази квота, бъде дисциплинарно уволнен от съдебната система, той си остава член на ВСС. Съюзът на съдиите предлага тази опция да бъде променена, т.е. при уволнение въпросният човек автоматично да бъде изключен и от Висшия съдебен съвет.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, който бе поканен на форума, отново лансира идеята си ВСС да стане постоянно действащ орган. В момента съветът няма административен капацитет да отговори на философията на съдебната реформа. Той заседава по веднъж седмично, а неговите членове съвместяват задълженията си с друга работа - като магистрати или най-често като преподаватели в университетите, мотивира се Пенчев.
Депутатът от БСП Мая Манолова (член на временна парламентарна комисия за конституционни промени) внимателно следеше дискусията за четвъртата поправка в основния закон. Накрая тя бе принудена да признае, че почти всички предложения на Съюза на съдиите са рационални. На форума тя заяви, че ще внесе изложените там идеи в комисията от свое име преди второто четене на законопроекта. Обсъдихме становището на ССБ с председателя на комисията Янаки Стоилов и той също го подкрепя, обяви Манолова.
Тя призна, че управляващата тройна коалиция малко прибързано е решила да премахне функционалния имунитет на магистратите. Но се надява това да бъде поправено. Депутатката обеща още, че ще предложи да отпадне тайното гласуване при кадровите назначения във ВСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във