Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Откровението на Фараона

В апокалиптичната обстановка на поразяващи въображението властови скандали и фараонът Иво Недялков взе, че направи своето откровение. В старателно анонсирано тв предаване той изпълни с неподозирано съдържание библейското Откровение на апостол Йоан Богослов, смъквайки най-тежката завеса в държавата - тази, която скрива истината за откраднатото от червената номенклатура богатство на гражданите.
Вярно, откровението на Фараона, както стана популярен Недялков, не внушава усещането за свършек на света, а е само безответно доказателство за свършек на държавата България. Нейни 5253 граждани, измамени, че стават акционери в пирамидата Ийст Уест Интернешънъл Холдинг Груп АД, не вярват и не очакват настъпването на Армагедон, когато ще се разрази последната битка между Господ и Сатаната. За тях вторият отдавна е взел надмощие у нас. Остава им само далечна надежда да дочакат деня Х, в който да чуят за влязла в сила присъда на българския съд по делото срещу фараона.
Недялков описа раждането на капитализма така образно, че покри изцяло всеобщото убеждение за назначените капиталисти. Обори единствено наивната представа за раздадени куфарчета с милиони. Вместо този примитивен метод тогавашният премиер Андрей Луканов посочил през 1990 г. 120-150 избраници, които получили правото да изтеглят огромни суми от тогавашните държавни банки. Но назначаването станало толкова театрално, че думите на Луканов имат всички шансове да станат крилата фраза №1 на т. нар. преход.
Другари, назначавам ви за милионери!
изцепил се Луканов в пълната с богоизбрани зала в тогавашната Българска индустриална и стопанска асоциация (БИСА). Председател на номенклатурното сдружение по това време е неговият човек Лъчезар Тошков, бивш съветник в Министерския съвет за връзките с развитите държави. Чуват се и спомени, че по настояване на Луканов на самата БИСА е дадено правото да раздава държавните пари на определени лица и фирми по свой избор. Впоследствие държавата пък натоварила изцяло асоциацията със събирането на тези задължения. БИСА обаче се преоблякла и станала Българска стопанска камара. Каква част от раздадените милиони са върнати от новоназначените милионери не е ясно.
Разказаното от Недялков оставя човек без дъх. А светкавичните опити на някои медии, възникнали сякаш от нищото с огромен финансов ресурс точно по това време, да опровергаят Недялков постигнаха точно обратното. Някои от заподозрените отрекоха да са участвали в такава среща, но потвърдиха, че безлихвени милиони са раздавани, а червената олигархия е назначила не само милионерите, но и опозицията. Това според тях обаче станало не групово, а на четири очи или уши - по т. нар. петолъчка.

Какво твърди Иво Недялков?
(тук с различен шрифт или подложка до края на кавичките!!!)
Всички бяхме изненадани, защото никой от нас не беше милионер. Оказа се, че всички тия 120-150 души сме в един списък и можем да отидем в държавната банка и да вземем милиони левове под формата на заем. Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките. Всички тогава бяхме равни, имахме по една панелка и един москвич. Никой обаче не искаше от нас обезпечение на милионите. Как бяхме избрани не знам, имали са ни доверие. Бяхме кадри, на които се разчиташе, че могат да свършат работа. Нека да им спестим имената. Те си ги знаят. Да, аз съм бил свързан със службите. Не искам да ви казвам имена на други, които бяха в залата при Луканов. Има застрахователи, покойни босове.
Отивам в банката, тогава нямаше частни банки. Служителката казва: Да, има ви в списъка, имате право на 17 милиона лева. Взех 6 милиона. Всеки трябваше да прави бизнес какъвто си иска. Аз например започнах да внасям запалки и чадъри. Всички запалки и чадъри в България бяха внесени от мен. Внесъл съм милиарди запалки бикчета, стотици контейнери с чадъри. После през 1993 създадох акционерното дружество Ийст Уест Интернешенъл и не съм мамил никого. Законно регистрирано дружество - друг е въпросът, че българската държава не защити със закон акционерите. Парите на тези 5500 души, за които казват, че са измамени, парите им не са загубени, те са инвестирани. В края на 1994 г. вече живеех в Швейцария и от посолството ми казаха, че ме издирват и трябва да напусна държавата. После в Ница десет месеца изкарах в ареста. Правех състезание между хлебарки.
