Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Откриха 50 бона, свити от Еврохолидейз

Финансовите пирамиди у нас отдавна изчезнаха. Но понеже на този свят празни пространства не остават, на тяхно място се появиха туристически пирамиди, които действат със същата находчивост. Техните оферти са актуални най-вече през лятото, за когато повечето хора планират отпуските си. Веднага щом влезе човек в интернет, оттам челно го удрят реклами с примамливи предложения за евтини, но луксозни почивки на екзотични острови - Карибите, Бахамите, Канарите, Малдивите и къде ли още не. Поредното доказателство за тази инвазия, която взима и жертви, е разкритата наскоро измама на пловдивската фирма Еврохолидейз.
Както стана ясно преди около две седмици, лъжетуристически туроператор в града под тепетата - Пловдив, ужили стотици хора с фалшива оферта в интернет сайт за евтина екзотична почивка на Малдивските острови и на гръцкия о. Корфу. Разследването на голямата измама започна, след като в прокуратурата и в полицията е получен сигнал от служител на интернет сайта за колективно пазаруване Грабо, където била поместена реклама с атрактивни оферти на туроператорската фирма за екскурзии до тези острови. По-късно жалби в полицията са подали множество граждани, преметнати от Еврохолидейз. Шефовете на фирмата Венелин Качаков и Георги Христов, както и новопоявилото се по-късно на сцената трето лице в схемата - Георги Пасев, в момента са в ареста на пловдивската полиция. Те бяха оставени там с решение на Пловдивския окръжен съд от понеделник (15 август).
По време на заседанието за мерките станаха известни подробности от житието-битието на единия от измамниците. Оказа се, че заемащият авторитетната длъжност управител на фирмата Еврохолидейз Христов всъщност бил прост строителен работник, завършил е само основно образование и хабер си нямал как се работи с компютър. Преди да го направят управител, младият мъж мъкнел вар и тухли по строителните обекти и работел като хамалин при бизнесмена Качаков, който го назначил на ръководния пост управител. Христов (25-годишен) вече е осъждан, имал дете от жена, с която от време на време живеели заедно. Като човек, който е осъждан, трудно си е намерил работа, затова се е съгласил да върши това, което му е възлагал Качаков, заяви негов адвокат.
Христов не знаел как се правят резервации и никога не е имал достъп до сайта за колективно пазаруване Grabo.bg, където са рекламирани почивките до Малдивите. Въпреки това той се съгласил да стане шеф на фирма, да подписва документи и да тегли пари по специално разкрита сметка по разпореждане на Качаков. Най-впечатляващият факт е, че служителки в офиса на фирмата са заявили, че не познават управителя Христов. Той не е участвал и в сключване на договори, освен при една от срещите. При разследването е установено, че Христов е бил в Англия, но веднага след като е разбрал, че го издирват, се е върнал със самолет и се е предал доброволно на летището, заяви прокурорът по делото Добринка Калчева.
Управителят на Еврохолидейз заяви пред съда, че се познавал с Георги Пасев, също прибран заради съпричастност към измамата. Пасев имал 12-годишен опит в туристическия бранш и бил поканен като експерт да обучава служителите на Еврохолидейз в занаята: как да правят оферти и как да разговарят с клиенти. Той е участвал и в преговорите с Grabo.bg. Пасев не е имал никаква представа, че участва в измама. Той и Христов са жертви на измама, твърдеше неговият адвокат Мирослав Вълчев в съда. Той напомни, че Пасев през целия си живот не е извършил нито една противообществена проява. Полицията обаче е установила, че тримата мъже - Качаков, Пасев и Христов, са пътували през април до Плевен, за да придобият скандалната фирма, и очевидно и тримата са били наясно с бъдещите нечисти сделки, които ще се въртят в нея.
