Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отложиха спецсъда на първо четене

Депутатите одобриха в петък (15 юли) на първо четене законопроекта за допълнение на Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), с която се променя датата за стартиране на специализираните съдилища. С 82 гласа за депутатите приеха новите съдилища да започнат работа на 1 януари 2012 г. вместо на 12 август тази година. Седем депутати гласуваха против, а 14 се въздържаха. Десет от депутатите от Коалиция за България се въздържаха, а пет бяха против. От независимите депутати един се обяви за промените, а един бе против тях.
Красимир Ципов от ПГ на ГЕРБ предложи времето за редакции на приетите текстове между първо и второ гласуване в комисия да бъде намалено от седем на три дни. Така другата седмица се очаква парламентът да гласува окончателно за отлагане на старта на специализирания съд.
Народните представители обаче отхвърлиха на първи прочит друг законопроект, внесен от ДПС. Той предлага обвиняемият за тежко престъпление в досъдебното производство да може да поиска делото да бъде разгледано от съда, с което да отпадне фигурата на вечния обвиняем. Законопроектът за допълнение на НПК, който внесе депутата Христо Бисеров, бе отхвърлен с 39 гласа за, 10 - против и 56 - въздържали се.
Парламентарната група на Коалиция за България не подкрепя внесения проект за допълнение на НПК, свързан със специализираните съдилища, обясни червената депутатка Мая Манолова. Според нея любимото отроче на властта е започнало с фалстарт и след около половин година специализираните съдилища си остават една фикция. Ще се окаже, че в специализирания съд ще си остане една празна сграда. Този съд няма да проработи, а е спорно и колко време след първи януари ще остане на власт ГЕРБ, смята Манолова. Депутатът от БСП и ексвътрешен министър Михаил Миков заяви, че бившата сграда на ДАНС няма вид на съдилище, а освен това не е ясно предвидени ли са в нея помещения за задържане на арестанти. Според него този закон ще изживее своя медиен живот, но в рамките на съдебната власт ще продължи да създава проблеми. Дайте да не се лъжем, че тази работа става само със семинари, каза Миков, визирайки кадрово структуриране на специализирания съд, и предложи вътрешният министър Цветан Цветанов да направи проверка на тези хората, които влизат в тези съдилища.
Опасенията доколко качествено ще е кадровото обезпечаване на новото съдилище изрази наскоро и главният прокурор Борис Велчев с оглед на това, че кандидатите за магистрати са главно на ниво районни магистратури и ще трябва да бъдат обучени допълнително за целите на новия съд. Правосъдният министър Маргарита Попова също изрази песимизъм за сроковете, в които ще стартира съдът Антимафия, като каза, че сградата на съда на ул.Черковна, където в момента се извършва ремонт, може дълго да остане без обитатели. Синята коалиция подкрепи и двата законопроекта, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във