Параграф22 Weekly

Преди да е попълнен състава на Антимафия:

Откриват сградата на спецсъда

Ремонтът в бившата сграда на ДАНС в София за целите на специализирания съд е завършен и съвсем скоро ще има официално откриване. Това съобщи във вторник (11 октомври) пред Параграф 22 пресаташето на Министерството на правосъдието Ирина Гъркова. Можехме да направим това и по-рано, но нали все пак трябва някой да влезе в тези помещения, обясниха от пресслужбата, имайки предвид кадровите проблеми около окомплектоването на новата магистратура. Новото съдилище ще разполага засега с пет съдебни зали, които са оборудвани според съвременните изисквания.


Както е известно, за нуждите на специализираните съдебни органи беше предоставено правото на управление върху част от сградата на столичната улица Черковна 90, където до неотдавна се помещаваше Държавната агенция Национална сигурност. Агенцията вече е преместена в сградата на ГДБОП на бул. Черни връх. През пролетта имаше известни търкания между ВСС и правосъдното ведомство за това кой точно трябва да се занимава с префасонирането на сградата за нуждите на съд и откъде да се вземат средства, но в крайна сметка министерството взе нещата в свои ръце и ремонтът беше приключен за кратко време, след като бе обявена обществена поръчка за реконструкцията. Съдебният съвет одобри бюджет от около 6.4 млн. лв. за създаването на новите специализирани съдилища и прокуратури. Ремонтът на сградата е бил приключен отдавна, но досега не е съобщавано за това на медиите, тъй като стартът на съда бе отложен за 1 януари догодина и в него все още има незапълнени щатове. Миналата седмица кадровият орган на Темида направи една крачка напред в кадровото обезпечаване, като най-сетне успя да избере ръководител на първоинстанционния спецсъд в лицето на бившия заместник-председател на СРС Георги Ушев.


Преди няколко дни в първите си изяви пред медиите новият началник информира, че прокуратурата е подготвила вече 80 дела, които ще бъдат разглеждани от Специализирания наказателен съд (СНС). Не стана ясно обаче откъде той е взел тази бройка. Източник от специализираната прокуратура заяви, че засега не могат да кажат конкретни числа, тъй като е още рано.


Това са само прогнозни очаквания на базата на информация за досъдебните производства, уточни Георги Ушев за Параграф 22. Делата можело да са повече или по-малко, в зависимост от това кои от тези производства ще бъдат прекратени и кои ще влязат в съдебна фаза от началото на следващата година, когато ще стартира съдът Антимафия. Ушев смята да поиска увеличение на щата на съдиите, тъй като работата ще е много, а процесите трябва да приключват бързо, в рамките на няколко месеца. В момента щатът е от девет съдии плюс един председател, т.е. десет човека. Сега де факто освен шефа на съда има назначен само един-единствен магистрат - Стоян Тонев, който идва от пловдивския съдебен район . Всички дела ще започнат на чисто в новия съд и сред тях по всяка вероятност няма да са знаковите дела срещу Килърите и Наглите, които ще бъдат довършени съответно от Шуменския окръжен съд и от Софийския градски съд.


Новоизбраният съдебен шеф изрази увереност, че до края на годината ще бъде приключен конкурсът за членове на спецсъда. Както вече писахме, последните опити за попълване на щата останаха напразни, тъй като кандидатите не издържаха изпита за магистрати в новото звено. Положението с кадрите в новия съд е значително по-розово в по-горните инстанции, където има доста попълнения. В Апелативния специализиран съд (АСС) вече са назначени осем съдии, но те още нямат началник, тъй като кандидатите все не могат да съберат мнозинство във ВСС. Съветът обяви нова процедура за кандидатстване за поста и отново ще чакаме да разгледа кандидатурите на бъдещите борци срещу мафията.


В първоинстанционната специализирана прокуратура има вече назначени шест човека, начело с бившия бургаски прокурор Светлозар Костов, който сега е командирован в София да наблюдава делото Октопод. Нищо чудно, ако основният обвиняем Алексей Петров междувременно не стане президент, да го засилят направо към Черковна 90 и да направят с него сефтето на новия съд. В Апелативната специализирана прокуратура вече има назначени седем обвинители под ръководството на бившия кадър на ВКП Борислав Сарафов.


Все още обаче има непопълнени щатове, което наложи откриване на нова процедура - за една бройка в Апелативния специализиран съд и осем бройки в Специализирания наказателен съд. Пет души не достигат в прокуратурата, а освен това трябва да се назначат и още девет следователи.


Но дори този кадрови потенциал може да се окаже недостатъчен за новата правораздавателна структура поради големия брой на делата, за което стана дума. Очаква се процесите срещу организираната престъпност да започнат още от самото си начало в новия съд. Според магистрати обаче не е изключено и знакови процеси като Килърите, Наглите и др., за които по принцип се смята, че ще бъдат довършени от съдилищата, където текат в момента, да бъдат прехвърлени по подсъдност към спецмагистратурите . Така или иначе, всичко това ще се разбере едва след Нова година, когато се очаква да стартира съдът Антимафия. Съдебните зали вече са готови, кадри, макар и трудно, се набират, очакваме да видим какъв ще бъде ефектът от тези съдилища и дали мудните иначе знакови дела наистина ще дръпнат напред. Прогнозите засега са по-скоро песимистични.


nbsp;


Съдия Веселина Вълева, която наскоро бе назначена на работа в спецсъда , е върнала делото Станишев на прокуратурата, стана ясно миналата седмица. Нейното определение е от 30 септември - ден след като Висшият съдебен съвет (ВСС) я избра за редови магистрат в Апелативния специализиран съд. На 17 август прокуратурата предложи бившият премиер да бъде глобен по обвинение за разгласяване на държавна тайна. Станишев е подведен под съдебна отговорност за загубата на седем секретни доклада, които са му били връчени лично и срещу подпис. Според прокуратурата деянието е извършено в периода между 4 ноември 2005 и 10 септември 2009 година.


В мотивите си съдия Вълева посочва, че прокуратурата просто е констатирала липсата на въпросните документи, без да посочва кои действия или бездействието на Станишев са довели до тяхното изчезване. Освен това съдът е констатирал и противоречие в обвинителната теза. Веднъж прокуратурата твърди, че секретните документи ги няма и са в неизвестност, а после се твърди, че част от тях са върнати. Не е описано кои точно са върнатите и така съдът не може да прецени кои липсват и кои са налице.

Facebook logo
Бъдете с нас и във