Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТ ВАШИНГТОН - ШАМАРИ, ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ - БОМБА!

Тъжно и нервно започна и приключи отиващата си работна седмица за управляващите коалиционни партньори. За разлика от други подобни случаи обаче, този път заслугата за това е изцяло на група граждани, изкарващи прехраната си като чиновници и журналисти в люлката на демокрацията - Съединените американски щати.
Като за начало Големия Бял брат вгорчи уикенда на правителството, като миналия петък Държавният департамент на САЩ публикува доклада си за търговията с наркотици в света през 2006 година. В това четиво, изработено със съдействието на правителствени източници и неправителствени организации, на България е отредена ролята на държава, която от разпределителен пункт в трафика на хероин се е издигнала до ниво голям производител на синтетични наркотици за износ в Турция и Близкия изток и на марихуана - за собствена консумация.
Българското правителство подчерта ангажимента си за борба с тежките престъпления, включително и с трафика на наркотици. Независимо от реализирания напредък обаче през 2006 г. нямаше осъдителни присъди на важни лица, замесени в трафика на наркотици или в други сериозни престъпления, включително и организирана престъпност, корупция и пране на пари, се казва в доклада на Държавния департамент.
А причината за това US-експертите откриха в лошото сътрудничество между т. нар. компетентни органи в България, недостатъчното финансиране на борбата срещу наркотрафика, липсата на адекватно оборудване за търсене и откриване на наркотици, широкоразпространената корупция и често неефективната съдебна система.
Другата голяма и много неприятна забележка в доклада на Държавния департамент е посветена на прането на пари.
България нито е основен финансов център в региона, нито е офшорна зона. Нейното значение по отношение на прането на пари обаче се обуславя от географското положение, от по-добре развития финансов сектор в сравнение с други страни на Балканите, както и от липсата на регулаторен контрол, категорични са US-авторите, без изобщо да си правят труда и да обяснят на читателите си какво точно означава регулаторен контрол на прането на пари.
За сметка на това обаче те са категорични, че в България най-много мръсни пари се печелят от наркотици, трафик на хора, контрабанда, финансови престъпления, данъчни и банкови измами, източване на чужди сметки с крадени и фалшифицирани кредитни карти.
За да избягат от шаблона, по който са писани всички доклади за търговията с дрога през последните десетина години, този път анализаторите на Държавния департамент са бръкнали в три нови български рани: политическия чадър над безмитните оператори, липсата на процедури за идентифициране на незаконните дейности и неефективния контрол върху небанковия финансов сектор.
Защо са вмъкнати в доклада за дрогата дюти фрии шоповете, чейнджбюрата и заложните къщи, както и лицата, длъжни да докладват за съмнителни транзакции по Закона за мерките срещу изпирането на пари, не е тайна за никого. Пълна загадка обаче остава отговорът на въпроса защо т. нар. компетентни органи на САЩ предоставят на българските си колеги исканата от тях информация с такива родилни мъки, сякаш тези данни ги иска лично Осама бин Ладен? И то, след като от българска страна са извадени на масата конкретни доказателства, че тъй старателно преследваните мръсни пари са минали през щатски банки или техни клонове по света?
За най-голяма изненада на експертите и високите началници в Държавния департамент на САЩ, малка България реагира изключително... хладнокръвно на острите критики в доклада за разпространение на наркотици в света през 2006 година.
След 24-часово умуване пресцентърът на МВР съобщи, че на 5 март (понеделник) във ведомствения Институт по специална техника ще се проведе национално съвещание под наслов: Взаимодействието между институциите в противодействието на изпирането на пари и контрабандата с акцизни стоки.
В работата на форума взеха участие ръководителите на абсолютно всички ведомства и служби, имащи нещо общо със съдържанието на US-доклада: министрите на вътрешните работи и на финансите, шефовете на националните служби в МВР и подопечните им главни дирекции, директорите на Агенция Митници, Националната агенция за приходите, Агенцията за финансово разузнаване, Националното следствие, главния прокурор, и т. н.
За какво са си говорили в залата хората, от които зависи ефективността на държавата в борбата с българската и международната мафия, така и никой простосмъртен не успя да разбере. Още по-малко обаче се оказаха хората, които прозряха защо въпросните висши ръководители излъгаха, че сбирката им не само няма нищо общо с доклада на Държавния департамент, но по време на съвещанието съдържанието на US-четивото дори не било обсъждано.
Защото, колкото и да не искат да си признаят участниците в това съвещание, експресната сбирка е била посветена само на една тема: как най-елегантно разгромният доклад на Държавния департамент да бъде омаловажен.
