Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отлагат спецсъда

Съдбата на дългоочаквания специализиран съд става все по-неясна. Причината е, че партия ГЕРБ внесе в четвъртък (30 юни) в деловодството на парламента проект на предложение за отлагане на старта на спецсъдилищата за 1 януари 2012 догодина. Очаква се до края на юли предложението да бъде прието на второ четене, заяви вносителят Красимир Ципов, член на правната комисия в НС.
Той мотивира намеренията на партията с това, че изборът на редовите прокурори и съдии, както и ремонтът на сградата трябва да се извършат в нормални условия, без да се бърза. Подобна беше и позицията на главния прокурор Борис Велчев, който няколко часа преди управляващите също призова за отлагане на спецсъда за догодина. Неговите мотиви обаче бяха по-различни - магистратите, които ще работят в структурата, трябва да бъдат обучени, преди да се заемат с новите си задачи срещу мафията. Изявлението на обвинител №1 е признание за неспособността на съществуващата в сегашния й вид съдебна система да се противопостави на организираната престъпност.
Решението на управляващите дойде часове след като Висшият съдебен съвет (ВСС) избра председатели на двете специализирани прокуратури. Обвинителят от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Борислав Сарафов бе избран за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, а прокурорът от Бургас Светлозар Костов оглави първоинстанционната наказателна прокуратура. Последният е прокурор по делото Октопод, по което вече близо две години не е внесен обвинителният акт.
При изслушването на Костов в четвъртък (30 юни) той заяви пред кадровиците, че разследванията на спецзвеното не трябва да се превръщат в реалити шоу, а относно приоритетите в бъдещата си работа посочи професионалното израстване на обвинителите, работата им в екип и тяхната почтеност. Главният прокурор Борис Велчев подкрепи избора и на двамата магистрати. Обвинител №1 и шефът на ВКС Лазар Груев обаче разнищиха кандидата за председател на апелативния съд Росен Русев. Той в момента е изпълняващ длъжността председател на Хасковския окръжен съд и стана известен с осъждането на наркотрафиканта Будимир Куйович.
Срещу него имаше проверки по няколко сигнала за нарушения, включително и от Инспектората на ВКП за престъпление по чл.282 от НК (престъпление по служба) от 2009 година. През март тази година стана ясно, че сигналът е бил адресиран до бившия общински съветник в Хасково Димитър Шалапатов. Той от своя страна го е подал до ВСС, вътрешния министър и Инспектората на Върховната прокуратура. В информацията се твърди, че Русев като шеф на Окръжния съд -Хасково, не спазва принципа за случайно разпределение на делата. Във връзка със сигнала е имало предложение от обвинителя Васил Миков от ВКП Висшият съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу Русев. Миков също е постановил срещу съдията да се образува досъдебно производство, което да протече под надзора на Софийска градска прокуратура. На въпрос на Параграф 22 какво е станало с материалите от проверката говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска отвърна, че по случая няма наказателно производство срещу Русев. Всеки гражданин може да бъде проверяван, не е сериозно да се коментира проверка срещу Русев, след като кандидатурата му вече е на обсъждане във ВСС, заяви Немска.
Критиките към Русев при изслушването му във ВСС бяха свързани с липсата на яснота какво точно предлага магистратът за специализирания апелативен съд. Според главния прокурор и шефа на ВКС концепцията, която Русев представя, може да послужи на ръководството на което и да е друго обикновено съдилище. Хасковският съдия отказа да отговори на въпросите какво мисли за идеята за специализирано наказателно законодателство.
Кадровиците притиснаха Русев и с неудобни въпроси относно проверките, които са правени срещу него. Груев например попита кандидата дали е вярно, че по време на отпуск служебният му автомобил е изминал 1700 км, като е ходил в чужбина. Русев отрече категорично, но не можа да обясни как са навъртени километрите. В крайна сметка ВСС му даде седмица, за да коригира концепцията си. Велчев, Груев, Анелия Мингова и още двама от членовете на ВСС бяха против отлагането на избора, тъй като за седмица няма как Росен Русев да напише това, което не е успял да каже.
Отлагането на старта на спецсъда бе атакувано и отдясно, и отляво. Според депутата от Синята коалиция и член на антикорупционната комисия в парламента Димо Гяуров спецсъдът няма да оживее, защото бил заченат в грях. Гяуров припомни, че още преди една година синята опозиция е предсказала подобен развой на събитията. Депутатът от Коалиция за България и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Михаил Миков заяви, че отлагането на старта на спецсъдилищата е свързано с невъзможността за тяхното създаване. Според него то е отражение на тежките проблеми в съдебната система. Както мнозина други, и соцдепутатът с право изказа изумление от факта, че за всяко място има само по един кандидат.
Впрочем няма особен наплив и при желаещите за редови магистрати в новата структура. Допуснатите до конкурс за първоинстанционния спецсъд са 13 души, които ще се борят за 11 щатни места. Седем прокурори, един административен съдия, шест районни съдии и един военен съдия са кандидатите за Апелативния специализиран съд, които ще се борят за десет щатни бройки. Четиринадесет души ще се състезават за 13 места в специализираната прокуратура. За девет места в апелативната специализирана прокуратура пък ще спорят 27 кандидати. Най-трагично е положението при следователите. При отпуснати девет щатни бройки кандидатите са едва... пет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във