Параграф22 Weekly

§22 Анализи

От умрял писмо за хонорара на Доган

Да получиш от умрял писмо - случва се рядко извън поговорката. Така е в случая с прословутия милионен хонорар на ДПС-лидера Ахмед Доган по проекта Цанков камък - умрелият е жив, но не пише. Прокуратурата уж води разследване по случая, но резултати от него няма. Или ако има, те са такива, че подшефните на главния прокурор Борис Велчев все не събират кураж да ги оповестят. Но пък и твърде рядко някой ги пита докъде са стигнали. Защо тогава да не си правят оглушки?!


С настъпването на новата година стана ясно, че парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси е поискала от прокуратурата информация за хода и резултатите от досъдебното производство за четирите консултантски хонорара на Доган. Същата комисия изгуби преди това делото срещу лидера на ДПС за конфликт на интереси с решение на Върховния административен съд.


Членовете на комисията изразиха още в края на миналата година недоволство от взаимодействието с няколко институции, сред които прокуратурата и НАП. Депутатите обработвали получените сигнали и материали - между тях и тези за Цанков камък - изпращали ги на въпросните институции в комплект с констатациите си, но така и не дочаквали отговори. Те са решили да искат срещи с прокурори, с данъчни и с хора от други ведомства, за да рестартират сътрудничеството и диалога с тях.


В навяващата печал ситуация единственият живец комай е заявката на парламентарната комисия, наричана гръмко Антимафия, че я има. Последното раздвижване на този постоянно действащ орган на Народното събрание беше през лятото на миналата година и беше свързано не с успехите му в борбата с мафията, за който отговаря, а с разправиите дали лидерът на Атака Волен Сидеров да бъде допуснат за член на комисията. Сидеров беше отхвърлен пет пъти заради акцията на неговите привърженици пред столичната джамия и в крайна сметка партията му остана без представител в нея след оттеглянето на предишния председател на комисията Валентин Николов. За разлика от Николов, който създаваше впечатление за деятелност и даваше поне заявка, че комисията ще пипа тежко и безкомпромисно, останалите й членове утихнаха трайно. Та сега комисията, от която на малцина вече им пука, показва активност. Но е трудно да се повярва, че се е заела сериозно да реанимира случая Цанков камък. Особено когато неин председател е заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Камен Костадинов.


Питането на парламентарната антикорупционна комисия за разследването би могло да подтикне прокуратурата към действие, но единствено за да... приключи случая с постановление, че няма данни за извършено престъпление. Единственият сигнал, свързан с Доган, по който бяха взети мерки, си остава барбекюто му в столичния кв. Бояна, което беше съборено, понеже било незаконно построено. С това потенциалът на държавата да иска сметка за някои деяния на вездесъщия лидер на ДПС явно се изчерпа, а сегашният интерес на парламентарната комисия звучи като режисьорски похват да предизвика края на прекалено дълъг турски сериал.


Че прокуратурата и НАП премятат от години обръчите около ДПС-лидера като горещ картоф, личи от собствените им действия. Доган и свързаните с него лица и фирми бяха проверени още в края на 2007 г. по сигнал на ДСБ. Оттогава досега хората на Велчев неспирно пускат пасове към топката на НАП с искания за още информация. В играта бяха използвани и леки удари под кръста - през 2008 година заместник-главният прокурор Валери Първанов се оплака от повърхностната работа на приходната агенция, която пречела на държавното обвинение да си свърши работата. Работа, която не личи да е започвала. През октомври миналата година Първанов съобщи след среща с депутатите от антикорупционната комисия, че прокуратурата е поискала от НАП нови данни. За пред публиката беше пуснат кьорфишекът, че прокурорският натиск се усилва - по влачените вече пета година проверки срещу обръчите на Доган работели вече няколко прокурори. А онова, с което заместникът на Велчев искаше да впечатли, прозвуча направо смайващо - едновременно с фирмите, които в публичното пространство се свързват с Доган, обект на прокурорски интерес бил и самият той.