В името на тази висока цел, в понеделник (5 март) следобед, след края на съвещанието, съдебно-криминалните репортери бяха свикани на специална пресконференция, в която взеха участие главният прокурор Борис Велчев, шефът на МВР Румен Петков и финансовият му колега Пламен Орешарски, директорът на Агенция Митници Асен Асенов и Ваня Несторова - ръководител на сектор Противодействие в изпирането на пари, който е част от отдел Противодействие на организираната престъпност и корупцията към Върховната касационна прокуратура.
Съвместните усилия на институциите в противодействието на изпирането на пари и контрабандата дават положителни резултати, Очертани са тенденции, които поставят нови изисквания към взаимодействието на институциите и по-рационалното използване на потенциала на държавата в областта на досъдебното производство, През последната година България има значителен напредък в областта на противодействие на контрабандата и прането на пари.
Това са само част от крилатите фрази, с които участниците в пресконференцията направиха опит да вземат акъла на журналисти. В интерес на истината, вътрешният министър Румен Петков, главният прокурор Борис Велчев и прокурор Ваня Несторова подкрепиха тези констатации и с конкретни примери. В крайна сметка обаче опитът им да замажат положението се оказа неуспешен, защото никой от тях не обясни следното:
- По какви причини е установено, че през 2006 г. София, Бургас, Варна, Благоевград и Кюстендил са се очертали като центрове, в които се концентрират капитали с неясен произход, идващи основно от Русия и бившите страни от Съветския съюз, Турция, Великобритания, Ирландия, Германия и Македония?
- Защо, след като през 2006 г. само в новото столично строителство са закопани около 2 млрд. евро, а 80% от строителния сектор е сива и черна икономика, МВР и прокуратурата са установили щети едва за 113.5 млн. лв., 5 млн. евро, 2 млн. долара и 1 млн. британски лири? При това - в цялата икономика? И още - защо, ако МВР, митниците, финансовото разузнаване, данъчните и съдебната власт си вършат добре работата, възстановените щети са повече от... смешни (1.5 млн. лв. и 230 000 евро), наложените запори са като трохи (22. 5 млн. лв., 3 млн. евро и 1. 2 млн. щ. долара), а предотвратените щети са по-скоро символични (34 млн. лв., 3 млн. евро и 100 000 щ. долара)?
Вместо обяснения обаче върху главите на репортерите бяха изсипани още няколко камари цифри за успехите през 2006 г., които само ще бъдат маркирани за протокола, тъй като детайлното им тълкуване би отнело поне... един месец и няколко тона вестникарска хартия:
- разбити са 60 престъпни групи с около 323-ма участници;
- образувани са 22 следствени дела срещу 42-ма обвиняеми и 259 досъдебни производства срещу 487 уличени лица, а 55 случая са изпратени в прокуратурата;
- работено е по други 99 случая с участието на 221 лица, от които 45 случая със 120 участници са за неправомерно използване и укриване на ДДС;
- образувани са 204 преписки по сигнали на Агенцията за финансово разузнаване (АФР);
- по искане на ГДБОП в АФР са образувани 63 съвместни преписки;
- Сектор Противодействие на изпирането на пари на ВКП е наблюдавал над 600 преписки и е получил 293 нови сигнала. Освен това са образувани 42 нови досъдебни производства, а 9 съдебни производства са приключили;
- съвместно с МВР Агенция Митници е констатирала над 6100 случая с контрабанда на тютюневи изделия, над 107 случая с алкохол, същата (!?) била и статистиката с контрабанда на горива.
За най-голямо съжаление на вътрешния министър Румен Петков (домакин на съвещанието) и на неговите гости, медийните им проблеми не приключиха с публичното обобщаване на резултатите от съвещанието, които уж нямали нищо общо с доклада на Държавния департамент на САЩ за дрогата и прането на пари.
Точно по същото време (понеделник, 5 март, от 10. 00 ч. до 15. 00 часа) на няколко километра от Института по специална техника (той се намира в ж. к. Младост 4 и е до Академията на МВР), недалеч от софийското с. Челопечене, петнайсетина-двайсет криминалисти и още толкова репортери, фотографи и телевизионни оператори изследваха останките от автомобила и трупа на 46-годишния столичен бизнесмен Г. Й., взривен с... 3-килограмова бомба.
Не по-различно протече и следващият работен ден, вторник (6 март). Докато правителството се чудеше дали да реагира на US-доклада за дрогата, а ръководството на МВР и Столичната дирекция на полицията се мъчеше да скрие от медиите, че разкъсаният на парчета Г. Й. се казва Георги Йовев (бивш джудист, собственик на бившия ресторант Корона срещу централата на СДС на ул. Раковски № 134 и разследван за отвличане и множество кражби на метал от Кремиковци), Държавният департамент ни завъртя втори оглушителен шамар.