Срещу тримата съучастници са повдигнати тежки обвинения по няколко члена от Наказателния кодекс, които предвиждат до десет години лишаване от свобода. Според прокуратурата основна роля в престъпната измамна схема е играл Качаков. Христов и Пасев обаче също са имали своите точно определени роли и са ги изиграли. Христов, формалният собственик на Еврохолидейз, е теглил парите от постъпленията за почивките до Малдивите веднага след като клиентите са ги внасяли в специално разкритата банкова сметка. Това е ставало по указания на Качаков, на него е предавал и сумите. Той е подписал всички договори, включително и със застрахователно дружество Армеец, което е поело ангажимент за застраховането на туристите. Тази седмица източник от разследването съобщи за Параграф 22, че установената до момента щета от измамата е 250 000 лева. Но тази сума може и да нарасне, ако се окаже, че има и други ужилени, които още не са се обадили. Петдесет хиляди лева от парите са открити в лице, свързано с Венелин Качаков, но засега разследващите пазят името му в тайна. Останалите 200 000 лв. са били похарчени основно за строителна дейност. Установено е също, че за 18 август Качаков е имал намерение да бяга в Унгария, но арестът му объркал тези планове.
Междувременно, докато полицията разплита измамата, директорът на интернет сайта за колективно пазаруване Грабо Никола Павлов съобщи, че започват да изплащат обезщетения на туристите, измамени от фирма Еврохолидейз. Досега са обезщетени 21 от общо 226-те измамени с луксозни почивки по островите.
По данни на Павлов общата сума, която трябва да бъде изплатена, е 145 000 лева. Платилите за ваучер до Корфу ще вземат като обезщетение по 350 лева, а за Малдивите - 900 или 1000 лв., според датата на пътуването им. Според Павлов няма да се компенсират сумите, които са платени директно на фирмата измамник допълнително за застраховки и самолетните билети до Малдивите, които са близо 1400 лв. на човек.
От Грабо предлагат да осигурят компенсации на тези хора, с което ще изкупят част от правата за изискуемост и впоследствие те могат да си търсят тези пари от Еврохолидейз по съдебен път. Другият вариант е да подготвят колективен иск, като сайът се ангажира да поеме съдебните им разноски. Но как ще се случи това, при положение че повечето пари са изхарчени - не е ясно.
Миналото лято със скандална слава нашумя туристическата фирма Ретур, която също измами с фалшиви почивки десетки семейства за хиляди левове. Ужилените от агенцията хора бяха платили предварително капаро за резервации в хотели по нашето Черноморие. Те обаче се простиха с парите си и се разминаха с почивката. Някои от семействата научили за измамата едва когато стигнали на морския бряг. Служителите на Ретур и собственикът й турчин изчезнаха мистериозно и от тях няма ни вест, ни кост до ден днешен.
При този тип измами най-често използваните схеми са две и не са трудни за разгадаване. При първата измамниците се представят за служители на фирмата, предлагаща услугата. Уловката е в това, че плащането не отива в конкретната фирма, а парите вземат измамниците. Лошото е, че клиентът разбира за това твърде късно, обикновено когато фирмата не му предостави услугите.
Във втория случай мошениците се представят за служители на несъществуваща фирма. Обикновено измамникът взима капаро за извършване на услугата или за резервация, след което фирмата изчезва, като измаменият не може да осъществи никакъв контакт със служителите й. Едно е ясно - измамниците дебнат навсякъде и най-добре е да се провери преди всичко дали фирмата има издаден лиценз. Макар че и това не е съвсем сигурна застраховка.

Как да се предпазим от измамници
1. Уверете се, че лицето, с което контактувате около резервацията, наистина е служител на фирмата, за която се представя.
2. Внимателно проверете фирмения сайт. Сравнете информацията за контакти - тази, с която разполагате, и тази, публикувана на фирмения сайт.
3. Потърсете информация за фирмата в интернет - мнения на други клиенти на фирмата, отзиви, друга полезна информация.
4. Изберете вид на плащане, което може да бъде проследено. Такива плащания са банков превод, кредитна карта, PayPal, ePay, EasyPay, както и други видове електронни разплащания. В никакъв случай не избирайте плащане в брой (кеш) на място при вас или наложен платеж по куриер. Големите фирми не практикуват методи на заплащане на място при клиента.
5. Попитайте дали ще ви бъде издаден финансов документ за извършеното плащане, макар че за фирмите фантоми издаването на каквито и да било документи не са никакъв проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във