Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Откриха ловния сезон за лихвари

Незаконното лихварство започна да става все по-опасно за здравето. Не само за тези, които взимат пари с непосилни лихви и не могат да ги върнат, но и за тези, които им ги дават. На този извод навеждат дръзките убийства от последните дни - на столичния собственик на заложни къщи Васил Георгиев - Васко Обелския, и на 52-годишния кредитор от Горна Митрополия Илия Симеонов. Първият бе надупчен пред жилището си в София от куршуми от моторизирани килъри, а вторият бе пребит до смърт в собствената си къща пред очите на жена си.
Четиридесетгодишният Георгиев бе застрелян около полунощ през уикенда пред блок в квартал Обеля. Кой инкасира в тялото му шестте куршума засега не е известно. Но вече се въртят обичайните в подобни случаи догадки и хипотези. Те се базират на обстоятелството, че Обелския давал големи суми пари назаем срещу високи лихви, но напоследък започнал да си търси парите, което очевидно е раздразнило някои негови длъжници. Това е и основната версия, която в момента проверяват разследващите. Как обаче се проверява наличието на кредит, даден от заложна къща, ако няма надлежна документация?! Защото се говори, че Георгиев приемал без всякакви документи злато и крадени вещи от наркомани. Според една от версиите лихварят е убит именно от наркозависими младежи. Изследват се намерените на местопрестъплението няколко проектила, прави се ДНК анализ на косъм, открит в храстите, където се спотайвали убийците в очакване на жертвата. Хората от квартала описват Васко като много добър човек - жена дори се разплака по телевизията, като каза, че той и дал пари да си купи лекарства. Полицията е на друго мнение. Добрият човек е с криминално досие, съден е за изнасилване.
Още незатихнало ехото от куршумите в София и
втори лихвар предаде Богу дух,
пребит до смърт като куче от безмилостни мъжаги. Точно два часа след полунощ на 8 август в къщата на Илия Симеонов в Горна Митрополия нахлули дузина мъже с черни маски. Те завързали лихваря и съпругата му Нина. Преди нападението килърите обезвредили двете кучета в двора с нервнопаралитичен спрей. Нападателите били въоръжени с метални тръби и колове. При жестокия побой умишлено удряли Илия в главата, което е причинило и смъртта му. Адът продължил 20 минути. Говорели са с ромски акцент, търсели пари и ценности, разказва братът на убития - Симеон. Преровили цялата къща и взели наличните пачки с пари, банкови карти, дори ключовете за автомобила на Симеонов. След като нападателите си тръгнали, жената успяла да се освободи и да потърси помощ при съседите. Убитият Илия Симеонов е пенсиониран военен, който давал парични заеми срещу злато, разказаха хора от Горна Митрополия. Според близките му това е причина за жестоката разправа с него. И в този случай съседите описват жертвата като много трудолюбив човек, който обработвал земя и отглеждал прасета. Въпреки лихварския бизнес семейството живее в скромен селски дом, а двамата им синове са гурбетчии в Англия.
Жестоката саморазправа с двамата нелегални кредитори за пореден път повдига въпроса за незаконното лихварство на родна почва. Миналата година имаше серия от полицейски акции срещу този род престъпници и активността на униформените като че ли повъзпря измамниците. Най-много нашумя операция Лихварите, проведена едновременно в София и в провинцията. При обиските полицаите бяха открили записи на заповед за огромни суми. Наяве излязоха екземпляри с причудливи псевдоними като Хиената, Врабеца, Циганина, Самбиста, Русия и други подобни. Както обикновено в подобни случаи, полицията увери, че са събрани достатъчно доказателства и свидетелски показания от лица, които са били малтретирани при връщането на парите. Установено бе, че лихварите насилствено отнемали и имущество на длъжници, открити бяха нотариални актове на жилищата на такива хора. Да, ама, не, каза съдът: нямало основания за задържане под стража и ги пусна лихварите по живо-по здраво, без дори да им наложи глоби. Някой може ли да каже къде са те сега -
къде са Хиената и останалите?
Историята мълчи.
Ако някой междувременно е бил осъден, нямаше как да не разберем, най-малкото заради екзотичните им имена. Така че по всяка вероятност те се разхождат необезпокоявани, докато някой не ги изненада от някой храст подобно на Обелския. И това е валидно в редица други подобни случаи задържаните да бъдат освобождавани от ареста поради липсата на обосновано предположение за извършеното престъпление. В това отношение показателен е случаят с известния лихварски бос Венцислав Шалявски. През април тази година той бе арестуван и откаран в Окръжния съд в Благоевград при мерки за сигурност, достойни за терориста Карлос Чакала. Докато траеше заседанието, продължило три часа, Съдебната палата в Благоевград бе обградена от пет патрулни автомобила, а цивилни и униформени служители сновяха навсякъде. По време на заседанието, по искане на шефа на полицията, пред съдебната зала през цялото време дежуряха екипи на Спешна помощ. За Шалявски се знае, че над 20 години се занимава с незаконно лихварство, дава кредити срещу огромни лихви и държи заложната къща Енигма в града. Съдията обаче незнайно защо не уважи искането на прокуратурата да задържи под стража на 45-годишния лихвар и го остави под домашен арест. Никой не съобщи какви са обвиненията срещу него. Полицията съобщи само, че той е задържан по разследване на престъпна дейност. Като капак на всичко самият лихвар, който страдал от мускулна дистрофия, бе изнесен на гръб от бодигарда си през страничен изход на съда....
Както казахме, тикнати зад решетките, лихвари не се забелязват. За сметка на това през тази година бяха осъдени двама души за убийство на лихвар. Доживотна присъда получи от Окръжния съд в Русе 49-годишният Христофор Христофоров за убийството на лихваря Михаил Калинов. Съучастникът му - Гошо Мирчев (43 г.), ще лежи 20 години зад решетките. Седемдесет и пет годишният лихвар изчезна в началото на октомври 2009 г., а разплитането на тежкото престъпление започна от няколко капки кръв и от няколко гилзи в гаража му.
Няколко дни по-късно криминалисти откриха опожарената му кола Мерцедес Е 290 в местността Божурите край разградското село Звънарци, а трупът му бе намерен намерен в тресавище край Тутракан. Според обвинението Калинов е убит при грабеж, при който са взети 177 грама злато и колата му. След убийството мъжете опитали да прикрият следите, като подпалили колата и изхвърлили безжизненото тяло в блатото. Двамата арестувани през декември 2009 г. убийци търкат наровете в затвора в Белене.

