Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТБОР ЮНАЦИ ЗАРАБОТИ 2.5 МЛН. ЕВРО ОТ ХВЪРЧАЩИ БЕЛЕЖКИ

В продължение на седем месеца новото МВР разследва корупционна схема, действала в периода 2002-2004 година. В нея са участвали 20 бивши и настоящи служители на Управление Пътни такси и разрешителни, работещи на ГКПП-Кулата, които за отчетния период са източили от държавната хазна 2.5 млн. евро.
В сряда (13 септември) шефът на Областна дирекция Полиция (ОДП) в Благоевград комисар Кирил Георгиев се похвали с успешно приключената операция, която е започнала по сигнал, получен през февруари тази година, и е била наблюдавана от Върховната касационна прокуратура (ВКП).
По време на разследването е било установено, че замесените в аферата въртели двойно счетоводство, като вземали от шофьорите на влизащите в България автомобили и камиони едни пари, а отчитали пред шефовете си съвсем други суми. Хватката, чрез която белите якички от поделението на Пътни такси и разрешителни на ГКПП-Кулата са замазвали повишаването на личния си жизнен стандарт, е гениално проста. Всеки шофьор е получавал квитанция за внесената от него сума, но в края на работния ден посветените държавни служители са предавали на шефовете си други талони с различни - силно занижени - суми. А истинските документи, вместо в архивите на тогавашната Агенция по пътищата (днес Фонд Републиканска пътна инфраструктура), са били прибирани в дома на Велик Христов в благоевградското село Марино поле.
Около три месеца след началото на разработката - през май - благоевградските ченгета обискират къщата на Христов и откриват в нея огромна камара квитанции (около 100 000 бройки), кантарни бележки, графици за работа и... 2000 винетки на стойност 72 000 евро. Открити са още 14 кашона и 18 чувала с фирмена и счетоводна документация на Управление Пътни такси и разрешителни, плюс малокалибрена пушка с оптически мерник, две бронежилетки и голямо количество патрони.
При обработката на квитанциите разследващите успяват да установят кой от служителите с колко се е облажил. Рекордът е на един човек (името му бе спестено от полицията), който прибрал в джоба си 296 366 евро, и то само за три години. Други шестима пък успели да свият по около 220 000 евро на глава.
Мозъкът на цялата операция е бившият шеф на управлението на пункт Кулата Марин Китанов. Той е уволнен от структурата на Пътни такси и разрешителни още преди да завърти далаверата. През 2002 г. тогавашният министър на регионалното развитие Костадин Паскалев го уволнява, без да му дава обяснение защо. Предполага се, че министърът е получил сигнали срещу него.
През 2005 г. обаче Върховният административен съд възстановява Китанов на длъжност. Той се връща в управлението, но вече не като шеф, а като служител (незнайно защо). След разкриване на далаверата, през март тази година, той е отстранен от работа. Неговите колеги по служба са в болнични.
Според комисар Кирил Георгиев Китанов е дърпал конците дистанционно на наследника си в Пътни такси Иван Тиньоков. Той е братовчед на Велик Христов, който пък гледа добитъка на Марин Китанов. На пресконференцията в сряда комисар Георгиев каза, че службата е пропита от шуро-баджанашки назначения.
Веднага след разкриването на далаверата Иван Тиньоков е подал молба за напускане. Другите служители, които са тежко болни почти от шест месеца, скоро ще трябва да се върнат на работа, защото за една година нямат право на повече болнични дни. Тогава и те ще бъдат отстранени, допълни полицейският директор.
Извършена е проверка на болничните листове на двама от тежко заболелите. Оказало се, че са фалшиви. Полицията и прокуратурата подозират, че тези 20 служители участват и в канал за издаване на фалшиви болнични листове, в канали за закупуване на автомобили, за издаване на фалшиви документи за внасяне на коли. Освен това е установено, че продават и застраховки на чужди граждани, влизащи в страната ни.
Комисар Георгиев се закани цялата група да бъде дадена за обследване от комисията Кушлев. Полицията разполага с информация, че вече се правят опити за прехвърляне на собствеността на недвижимо имущество на трети лица. Тепърва ще се установява с какви средства са построени двата хотела на Марин Китанов. Оказа се, че единият от тях вече е прехвърлен на софиянец. Китанов е собственик на комплекс „Комитите в село Чучулигово, където е най-модерният на Балканите плувен басейн с олимпийски размери. Освен това семейството има и мандра.
Наскоро пък станало ясно, че служителят на управление Пътни такси и разрешителни Костадин Карабельов кара краден автомобил Ауди. Направена е справка в Интерпол, според която колата е тафната от Франция. Но нито МВР, нито прокуратурата казаха дали името на въпросния служител е в списъка на прегрешилите.
Нямаше как да бъде подмината и темата за гладкото сътрудничество между полицията и ръководството на управлението Пътни такси и разрешителни. Според комисар Георгиев шефовете на тази държавна служба проявявали пълно безразличие към безобразията на своите подчинени. Реакция не последвала и след като медиите алармирали за далаверата. Чак когато получил телефонно обаждане от министъра си Асен Гагаузов, директорът на Пътни такси и разрешителни в София решил да се запознае с документите.
Ръководството на управлението пратило в Благоевград трима свои експерти, които уж да помогнат в разследването. Специалистите запретнали ръкави и така се захванали за работа, че за една седмица обработили... една найлонова торбичка с квитанции (а колко побира тя, от ОДП не уточниха).
След като забелязали блестящия им резултат, полицаите се отказали от техните услуги. Ако действахме с това темпо, нямаше да ни стигне и една година да преброим квитанциите и да видим какви суми са присвоени. Разследващият екип работи цяло лято без почивка, каза комисар Кирил Георгиев.
Той не коментира дали върху престъпната група е имало политически чадър и дали някои по-висши служители са се облажили от далаверата. Според запознати източването е невъзможно без прикритие от хора от по-високите етажи на властта.
В четвъртък (14 септември) Районната прокуратура в Петрич (престъплението е извършено на нейната територия) повдигна обвинение срещу седем от общо 20-те служители. Това са хората, които са сложили в джоба си най-големите суми - от по 220 000 евро и нагоре. Те ще отговарят за престъпление по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс) и за присвояване в особено големи размери (чл. 202, ал. 2 от НК). На тях им бе наложена мярка за неотклонение задържане под стража. С обвинение, но за незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК) се сдоби и Велик Христов.
Тепърва ще се разследва дали корупционната схема е работила преди 2002-ра и през 2005 г., колко души са участвали в нея и какво са спечелили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във