Два месеца по-рано НАП обяви, че са свършили проверките по седемте фирми, които в различни периоди са притежавали т. нар. сарай в Бояна, хотела Каза Домини в Рибарица, спа-комплекса Орфей в Девин, парка Росенец до Бургас и Двореца на децата в родното село на ДПС-лидера Дръндар, Варненско. Приходната агенция дори не загатна какво е установила, тъй като предадените на прокуратурата резултати са конфиденциални. Този път ритници между данъчните и държавното обвинение нямаше и премятането на папките продължи в дружеска атмосфера. Вероятно защото прибралият близо 2 млн. лв. за хидроенергийни съвети дипломиран философ вече бе сложил в джоба си окончателно решение на Върховния административен съд, че в неговия случай няма конфликт на интереси и делото по него е приключено. Противник на Доган бе същата парламентарна комисия, която той би и в двата рунда, без кракът му да стъпи в съда.


За разлика от казуса за наличие на конфликт на интереси, който въпреки всичко е пределно ясен, перспективите за наказателно преследване по случая Цанков камък са вятър и мъгла. Ппрокуратурата дори не казва за какво точно водят разследването и ще бъде ли разширено то в резултат на проверките. Говореше се за пране на пари и за злоупотреба с държавни средства, а бившият заместник на Доган Осман Октай нарече хонорарите чиста проба подкуп, за да бъде избран Минстрой холдинг, част от бившата Мултигруп, като партньор в проекта Цанков камък. При съществуващата съдебна практика у нас по никой от тези текстове няма да се стигне до наказание за Доган. Доказателства, че лично той е насочил държавните пари към тази фирма, няма. Невъзможността да бъде осъден когото и да било по знаково дело за подкуп, дори ако даването и приемането му е документирано едно към едно със специални разузнавателни средства, показва, че този текст също не е приложим. Оформените в граждански договори и декларирани от Доган хонорари, за които плащащият няма възражения, трудно ще бъдат признати за корупция. По същата причина издиша и текстът за пране на пари, който без друго е крайно беззъб в родното наказателно правораздаване.


Извън правните аргументи (всъщност без оглед на тях)поддържането на огъня срещу лидера на ДПС изглежда чиста политика, целяща да осигури неговата сговорчивост. Ахмед Доган винаги е можел да разчита на подкрепа от държавната машина, затлачена от партийно-роднински назначения и далавери. Срещу тази подкрепа парламентарната комисия, която сега се интересува от резултатите от проверките и от разследването срещу него, е безпомощна. Защо ли никой не остана учуден след думите на бившите членове на парламентарната група на Атака Камен Петков и Кирил Гумнеров, че шефът на партията Волен Сидеров и заместник-председател на ДПС с българско име (такъв е само Христо Бисеров)са спасили Ахмед Доган от разследване за Цанков камък? Според тях предишният председател на антикорупционната комисия Валентин Николов опитал да им се противопостави, искайки пълно разследване, но размятащият антитурски лозунги Сидеров му наредил да осуети ровенето.На работата на прокуратурата и НАП бил сложен кръст с една среща на четири очи в стаята на Атака в Народното събрание между въпросния заместник-председател на ДПС с българско име и Сидеров.


Подобни срещи на четири очи, с които се парализира работата на висши и ключови държавни органи, са основният инструмент във властта у нас. А на многото прокурори, които са събрани да нищят делата и обръчите на ДПС-лидера, не им остава друго освен да се надяват след някой следващ разговор на четири очи усилията им, доколкото полагат такива, да не се окажат нахалост. Що се отнася до Доган, той отдавна очерта гръбнака на защитната си версия: тя бе философското обяснение, че той е идеолог на проекта Цанков камък до намирането на финансова схема за неговото стартиране. След това компетентните субекти били други. Иди после, че му повдигни обвинение като идеен вдъхновител на язовирна стена...


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във