Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТКЛОНЯВАНЕ НА УДАРА

Има в криминалистиката една оперативна игра, при която вниманието на противника трябва да бъде отвлечено от същината на действието и да се насочи в друга посока. Тази игра е известна със заетото от медицината словосъчетание aberacio ictus - отклоняване на удара.
Зелена светлина за такава операция беше дадена от тройната коалиция по време на срещата в Катарино и в последвалите я консултации около най-актуалния в момента въпрос - реформата в МВР.
Под благовидната форма на дълбока структурна реорганизация на вътрешното министерство сега протича една съвсем простичка операция по унищожаване и обезличаване на едно-единствено звено от МВР - антимафиотското.
Не е необходимо да се връщаме далеч назад във времето, за да видим очевидното - скандалите в МВР действително са свързани с Главна дирекция Борба с организираната престъпност. Но не защото звеното не работи, а точно обратното - то действа ефективно, но в явно противоречие с интересите на определени политическо-икономически кръгове.
Цялата предистория на оставката на бившия министър Румен Петков и последвалите я оставки на бившия главен секретар Валентин Петров и на шефа на националната полиция Веселин Петров за огромно съжаление на властимащите е написана от антимафиотска ръка.
Петков цъфна, след като в публичното пространство се появи информация за разработката на ГДБОП по дейността на Ангел Христов и Пламен Галев. Валентин Петров пък лъсна в целия си блясък, след като се тиражираха данни от засечени в дирекцията разговори на заместник-шефа на ГДБОП Иван Иванов със съмнителни бизнесмени и тази разработка беше на антимафиотите. Логично беше след толкова свидни жертви, паднали в резултат на работата на дирекцията, да дойде време и за разплата.
А че ставащото в момента е именно разплата, е ясно за всички. Един от апологетите на реформата в МВР, депутатът от Коалиция за България Георги Юруков, без да ще се изпусна по въпроса. Коментирайки належащите структурни промени, сред причините той посочи: ... Безспорните, това е най-точната дума за мен, скандали и проблеми, които излязоха на фокус на цялото българско общество в ГДБОП. Оказа се, че през тези години, първо, тя е била неправилно структурирана. Неправилно е била толерирана, неправилно е бил затворен кръгът от проблеми, с които тя се е занимавала, без да има възможност ефективно да се осъществява контрол върху нея.
А новият вътрешен министър Михаил Миков доразви тезата, като обяви, че ГДБОП има сериозни проблеми с взаимодействието си с останалите звена на МВР.
Творческият елемент в спуснатите от партийната централа тезиси за промените се съдържа в заявеното му намерение да пусне антимафиотите в разследване на тежки престъпления: Не смятам за ерес, ако ангажираме капацитета на тази структура при разследването на тежки престъпления, които не са свързани непременно с организирана престъпна група, обяви Миков.
Така че нищо чудно след време експертите от сектор Стокова контрабанда в ГДБОП вече да се включват в разследването и на такива случаи, като този с разчленения труп в столичния квартал Гевгелийски, да речем. Както се казва, срамна работа няма. Въпросът е да стоят по-далеч, че иначе току-виж пак засекли я Дъбича, я Запалката, я някой друг...
Всъщност визията за бъдещето на антимафиотите изобщо не е оригинална: те ще бъдат звено в рамките на криминалната полиция, тоест пак под униформената шапка, както беше и досега - главна дирекция в структурата на Генерална дирекция на полицията, под върховенството на Национална служба полиция... Какъв по-ефективен контрол и колко по-добри условия за взаимодействие с останалите звена ще предложи новото място на антимафиотите в криминалната полиция, засега е тайна...
Иначе предложената от Миков структура на МВР действително е опростена и наподобява организацията в бившата Дирекция на национална служба Полиция (ДНСП). Както отбеляза и професионалист №1 в министерството Павлин Димитров, новите звена напълно покриват функциите на някогашните криминално и охранително управление на ДНСП от времето, когато самият той беше заместник-шеф. С нищо не се различава от сегашното им положение и бъдещата участ на жандармерията, граничната полиция и пожарната.
Явно властта я стяга чепикът в най-чувствителните места - разработките по линия на икономическите престъпления ( ДДС, стокова контрабанда, акцизни стоки) и необходимостта да се капсулира придобитата информация в интересуващите я области, така че да не се получава нежелано изтичане на данни. Заради това е и цялата суетня около употребата на СРС и контрола върху им - дали да бъде в Агенция за оперативна информация в МВР, или извън нея, но на една ръка разстояние от властта...
А в същото време, докато протича операция Аберацио иктус, се вдига пушилка с отнемане на имунитета на Румен Петков, сякаш въпросът за осветяването на офицера под прикритие Алексей Петров (за когото никой не се нае да потвърди е ли е агент, или не) е най-важния проблем на държавата. И по всяка вероятност развитието на този случай ще покаже, че Румен Петков е имал основание да посрещне искането на прокуратурата така спокойно, сякаш някой му е поискал огънче.
Няма и съмнение, че предложените от министър Михаил Миков и от депутатите от Коалиция за България, НДСВ и ДПС промени в МВР ще бъдат гласувани единодушно. Въпросът е дали това са гласове от бъдещето. Или поредната оперативна игра...

Facebook logo
Бъдете с нас и във