Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТКЪМ СЛЕДСТВИЕТО ЛЪХА НА ГНИЛО

Зловонната миризма, която се разнесе в сряда от столичния бул. Д-р Г. М. Димитров № 42, където се намира Националната следствена служба (НСлС), се оказа толкова силна, че още на следващия ден обхвана прокуратурата, Министерството на икономиката и енергетиката, Булгартабак АД, Държавния резерв и цял куп частни фирми.
Точно едно денонощие след като директорът на НСлС Ангел Александров внесе искане във Висшия съдебен съвет (ВСС) за дисциплинарното уволнение на подчинената му Татяна Шарланджиева (виж стр. 2), тя отвърна на удара по такъв начин, че поне един-двама висши магистрати ще ги боли доста дълго и много силно.
В четвъртък (26 април) следователката и колежката й Зоя Иванова дадоха пресконференция по повод дисциплинарката срещу Шарланджиева, която доскоро бе в екипа, разследващ бившия шеф на Топлофикация - София АД - Валентин Димитров.
Непрофесионалното отношение на Ангел Александров, който разгласи факти по висящо дисциплинарно дело, ме принуди да говоря пред медиите. От вестниците научих за това, че той иска да ме уволни, каза Шарланджиева.
Следователката призна, че от 12 години е приятелка със заместник-министъра на икономиката Корнелия Нинова, защото двете са се запознали и сближили още през 1995 г., когато са работили в Седма териториална следствена служба в столицата.
Повод за намесата на Нинова в скандала е появилата се информация, че заместник-министърката е посредничила в изтичането на информация за разследването срещу Вальо Топлото. Според магистрати, Шарланджиева е казвала на Нинова какво се прави или трябва да се направи по делото, пък Нинова е съобщавала на Красимир Георгиев, собственик на фирма Фронтиер и съдружник на майката на Валентин Димитров - Цеца Димитрова в Банско пропъртис. На този етап Георгиев е свидетел по делото.
Данните били събрани с помощта на специални разузнавателни средства. Но не са били подслушвани двете жени, а шефът на Фронтиер, който е бил закачен по друго дело, не това срещу Вальо Топлото. С изтичането на информацията се обяснява и фактът, че няколко сейфа на Валентин Димитров в Пощенска банка изненадващо се оказали празни точно преди прокуратурата да сложи ръка върху парите в тях.
Пак според магистрати, през последните шест месеца с помощта на специални разузнавателни средства са засечени 111 разговора между Шарланджиева и Нинова.
Следователката призна, че разговорите може и да са толкова на брой, но все пак със заместник-министърката били приятелки и редовно се чували по телефона. Част от разговорите ми с нея обаче са поръчани от Ангел Александров. Когато ме включиха в екипа за Топлофикация, аз говорих с него и му казах за контактите ми с Нинова. Тогава се притеснявах отношенията ни да не хвърлят съмнения върху моята обективност. Но Ангел Александров ме успокои, че няма проблем. На един по-късен етап той поиска да се възползва от приятелството ми с Корнелия Нинова, каза Шарланджиева.
Според думите й директорът на НСлС я е принудил да търси съдействие от Корнелия Нинова, за да лобира за определени икономически интереси. Най-напред той я е накарал да поиска от Нинова да изнесе документи от Булгартабак, които уличават в нарушения изпълнителния директор на дружеството Христо Лачев. Заместник-министърката е член на управителния съвет на Булгартабак.
Втория път, когато Александров я накарал да се обади на Корнелия, било за лична услуга. Искал Нинова да лобира пред член на Комисията по хазарта определена фирма да получи лиценз за внос на игрални машини. Но въпросната компания не получила такъв, защото не успяла да докаже произхода на средствата си.
Накрая Ангел Александров принудил Шарланджиева да говори с приятелката си Нинова по въпроси, свързани с Държавния резерв (ДР). Заместник-министърката била член на Междуведомствения съвет за Държавния резерв. А шефът на НСлС искал да бъдат освободени определено количество запаси от него.
Единственото, което направила Корнелия Нинова, е било да даде на следствието копие от писмо на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров до колегата му - финансовия министър Пламен Орешарски, в което се иска пълна ревизия на дейността на Булгартабак. И толкоз. Нинова никога не се била интересувала от разследването срещу бившия шеф на парното, нито пък е искала информация по делото.
Някак неизяснен остана въпросът за отношенията на Татяна Шарланджиева с Красимир Георгиев. Тя твърди, че за първи път го е видяла през август 2006 г., когато той се е появил в сградата на НСлС за разпит по делото срещу Вальо Топлото. Следователката отрече отношенията им да излизат от рамките на закона, т.е. като следовател към свидетел.
Интересен факт е и друго обвинение на Шарланджиева към Ангел Александров. Тя твърди, че директорът на НСлС не се интересувал от цялостното разследване срещу Валентин Димитров. Интересувал се само за нещата, които стават около фирма Фронтиер и Красимир Георгиев. Според следователката Ангел Александров определял с каква бързина да се работи по фирмите на Георгиев. Понякога искал процесуалните действия да се забавят, а друг път - да се ускоряват.
Шарланджиева твърди още, че не е отстранена от разследването срещу Валентин Димитров. Това може да го направи само наблюдаващият прокурор, който не ме е отстранил. Единственото, което направи Ангел Александров, бе да издаде заповед в началото на април, с която ме премести от отдела Икономически и стопански престъпления в шести отдел, обясни следователката.
Любопитното в случая е с какво се занимава въпросният шести отдел. Той разследва лица с имунитет, трафик на хора, проституция и въобще всичко, което се отнася до организираната престъпност. Все важни неща.
Накрая Шарланджиева заяви, че преди две седмици била извикана в кабинета на Александров, където той я принудил да подаде оставка, защото били засечени нейни нарушения по делото срещу Димитров. Тя отказала. Тогава шефът на НСлС й казал, че ще я орезили и че той ще внесе предложение във ВСС за нейното дисциплинарно уволнение.
На същия натиск била подложена и Зоя Иванова. Ангел Александров я бил принудил да подаде оставка като шеф на отдел Икономически и стопански престъпления.
Татяна Шарланджиева не успя да отговори на въпроса защо не е сигнализирала ВСС или главния прокурор за натиска, който й е оказвал Ангел Александров. Тя не успя да даде и ясен отговор защо е изпълнявала заръките на шефа на НСлС да звъни на приятелката си Корнелия Нинова, като е можела просто да откаже. Шарланджиева не успя и да се мотивира защо поне не е информирала наблюдаващия прокурор по делото за Топлофикация Божидар Джамбазов за проблемите си с ръководството на следствието.

