Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отличници лежат по-малко в затвора

По демографски причини броят на учениците в България е намалял до такава степен, че общините предложиха през новата учебна година да бъдат закрити 20 училища.
Изключение правят само учебните заведения в затворите у нас. Там напливът от ученици непрекъснато расте по простата причина, че криминалният контингент, заключен зад решетките, постоянно се рои. Особено напоследък под натиска на страховитата борба срещу престъпността.
На първия учебен ден - 15 септември, редом с общообразователните училища врати отвориха и школата към местата за лишаване от свобода в няколко града на страната.
Общо 1082-ма са учениците затворници, които ще залягат над специално създадените за тях учебни заведения в цялата страна през предстоящата година. Те са шест. Едно е за непълнолетни, лишени от свобода, едно е за затворнички и четири - за лишени от свобода мъже.
На повечето от местата за лишаване от свобода първият учебен ден бе отбелязан с водосвет, както и в гражданските школа. Откриването и закриването на учебната година в местата за лишаване от свобода се провежда по утвърдени ритуали, които следват образеца на празненствата в гражданските училища.
В този необичайно слънчев за сезона септемврийски ден на едно от тези празненства - в затворническото училище в столичния квартал Казичене, присъства и министърът на правосъдието Маргарита Попова. То е известно с това, че по едно време за кратко приюти известния наркобос Митьо Очите, преместен там от затвора в Белене. Обитателите на школото, което се води основно, използваха височайшето присъствие, за да направят оригинално предложение. Една част от тях поискаха от министър Попова по някакъв начин да бъде уредено да получават отпуск и дори предсрочно да бъдат освобождавани за отличен успех. Бившият прокурор Попова погледна сериозно на това предложение, като заяви, че това е разумна идея. През живота си човек има време и да бърка, но трябва да има сили и да поправи грешките си, одобрително коментира министърката.
Училището към Софийския затвор в квартал „Казичане е обособено в отделна сграда, пригодена за учебна дейност. Оформени са класни стаи и учебни работилници за практикуване на усвояваните професии. Има дори компютърна зала, в която лишените от свобода получават начална компютърна грамотност.
Учебният процес в затворническите училища е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и на образователното министерство. Броят на персонала, работещ в училището в Казичене, е 11 души, от които 10 са учители и 1 касиер-счетоводител. Обучението в училищата към затворите се извършва от квалифицирани специалисти. Всички учители заемат преподавателското си място според изискванията на просветното ведомство. Това е довело до много положителни резултати, тъй като всички ученици от местата за лишаване от свобода, преминали през национално външно оценяване миналата година, са показали добри и много добри резултати.
Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различават от тези, получени в гражданските училища, което мотивира лишените от свобода да се учат. Не е тайна, че в повечето случаи в затвора изтърпяват наказания хора с много ниска професионална подготовка и без каквато и да било квалификация. Ограмотяването и професионалните умения увеличават възможностите на бившите затворници, като излязат на свобода, да се адаптират успешно към живота. Реформирането на системата на затворите е насочено към утвърждаване на модели и практики за третиране на осъдените, които гарантират човешките им права и създават условия за извличане на полза от престоя им затвора, твърдят от правосъдното министерство.
В този смисъл училищата активно участват в процеса за превръщане на затворите от място за изолация в място за подготовка на лишените от свобода за успешно социално включване след изтърпяване на присъдата. Според статистика на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията посещавалите училище в затвора имат по-добра езикова грамотност и култура от останалите осъдени.
Учебната година започна. Сега остава да видим дали ще се приеме предложението за отлични оценки да се получава допълнително отпуск и да се съкращават присъдите. Ако това стане, може само да гадаем как главоломно може да се увеличи броят на любознателните ученици сред затворниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във