Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отдаденост

Едноседмичната визита на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов от 4 до 11 декември в САЩ се превърна в истински тур за овации, какъвто май не е имало от 20-те години на миналия век. Тогава десетки американски градове са покорени от явлението Dan Koloff, който разнася из Новия свят славата на българската борба. А вестниците го наричат Лъвът на Балканите, Страшното българско чудо, Яката българска скала.
Нещо подобно се случва и с посещението на вътрешния министър Цветанов, поне ако съдим от честите и подробни съобщение на пресслужбата на МВР, в които министерското пребиваване е отразено в детайли.
Аз съм впечатлен, но не и изненадан от програмата и проведените срещи, имайки предвид личната отдаденост на министър Цветанов в борбата с организираната престъпност, възкликнал при срещата си с българския министър в четвъртък (9 декември) Джон Бренън, съветник на президента Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.
По какви критерии г-н Бренън е преценил личната отдаденост на шефа на МВР в борбата му срещу родната мафия, няма как да разберем. Но е ясно, че оттук нататък казаното от него ще се добави на Цветановия имидж така, както прозвището Яката българска скала лепна на челото на Дан Колов.
Списъкът на срещите на МВР шефа с представители на властите в САЩ е впечатляващ, набива се в очи единствено липсата на президента Обама в него. Досега Цветанов е разговарял с директора на Агенцията за борба с наркотиците ДЕА Мишел Лионхарт, директора на Сикрет Сървис Марк Съливан, със заместник-секретаря по вътрешната сигурност Джейн Лют, с конгресмена Джо Уилсън - съпредседател от Републиканската партия на Групата за приятелство с България в американския Конгрес, с главния прокурор и министър на правосъдието Ерик Холдър, с директора на Федералното бюро за разследване Робърт Мълър III, с Хауърд Шмидт - координатор на САЩ по киберсигурност и специален съветник на президента Барак Обама, с Робърт Годик - първи заместник-координатор по контратероризма към Държавния департамент на САЩ, с помощник държавния секретар на САЩ и директор на Бюрото за дипломатическа сигурност към Държавния департамент Ерик Босуел. Както пише в информациите на МВР: В хода на разговорите домакините единодушно подкрепиха българското правителство за проявената смелост и воля да противодейства на организираната престъпност и корупцията.
За хората зад Океана нещата сигурно изглеждат така. Но ако съдим по други някои индикатори, въпросът доколко властите у нас се борят смело и най-вече ефективно с организираната престъпност и корупцията е спорен. Световният корупционен барометър ни отрежда незавидно място в изследването си. Няма съмнение обаче, че сме мили на САЩ най-вече заради възловото ни разположение на пътя на наркотрафика от Близкия и Средния изток към Западна Европа. Това, че се намираме на кръстопътя между Европа и Азия, дължим преди всичко на хан Аспарух, но възможността ни днес да сме пречка в трафика на дрога и хора в този регион е отчетено от всички американски институции, занимаващи се тези проблеми.
Отчитайки интереса на САЩ в тези области, както и в сферата на киберпрестъпността, вътрешният министър Цветанов находчиво предложи на директора на ФБР Робърт Мълър III страната ни да се превърне в регионален център за анализ и разследване на подобен тип престъпления, включително и на такива, засягащи оперативната практика на ФБР в региона. По време на срещата двамата подписаха документ за готовност при оперативна необходимост да се обменя информация на дактилоскопични и ДНК-данни. Според МВР този документ предхожда подписване на споразумение между МВР и ФБР, което ще регулира цялостната дейност по обмена на информация между двете служби.
По-важно за нас наред със сътрудничеството между възлови служби на двете страни е да се намери решение на проблема с визовия режим, който все още е валиден за българите. По този въпрос обаче информациите на МВР в контекста на визитата са лаконични... Споменава се, че при разговора си със заместник-секретаря по вътрешната сигурност Джейн Лют Цветанов е обвързал въпроса за отпадане на визите за българи с приемането на България в Шенген. Нещо, което може да се случи догодина, може и по-нататък. Явно заместник-секретарят по вътрешна сигурност е приела казаното от Цветанов за сведение, тъй като няма информация за какъвто и да е неин коментар.
Визитата на вицепремиера, случайно или не, за щастие съвпадна с посещението на европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в САЩ. Важното за нас е, че според информация от ЕК тя ще настоява Щатите да премахнат визите за гражданите на България, Румъния, Полша и Кипър. Това са единствените четири страни членки на ЕС, за които Съединените щати все още запазват визов режим. Последна в т.нар. програма Visa Waiver се включи в началото на 2010 г. Гърция. Програмата включва 35 страни и предвижда облекчен режим при туристически пътувания, като вместо виза гражданите на страните попълват само онлайн известие за предстоящото пътуване в САЩ.
Поляците със сигурност ще се вмъкнат в програмата, и то още през 2011 година. Президентът на САЩ Барак Обама обеща в сряда (8 декември) на полския си колега Бронислав Коморовски, че падането на визите за поляците е приоритет.
Докато за нас единствената ясна подкрепа в тази посока е прозвучала при срещата на министър Цветанов с конгресмен Джо Уилсън. Той е изразил надежда, че 112-ият Конгрес на САЩ ще предприеме стъпки визовият режим спрямо български граждани да бъде отменен. Конгресът започва работа на 3 януари 2011 година. Ще ни свърши ли работа отдадеността, макар и лична? Ще видим. Дето се казва, живи здрави, догодина до амина...

Facebook logo
Бъдете с нас и във