Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТЛОЖИХА ДЕЛОТО СОФИЯНСКИ

Заради неявяването на вещи лица Софийският градски съд (СГС) отложи делото на Стефан Софиянски по случая за Бизнес център Гурко 1. Владимир Манов, Иван Чомаков и Станимир Илиев не са дали уважителни причини за отсъствието си, затова ще платят глоби от по 500 лв. и ще бъдат доведени принудително на следващото заседание. Според чл.282, ал.3 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) тяхното присъствие е наложително при изчитане на заключенията от експертизата им, за да им бъдат задавани доуточняващи въпроси.
Бившият столичен градоначалник Стефан Софиянски е подсъдим по чл.282, ал.3 от НК за това, че в качеството си на кмет на София в периода 14.07.1997-30.07.1999 г. не е изпълнил служебните си задължения. Той не е внесъл апортна вноска в капитала на дружеството от името на Столичната община, която е акционер в Бизнес център Гурко 1 АД. В резултат на това са настъпили значителни последици за Столичната община в размер на 5 274 352 лева, се казва в обвинителния акт.
Бившият кмет е обвинен и по чл.219, ал.4 от НК за това, че на 9 август 2002 г. в същото си длъжностно положение не е упражнил достатъчно контрол върху работата на свои служители, отговорни за превеждането на парите от продажбата на 34% от акциите на Столичната община в капитала на Бизнес център Гурко 1 АД. Тези акции са били продадени на занижена сума на НИКМИ АД, като с това са причинени значителни щети на Столичната община в размер на 517 517 лева.
Следващото заседание е насрочено за 19 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във