ТПС - U:Параграф/Фото/Брой - Следователки - скандал
Огорчена съм от поведението на директора на службата. Вярвам на целия следователски екип, който работи по делото за Топлофикация, заяви на брифинг следователят от НСлС Зоя Иванова (вляво). Тя дойде, за да подкрепи колежката си Татяна Шарланджиева (вдясно).

Наблюдаващият прокурор по делото Топлофикация Божидар Джамбазов:
ИМА СЪМНЕНИЯ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ
От това, което знам до момента, нямам основание да се съмнявам, че Татяна Шарланджиева наистина е влияела на делото. Според обвиненията, които са отправени към нея тя е манипулирала разследването и е подвела не само мен, но и колегите си за начина, по който трябва да върви разследването. Факт е, че това е установено. Не мога да кажа на кое лице следователката е давала информация, защото в момента се води разследване. Но става дума за лица, за които има съмнения, че са свързани с престъпната дейност на Валентин Димитров. Не мога да коментирам дали става дума за Красимир Георгиев.
Но заради съмненията, които възникват относно коректността на колегата Шарланджиева в самото разследване, за мен стои въпросът за ревизиране на нейните действия по самото дело. Ще проверя всички действия и ще направя анализ на начина, по който са събирани всички доказателства и това, което е постъпило като информация, относно съмненията за некоректно отношение. Трябва да се установи дали и в каква степен са манипулирани доказателствата. От един разпит не може да се направи цялостна оценка за дейността на един следовател. Нямам притеснения за делото Топлофикация, но при всички положения случаят ще доведе до забавяне на разследването.
Не съм имал оплаквания за оказване на натиск, от когото и да било по делото срещу Валентин Димитров. Никога по това дело не е ставало въпрос за забавяне на работата и когато сме говорили и коментирали, е ставало въпрос за експедитивност и бързина на действието по самото разследване.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова:
ШЕФЪТ НА НСЛС МИ ОКАЗВА НАТИСК
От месеци съм обект на натиск от страна на директора на НСлС г-н Ангел Александров. Въпреки това съм потресена от това, докъде стигна той. Не съм се подавала и няма да се подам на опити за изнудване. Нямам и никакво намерение да пълня черни каси с парите на „Булгартабак. Не мога да съгласувам решения за освобождаване на запаси от Държавния резерв без никакви аргументи за такава необходимост, още по-малко да влияя на Комисията по хазарта да се лицензират фирми с недоказан произход на капитала. Никога няма да си позволя да участвам в такива схеми не само заради политическата отговорност, която нося, но и поради факта, че съм била следовател и си давам ясна сметка какви могат да бъдат последствията за мен самата рано или късно.
Нямам отношения към „Топлофикация София нито служебно, нито лично. Никога не съм се интересувала от това как се развива делото или спора по управление на дружеството. Всички ангажирани в този казус колеги могат да го потвърдят.
Опитват се да ме въвлекат в елементарен компромат. Цинично е използването на болезнената за хората тема Топлофикация по този начин.

Преди Татяна Шарланджиева и Зоя Иванова да дадат пресконференция, от Националната следствена служба (НСлС) разпространиха съобщение до медиите по повод скандала. В него се припомня, че директорът на НСлС Ангел Александров е внесъл искане във Висшия съдебен съвет за налагане на наказание дисциплинарно уволнение на Шарланджиева.
Предложението се основава на извършена проверка на професионалните изяви на Шарланджиева във връзка с възложеното й разследване по досъдебното производство по делото за Топлофикация-София и в частност оценка на отношенията й с Красимир Георгиев, свидетел по делото... Следователката е допуснала груби нарушения на служебните си задължения при разследването срещу Валентин Димитров. Същата е осъществила недопустими трайни контакти със свидетеля, след което е извършила действия по делото, чието съдържание показва, че е изтекла служебна информация.
Шарланджиева умишлено е забавила и изнасянето на важни обстоятелства, което е осуетило предприемането на бързи и неотложни следствени действия и е затруднило своевременното разкриване на обективната истина, се казва в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във