Параграф22 Weekly

§22 Анализи

От звездите жандармерията падна в черешите

Дойде ли сезонът на черешите, един потомък на княз Александър стяга багажа си и се запътва към кюстендилските градини - да се цани за пазач. Едва ли през лятото на 1881 г. князът е предполагал, че създадената с негов указ жандармерия днес е плашилото, призвано да спира ромските набези по градини и бостани. Макар че величеството със сигурност не е предполагало, че ще дойде време, когато щетите от кражбите по полето ще бъдат съизмерими с тези от мароканските скакалци и ще се наложи плодовете на земята да се бранят с оръжие и с БТР-и.


В разгара на черешовата кампания в Кюстендилско в опазването на реколтата ще се включат и жандармеристи, съобщи в началото на седмицата главен инспектор Любомир Георгиев, началник сектор Охранителна полиция към полицейското управление в Кюстендил. Служителите от дирекция Специализирани полицейски сили ще охраняват черешовите масиви за поредна година. Всички сили са оборудвани с щатното си въоръжение - прибори за нощно виждане, термовизионни камери, кучета и техника, заяви главен инспектор Георгиев.


Според анализа на направеното за опазване на черешовите градини през последните пет години, след намесата на жандармерията се вижда отчетлива тенденция към силно намаляване на кражбите. За изминалата година са констатирани само четири кражби, докато в предишните години е имало по над 100-120 случая. Според числата по време на миналогодишната кампания полицаите са проверили повече от 2000 моторни превозни средства и над 4500 души. През 2011 г. разкриваемостта на този вид престъпления се е увеличила с 52.5 на сто в сравнение с 2010 г., проведени са общо 1046 полицейски акции, което е със 732 повече от предишната, сочи статистиката от анализа. През миналата година са проверени над 3000 търговски обекта и са съставени 1200 акта.


Жандармеристите попаднаха в черешовите градини не по приумица на кметовете, а като последица от протестите на производителите и МВР и Министерството на земеделието и храните взеха мерки за опазване на земеделската продукция. Според земеделския министър Мирослав Найденов в момента вече има единични кражби на селскостопанска продукция, но прибирането на черешите, жътвата и гроздоберът , си остава най-рисковият период твърдят от ведомството му.


Резултатите от мерките за опазването на селскостопанската продукция бяха отбелязани дори и в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2011 година. Основна заслуга за тях има жандармерията, или както вече се нарича, дирекция Специализирани полицейски сили (СПС), която се е приютила в Главна дирекция Охранителна полиция (ГДОП). СПС осъществява охрана на общо 128 обекта: - 81 дипломатически представителства; шест стратегически обекти; 16 обекти на МВР; други обекти (вкл. на БНБ) - 14; 11 обекти за самоохрана. Само за една година (2010 г.) СПС е изпълнила 330 заявки за транспорт и охрана на ценни пратки и товари в цялата страна. Последната спецзаявка бе от април тази година във връзка с пренасянето на Панагюрското съкровище. В средата на месеца тежковъоръжените полицаи от дирекцията охраняваха транспортирането на съкровището до Панагюрище, където 9-те златни съда бяха изложени в специална подземна зала трезор в двора на Историческия музей в града. Връщането му в Националния исторически музей беше съпроводено също със специални мерки за сигурност.


Често обаче дирекцията изпълнява и задачи, които я правят пенкилер. През януари тази година екипи на СПС се бориха със зимната стихия, за да спасят от измръзване волейболистите на Монтана, затрупани от преспите на пътя между Стара и Нова Загора. През есента на 2010 г. жандармеристи бяха пратени по изкупвателните пунктове за грозде в Септември, Виноградец, Карабунар, Славовица, Бошуля, Лесичово в Пазарджишко, за да предотвратят опитите на силови групировки да подбият изкупните цени на реколтата. А през юни 2011 г. спецполицаи от дирекцията се видяха в чудо, когато армия роми от новозагорското село Ценино ги атакува с брадви и коси. Жандармеристите се вдигнаха чак от Бургас, за да потушат конфликт между местен собственик на нива и ромска фамилия, която пуснала цял табун коне да пасат тревата му. А през септември миналата година жандармеристите от Пловдив участваха в операцията по опазване на имотите на Цар Киро в Катуница.


Като изключим опазването на черешите и борбата с природните стихии, задачите на жандармерията още при самото й създаване не са били по-различни от тези на дирекция Специализирани полицейски сили. На 26 юли 1881 г. княз Александър утвърждава Привременен устав за устройството на жандармерията, който я праща под ръководството на военното министерство. Една година по-късно структурата е преименувана като Драгунски корпус.След Първата световна война по предложение на Александър Стамболийски Народното събрание приема и първия Закон за жандармерията, която остава съставна част от армията. През 40-те години на миналия век структурата отново е реорганизирана след приемането на Закон за държавната жандармерия през февруари 1944 година. През лятото на същата година става най-странното сливане в историята на родните силови структури - на 17 юли 1944 година.


Съвременността не е особено ласкава към това подразделение със стара слава и традиции - от звездите тя падна сред... черешите. Само за 15 години то се стопи до една обикновена дирекция, след като беше една от шестте национални служби в МВР. С приемането на Закона за МВР през 1997 г. Национална служба Жандармерия бе произведена в специализирана охранителна и оперативно-издирвателна структура за охрана на стратегически и особено важни обекти, за борба с терористични и диверсионни групи, за охрана на обществения ред и за борба с престъпността.


През 2006 г. обаче в новия Закон за МВР, приет преди влизането ни в Европейския съюз, националната служба бе разжалвана като Главна дирекция в състава на Генерална дирекция Полиция. Свалянето на нашивки продължи и през 2008 г., когато жандармерията стана обикновена дирекция, този път под шапката на Главна дирекция Охранителна полиция, в чиято структура се намира и до днес.


Разжалваната толкова пъти жандармерия, изглежда, напоследък се превръща в момче за всичко в състава на вътрешното ведомство. Иначе според чл.81 от сегашния Закон за МВР дирекция Специализирани полицейски сили е структура за охрана на масови мероприятия, за овладяване на масови безредици, за противодействие на терористични действия, за охрана на стратегически и особено важни обекти и дипломатически представителства. Сезонната работа по всяка вероятност влиза в графата опазване на обществения ред, каквато задача изпълняват спецполицаите от дирекцията.


Няма лошо, особено като се вземе предвид фактът, че охраняваните по закон обекти се броят на пръсти и повечето жандармеристи са съсредоточени в столицата. Неслучайно тукашното подразделение на СПС е най-голямо - в щата му се числят 664 души. Останалите ( до 1517 служители) са разпределени в Пловдив, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана и Плевен.


Така че вероятно шефовете на МВР са си направили сметката, че вместо да бездействат, спецполицаите ще са по-полезни на полето. Друг е въпросът дали си струва при подготовката им, при специалната им екипировката, въоръжение и техническото снаряжение да се изявяват като полски падари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във