Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отлагат дело срещу банков обирджия

Делата срещу банкови крадци също трудно завършват с осъдителни присъди. И при тях причината е, че са труднодоказуеми, освен ако бандитите не са заловени на местопрестъплението с парите в ръце. А и тези дела са рядко явление, тъй като полицията трудно залавя престъпниците.
Едно такова рядко срещано дело бе на път да стартира тази седмица в Благоевградския окръжен съд. Първото заседание в процеса срещу перничанина Стойне Ставрев-Кемпеса, подсъдим за кражба на 1.3 млн. лв. от банкови касети на трезора на Централна кооперативна банка (ЦКБ), трябваше да се проведе във вторник (16 август), но заседанието продължи само няколко минути и процесът бе отложен за 16 септември. Фалстартът се получил заради ужилената с много пари от Кемпеса фирма Карол Фернандес мийт АД, която изненадващо поискала да се яви в ролята на частен обвинител.
По закон това е възможно само за частни лица, но не и за фирми. Предложих им да се явят като граждански ищци, но те отказаха и сега ще обжалват моето определение пред Софийския апелативен съд (САС). Така че делото може да продължи едва след като САС излезе с решение по този казус, обясни пред Параграф 22 съдията по делото Иво Харамлийски. Според него странното в случая е, че хората от фирмата въобще не си искали откраднатите 300 000 евро (според обвинителния акт), а настоявали само да се потърси наказателна отговорност от виновника.
За да направи големия си удар, през миналата година Кемпеса бе наел касета в трезора на клона на ЦКБ с открадната лична карта. В продължение на няколко месеца той го посещавал, при което извадил дубликати на ключове от 8 каси. От тях прибрал 540 000 евро, 140 000 лв. и 35 000 швейцарски франка.
Сред обраните клиенти на ЦКБ освен собствениците на гореспоменатата благоевградска фирма Карол Фернандес мийт Тонка Трайкова и Тодор Наков, при обира е пострадал и съдружникът във фирма Бистрица ООД Димитър Пъдарев, който се разделил с 32 000 евро. Спестявания от общо 224 хил. евро пък изгубили благоевградчаните Димитър Ангелов и Дима Аламанова. Биляна Кишишева като частно лице се разделила със 140 000 лв., а на преподавател по математика от местна гимназия му изчезнали 35 хил. швейцарски франка.
Кемпеса беше арестуван през юли миналата година в хотел край Несебър. Тогава у него бяха открити 6000 лв., а в банкова сметка на негово име - 30 хил. евро. Предполага се, че парите са част от плячкосаните, но това тепърва трябва да бъде доказано по време на съдебното дирене. Междувременно се разбра, че докато го издирват, Стойне успял да си купи БМВ, а освен това наведнъж издължил и 3600 евро наем за апартамент в столицата. Разбира се, Ставрев не се признава за виновен за обира.
В хода на разследването не се намери съдебен състав, който да освободи Кемпеса от ареста, където той пребивава повече от една година. Докато делото чака да влезе в съда, част от парите, иззети от Кемпеса като веществено доказателство, бяха повторно откраднати. С тях се облажил домакинът в областната дирекция на МВР в Благоевград Любомир Коцев, който ги задигнал от служебната полицейска каса. Коцев също още е в следствения арест и се готви за споразумение с благоевградската прокуратура.
В същия ден, в който бе отложено делото срещу Кемпеса, стана ясно, че вече има заподозрени за обира от трезора на Първа инвестиционна банка във Велико Търново. Във вторник областната дирекция на МВР в старата столица разпространи видеозаписи, направени от охранителните камери в банковия клон. На тях се виждат двама мъже на средна възраст, за които от полицията съобщават, че има данни да са съпричастни към извършването на престъплението.
Скандалът с обира на банковия клон на Първа инвестиционна банка в сградата на великотърновския МОЛ гръмна в началото на юли тази година, след като местен бизнесмен алармира, че от неговата касета липсват 345 хил. лв. и 16 хил. щ. долара. След последвалото разследване се установи, че са опразнени и още десетина други касети в банковия клон. Сред тях се оказа и метален сейф, нает от окръжната прокуратура в града. В него държавните обвинители съхранявали 270 хил. лв. и документи - важни веществени доказателства по разследване срещу местен зърнен бос, обвинен в източване на ДДС. Опразнен бил и сейф, нает от семейство съдии, в който имало 240 хил. лв. семейни спестявания.
При проверката криминалистите установили, че по две от касетите имало следи от интервенция и опит за разбиването им. В един от сейфовете пък ключът бил счупен в ключалката, което е попречило и той да бъде опразнен. Според разследващите ключовете на банковите сейфове лесно се дублирали. При разследването било засечено и лице, което влизало в банката с фалшива лична карта - с данни на клиент, но с чужда снимка. Според близки до разследването извършителят на обира е подпомогнат от вътрешен човек.
Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за кражба в особено големи размери. Според неофициална информация щетата, която са понесли фирмите и гражданите от обира на тези сейфове и касети, е общо над 1.5 млн. лева. Служителите на банковия клон бяха привикани под строй в полицията и подложени на разпит и с детектор на лъжата. Търсим оперативно интересни лица от снимките и силуетите от записите. Разследването няма да пропусне нито един банков служител. Засега нямаме конкретни заподозрени, но се надявам скоро и това да стане, каза шефът на търновската полиция комисар Живко Коцев. По повод на случилото се обаче представители на местния клон на банката твърдяха, че няма нерегламентирани влизания в трезора им и вероятно става въпрос за опит за измама и за очерняне на името на финансовата институция. Паралелно с обира във Велико Търново варненски бизнесмен се оплака, че от трезор на същата банка във Варна са му задигнати два диаманта, 40 000 лв. и 10 000 долара. Извършителите на тези престъпления все още не са разкрити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във