... Но какво значи чувство за вина? Карам 10-годишна кола и живея в сграда без акт 16. Какви скрупули да имам? Аз съм имал най-чисти намерения. Ако за фалита на Ист уест имах най-малка вина, ще си отрежа главата още сега.
... Каквото и да е решението на съда, аз винаги ще повтарям, че нямам вина за фалита на дружеството. Човек дори и да е сгрешил, има право на втори шанс. Обществото би трябвало да му даде шанс да покаже истинската си същност.

На човек като Недялков, разбира се, не може да се вярва дори когато казва: Добър ден. Но пък тези му спомени звучат изключително достоверно и в споделянето им пред телевизионната аудитория няма нищо случайно. Фараонът подава информация с огромен потенциал за развитие, защото освен себе си и мъртвия Андрей Луканов не спомена името на никой друг от назначените милионери. Дали това е предупреждение към тях и защо е отправено, може само да се гадае. Но ако има нещо непоклатимо и неотменимо в цялата постановка, то е извършената от него мащабна измама и престъпния отказ на българския съд да му отреди адекватно наказание в продължение на вече 16 години.
Последната надежда за справедливост проблесна в средата на 2009 г., когато Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото срещу фараона. Искането на главния прокурор Борис Велчев кореспондираше с изтичането на абсолютния давностен срок по единия от приложимите за престъплението на Недялков текстове в НК - измамата. Тя се наказва с до 10 години лишаване от свобода, а абсолютната давност за този вид престъпление е 15 години. Престъпната дейност на фараона продължава от 4 март 1993 г. до 1 октомври 1994 г., преди да офейка с полет за Цюрих. Наред с изтичането на давността споменатите съдебни състави вече бяха отхвърлили тезата на обвинението, че с набирането на средства срещу акции Недялков е мамил вложителите. Те самите се смятали за обикновени вложители, които трябва да получават лихва за влоговете си. Но на практика са получавали акции и като търговци са носили всички рискове от загубите на Ийст Уест. Остана обвинението за длъжностното присвояване в особено големи размери. Санкциите за него подхождат далеч повече на стореното от Недялков - до 30 години лишаване от свобода. Именно
този текст обаче беше ползван досега за манипулации
от страна на съдиите от Софийския апелативен съд, които го четяха, както дяволът чете Евангелието, за да обосноват извода си за липсата на извършено от подсъдимия престъпление.
Първоначално Недялков беше признат за виновен, че е измамил 5253 души със сумата от около 130 млн. неденоминирани лева. И бе осъден през 2004 г. от Софийския градски съд (СГС) след неколкократно връщане на делото от прокуратурата в следствието и от съда в прокуратурата. Санкцията от седем години лишаване от свобода беше далеч от исканите от прокуратурата 15 години.
Първоначалното обвинение беше не за измама, а за длъжностно присвояване в особено големи размери. Във връзка с него през 1996 г. беше уважено искането на българския съд за екстрадиция на Фараона от Франция. Той беше арестуван в баровския френски курорт Кан и бе върнат у нас през 1997 година. Недялков обжалва присъдата на СГС и през 2005 г. апелативният съд постанови оправдателна присъда с мотива, че подсъдимият може да бъде осъден само за престъплението, за което е екстрадиран. Прокуратурата протестира, но върховните съдии приеха тогава, че този протест е процесуално невалиден.
Така след цяло десетилетие очакване да получат възмездие и да бъдат възстановени парите им хилядите жертви на мошеника узнаха с ужас, че него в България закон не го лови. За да е пълна гаврата, Недялков си направи партия, подхвана консултантски бизнес, смени патериците от съдебните зали с тежък джип, а здравето му стана цветущо. Не пропусна даже да осъди България в Страсбург за нарушаване на човешките му права, като го държали прекомерно дълго в следствения арест - една година и осем месеца. Вярно, не взе много от държавата, но зашлеви и нея наред с хилядите съсипани от него граждани. Към онези 130 млн. лв. Недялков прибави 3 хил. евро за нанесените му морални вреди плюс 2500 евро компенсация за разноските, които е направил в това дело.
