Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Открехнаха портата на ДАНС за нов шеф

Процедурата за избор на нов шеф на Държавната агенция Национална сигурност вече е отворена, след като в сряда (19 юни) депутатите от БСП, ДПС и Атака отмениха решението от 14 юни за назначаването на народния представител от Движението за права и свободи Делян Пеевски за председател на агенцията. Предстои нова процедура, която трябва да е прозрачна. Важно е оттук нататък действително към всеки кандидат да се прилагат равни критерии. Маските трябва да паднат, защото твърде често в българската политика има огромно лицемерие. Това лицемерие трябва да бъде разобличавано, трябва да има единен стандарт за всеки, заяви в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев. Той се извини на избирателите на БСП, на симпатизантите на партията и на тези, които са били разочаровани от избухналия след назначението скандал. Аз искам да отправя думи на извинение, лично извинение към моята парламентарна група, към членовете и симпатизантите на БСП. Парламентарната група на Коалиция за България подкрепи решението за избор на Делян Пеевски с огромно вътрешно колебание и съпротива. Направи го като знак на доверие към мен като лидер на групата и към решението на Пламен Орешарски. Това е голям урок за мен лично. Искам ясно да заявя, че това предложение беше направено с най-чисти мотиви, за да се постигнат истински резултати, а не да се имитира дейност, заяви той.


Според ДПС следващият председател на ДАНС трябва да каже как и в какъв срок ще се справи със загубите от ДДС измами. Това е най-важната задача пред бъдещия шеф на агенцията, заяви депутата от ДПС Йордан Цонев. Тази цел произтича от дискусията в ЕС във връзка с тежкото състояние на публичния финансов ресурс вследствие на криминалните порочни практики за заобикаляне на облагането с ДДС. Цонев цитира и данни за загубите - един трилион евро губят страните членки годишно от необложени сделки, а щетите за България от измами с ДДС всяка година са около 2.5 млрд. лева.


Попарен от скандала с избора на Пеевски , премиерът Пламен Орешарски спази заявеното вече намерение за прозрачна процедура на избор на нов агент №1. Министър-председателят тази седмица обяви, че и сегашният и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев е сред обсъжданите кандидати. До избора ще бъдат обсъдени и други имена, които ще бъдат обявени предварително, обеща премиерът.


Самият Писанчев обяви готовността си да поеме ДАНС след срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на МВР Цветлин Йовчев в Съдебната палата. Той уточни, че до момента с него не са водени разговори той да поеме спецагенцията като титуляр.


Писанчев оглави временно ДАНС, след като на 30 май ръководителят на агенцията Константин Казаков подаде оставка. Обсъждането на името му като кандидат със сигурност ще бъде съпроводено с много негативни коментари, най-вече заради връзката на Писанчев с прословутата разработка Галерия. През 2008 г. ДАНС отвори папката с разработката, тъй като бяха засечени случаи на изтичане на информация от нея към медиите. Така стана известно, че в рамките на Галерия са били подслушвани журналисти. Скандалът с подслушването доведе до проверка в агенцията от тогавашната комисия по вътрешна политика в парламента. Тогава шеф на агенцията бе Петко Сертов. След нея стана ясно, че зелена светлина за откриването на разработката за подслушване е дал именно Писанчев, който по това време е директор на Дирекция Вътрешна сигурност.


След гафа с Пеевски управляващите ще подходят към избора на нов началник на агенцията внимателно, ако не искат след втория опит да влязат в цикъл на непрекъснати протести. Дали Писанчев ще бъде избран, е трудно да се прогнозира. Европейската комисия вече обяви, че след оттеглянето на кандидатурата на Делян Пеевски онзи, който бъде определен окончателно за поста, ще трябва да отговаря на необходимите изисквания за почтеност и качества. Това беше посочено в изявление на ЕК, прочетено на пресконференция от говорителя й Оливие Баи.


Противоречията около назначаването на председател на ДАНС показват нуждата от реформи. Те показват също необходимостта от политики и процедури, които да върнат доверието на българското общество. Компетентността е ключов фактор за определяне на това, кой ще насочва българските усилия в тези ключови области, се посочва още в изявлението.


Докато текат пазарлъците за нов председател, в ДАНС , наедряла и с новопридобитата ГДБОП, се чудят как да се поберат в отеснелите законови дрешки на агенцията. Бе гласуван нов закон, но все още липсват наредби и правилници, които да регламентират новите задачи пред мегаагенцията, в която се вляха и антимафиотите.


Донякъде суетнята сред агентите, дошла в резултат на нормативна празнина, може би ще се преустанови, след като главният прокурор Сотир Цацаров, бившият шеф на ДАНС и сегашен вътрешен министър Цветлин Йовчев и вр.и.д началник на агенцията Владимир Писанчев обсъдиха новите норми за работа в агенцията. Най-много въпроси предизвикваха вливането на антимафиотите в агентските редици и опасението, че ще се забатачат водените от ГДБОП оперативни разработки. Проведохме работна среща, обсъдихме решения на конкретни проблеми. Обсъждахме новите норми за работата на ДАНС, най-вече по тези дела, които са работени от БОП. Ясно е, че разследването на делата не може да спре. Докато се преназначат колеги от ГДБОП , трябва време, а тези дела не могат да чакат, обяви в началото на седмицата главният прокурор Цацаров.


Пряка последица от срещата на тримата е, че бяха привлечени служители от Националната следствена служба за доразследване на започнатото от антимафиотите. Следователи ще поемат временно делата, защото те не са толкова натоварени, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Те ще поемат случаите с лица, задържани под стража, обясни той. Това ще трае, докато се конституира дирекция Разследване в ДАНС и докато бъдат преназначени хората от ГДБОП. Съобразно новите разпоредби на закона за агенцията служителите й вече ще разследват. Но до момента не е формирана нито съответната структура, нито пък са назначени агентите с функциите на разследващи. Цацаров подчерта, че причината за това са административните процедури.


Стана ясно, че след вливането на ГДБОП в ДАНС ще бъде извършена пълна инвентаризация на оперативните дела по три основни направления - корупция по високите етажи на властта, контрабанда и наркоразпространение. Целта е да бъдат прегледани всички оперативни дела в МВР и ДАНС, и всичко, което е годно за реализация, да бъде вкарано в действие, обясни Цацаров. За да се свърши инвентаризацията бързо и ефективно, ще бъдат създадени съвместни групи от ръководния състав на МВР и ДАНС, ръководени от прокурори от Върховна касационна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във