В късния следобед на 6 март Държавният департамент на САЩ огласи втория си традиционен годишен доклад - за спазването на човешките права през 2006 година.
За разлика от края на миналата седмица, този път US-авторите се оказаха далеч по-конкретни.
Конституцията и законите на България изискват независимо правосъдие, което обаче е възпрепятствано заради корупция, неефективност и липса на контрол и отчетност...
Макар ефективността на съдебната система да се подобрява, няма присъди за организирана престъпна дейност, корупция и пране на пари...
Големи проблеми са огромната власт на главния прокурор и структурата на Висшия съдебен съвет, който е фактор за спъване на ефективността на системата и не защитава магистратите от външен натиск...
Много често полицейското насилие остава ненаказано, а липсата на отчетност пречи на правителството да се справи с този проблем. Всички жалби, отнасящи се до МВР и други силови структури, се гледат от военни прокуратури и съдилища, което е предпоставка за по-благосклонно отношение към нарушителите, за половинчати разследвания и липса на желание за наказателни присъди срещу колеги под пагон...
Това са само част изводите, с които анализаторите на Държавния департамент се опитаха да впечатлят т. нар. компетентни органи в България. Явно обаче точно в сряда, когато звукът от правозащитния американски шамар бе усилен многократно от публикациите в българските национални всекидневници, на правителството, МВР-ръководството и на главния прокурор изобщо не им е било до някакви си там човешки права. Ето защо Сергей Станишев, Румен Петков и Борис Велчев просто подминаха с гробовно мълчание критиките на Държавния департамент и оставиха болката да отшуми по естествен път. По никакъв начин не се впечатли и правосъдният министър Георги Петканов, защото и той не даде знак, че отвратителното състояние в българските затвори и корупцията зад решетките го интересува.
И тогава, съвсем логично, Вашингтон ни извъртя трети, още по-мощен шамар.
В четвъртък сутринта (8 март), точно в 9.10 часа, агенция БГНЕС разпространи сензацията на годината: дописката на колегата Джеф Стайн от щатското издание Конгрешънъл куотърли (Congressional Quarterly), озаглавена Най-могъщият политик на България съратник на известни гангстери.
Трудно е да бъде описан с думи прости ефектът от тази публикация. Бомба, взрив, нечуван скандал - каквото и сравнение да бъде употребено, то все е ще е бледо и ще е далеч от истината. Политическият елит сякаш полудя и побърза да нарече публикацията... как ли не: задълбочено разследване, налудничаво бълнуване, тъпа инсинуация, добре платена поръчка, антибългарска клевета, пълна измишльотина, грозна лъжа...
Отрицателните емоции на управляващите, сдържаният възторг на опозицията и старанието на оперативните медии до такава степен разнищиха публикацията на Конгрешънъл куотърли, че днес (събота, 10 март) дори и най-повърхностният преразказ на събитията от 8 до 9 март би изглеждал толкова блудкав и банален, колкото е и съдържанието на самата публикация.
Така че, верен на себе си и обладан от прилична порция параноя, Параграф 22 ще се задоволи да зададе сега само няколко въпроса, чиито отговори ще потърси през следващите няколко дни:
- Защо й е на швейцарска банка през август 2005 г. да проучва професионалното минало не на друг, а точно на главния секретар на МВР?
- Защо един уважаващ себе си американски разследващ журналист ще се колебае в продължение на шест месеца дали да публикува бомбата, с която разполага, или пък да не я публикува?
- Защо този Конгрешънъл куотърли реши да тиражира сензацията точно в първия си мартенски брой, без да засече достоверността на информацията чрез допитване до независими източници?
- Защо, след като Джеф Стайн си вади хляба главно с писане за специалните служби и има стабилни контакти в ЦРУ, ФБР, Сикрет сървис, Агенцията за борба с наркотиците и т. н., е допуснал в публикацията си най-малко десет груби фактологически грешки, които са срам дори за стажант-репортер?
- Какви ще са тези бивши служители на ФБР и специалните служби, които толкова старателно и щателно ще са разследвали охранителното минало на Бойко Борисов, че хабер да си нямат какво се крие зад ИПОН и СИК?
- Що за професионалисти са въпросните бивши агенти, за да не научат, че главният секретар на МВР дори и един американски взвод не може да настани в България, камо ли две военни бази?
Ега ти и държавата, дето аз съм й вицепремиер, възкликна преди 13 години Нейчо Неев.
Ега ти и авторитетната американска журналистика, дето позволява за нейна сметка едни българи да си правят предизборна реклама в световен мащаб, би трябвало да възкликне всеки нормален български журналист.
И ще бъде прав, разбира се, стига да е потърсил истината в правилната посока...

Facebook logo
Бъдете с нас и във