ЧЕРНА ХРОНИКА
Освен зачестилите случаи на саморазправа с лихварите нерядко явление са обирите над заложни къщи. Най-много са те в столицата. Атрактивен беше случаят, при който на 28 април тази година от къща в квартал Дружба в София бяха задигнати 1.5 кг златни накити. Досущ като на кино двама маскирани и въоръжени с пистолети гангстери атакуваха набелязания обект 15 минути преди края на работния ден. Давай златото, изкрещяли те с насочени оръжия срещу мъжа, който за нещастие се оказал на смяна. Цената на откраднатите колиета и пръстени надхвърля 40 000 лева.

На 17.05. тази година апелативният съд във Варна потвърди ареста на Йовчо Йовчев и Александър Данев, разследвани за въоръжения грабеж на заложна къща в Шумен, извършен на 8 декември миналата година. Тогава двамата русенци нахлуха в заложната къща, заплашиха с пистолет служителя вътре и задигнаха 1.2 кг златни накити, както и пари, но полицията влезе в дирите им и бързо ги залови.

Миналата година пък полицията задържа в Трявна маскирана жена при опит за обир на местна заложна къща. Тя била маскирана, облечена с кожени дрехи и карала мотоциклет. Служителка в заложната къща обяснила на полицаите, че жената влязла и подала бележка, на която пишело да сложи всички пари в полиетиленов плик и да ги предаде. Касиерката обаче успяла да натисне паник-бутона и да подаде сигнал в полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във