В началото на мандата си през 2006 г. главният прокурор Борис Велчев внесе искане за възобновяване на наказателното дело срещу фараона. ВКС го уважи, отмени присъдата и върна делото на по-ниските инстанции с указания за прилагане на закона. Апелативният състав не ги изпълни и последва нов протест от апелативната прокуратура. В решението си за връщане на делото ВКС пряко упреква постановилия нова оправдателна присъда апелативен състав, че едностранно
възприема защитната теза на фараона
И сочи, че по делото срещу Иво Недялков следва да се вземе предвид съдебната практика, възприета в процеса срещу именития му колега Майкъл Капустин, автор на друга пирамида - Лайф Чойс интернешънъл. За сходно престъпление канадецът отнесе 23-годишна присъда, от която излежа 17 години и бе освободен предсрочно през 2008 година.
На 20 май 2010 г. нов състав на Софийския апелативен съд (САС) излезе с пореден скандален акт, уж спазвайки указанията на ВКС. САС осъди Недялков на нищожните пет години лишаване от свобода, прилагайки своеволно чл.55 от НК, който позволява присъдата да е под минимума, ако са налице многобройни и смекчаващи вината обстоятелства. В добавка съдът постанови конфискация на 1/6 от личното имущество на Фараона. Но се знае, че той отдавна не притежава нищо на свое име. Без каквото и да било значение за него е и смехотворната забрана да заема държавни и обществени длъжности, както и в продължение на шест години да упражнява професионална дейност като тази, за която е осъден. За капак апелативните магистрати прецениха, че Фараона може да изтърпи присъдата си в затворническо общежитие от открит тип, където режимът е възможно най-лек. От петте години лишаване от свобода на измамника беше приспаднато и времето, през което е бил задържан под стража, което е около две години и половина.
Прокуратурата протестира и срещу тази безобразно ниска присъда, но и Недялков не скръсти ръце и я обжалва, както всички други. Софийската апелативна прокуратура иска ВКС да отмени присъдата на апелативния съд, тъй като наложеното наказание е явно несправедливо, и да върне делото за ново разглеждане. В касационната си жалба пък Фараона иска да бъде оправдан по всички обвинения, тъй като те не съставляват престъпление или делото да бъде върнато за нова разглеждане. Успоредно с това Недялков не спира да вае образа си на мъченик и да демонстрира убеденост, че ще отърве затвора. В началото на миналата година в интернет се появи поразяващо с безподобната си наглост негово писмо до електронната енциклопедия Уикипедия, в което фараонът настоява, че
той не е фараон, а Ийст Уест не е пирамида
В писмото си Недялков цитира именно решение №331 на ВКС, с което делото се възобновява. Но цитира единствения пасаж в съдебния акт, който е в негова полза - че с набирането на средства срещу акции той не е извършил измама, тъй като хората са знаели срещу какво си дават парите - стават акционери. Недялков обаче хитро пропуска края на този абзац, в който се казва, че от момента на включването на сумите в патримониума на дружеството става възможно фактическото и юридическото разпореждане от съответните длъжностни лица с това имущество и те могат да бъдат предмет на друго престъпно посегателство - длъжностно присвояване. Именно по него новият състав на САС осъди Недялков. На ход е пак ВКС, който трябва да каже доволен ли е от присъдата. Гледат го над пет хиляди измамени българи, техните семейства, близки, познати. Гледа го цяла България, която вече две десетилетия гледа едно и също - как държавата моделира мафията.

Прокуратурата таи надежда
Пред Параграф 22 поддържащият обвинението прокурор от Софийската апелативна прокуратура Виржиния Димитрова изрази умерен оптимизъм за изхода на делото. След произнасянето на САС останах с усещането за успех. Все пак се стигна до осъдителна присъда и последният състав възприе нашите изводи относно квалификацията на престъплението - длъжностно присвояване, а не измама. Протестът ни е единствено по отношение на размера на наказанието лишаване от свобода. Оспорвам изводите на съда, че е налице превес на смекчаващите обстоятелства над утежняващите, и настоявам да не се прилага чл. 55 от НК. Искам наказанието лишаване от свобода да е около средния размер. В случая пределите му са от 10 до 20 години. Решихме да протестираме размера на присъдата, заради всички усилия, положени досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във