Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отложиха за експертиза дело срещу ексшефа на Булгартабак

Делото срещу бившия изпълнителен директор на Булгартабак Христо Лачев и срещу съпругата му Мирела по обвинение в данъчни престъпления ще продължи на 1 октомври тази година. Това реши Софийският градски съд (СГС) на заседанието си в понеделник (8 юни). Според прокуратурата обаче Лачев е имал доходи, които надвишават декларираните от него. Адвокатът му Васил Василев поиска на следващото заседание да бъде представена допълнителна експертиза, тъй като според защитата експертите не са взели предвид възнаграждението, което Лачев е получавал за работата си в Булгартабак. Вещите лица обясниха, че експертизата им отразява само движението на парите в брой, които е получавал Лачев. Ексшефът на тютюневия холдинг посочи, че през 90-те години, когато е работел в Русия, е внасял в България голяма част от парите си в брой, тъй като заради инфлацията обмяната на рубли в долари била много неизгодна.
За прехвърлянето на парите от Москва в София подсъдимият получавал разрешения от банки. Той изпращал средствата на роднините си, защото нямал намерение да се задържа в руската столица. Лачев каза, че никога не е смятал, че ще му потрябват митническите декларации за периода 2001-2006 година. Той свидетелства още, че внесъл 226 000 долара в австрийска банка, където работела сестра му. Лачев припомни пред Софийския градски съд, че многократно е обяснявал откъде идват парите му. Той посочи, че 12 години е работил в чужбина като мениджър в британска фирма, откъдето са доходите му. На сегашното заседание Лачев уточни, че е получавал за бизнеса си в Москва солидната заплата от около 10 000 долара месечно, а освен това вземал и бонуси от сделките, както и годишен бонус. Съпругата му Мирела пък изкарвала в руската столица между 3000 и 5000 долара като отговорник за протокола и от преводи.
Когато се прибрал в България и започнал работа в Булгартабак, Лачев решил да инвестира парите, спечелени в чужбина, в недвижими имоти. При сключването на такива сделки той не се интересувал какво пише в нотариалните актове, защото това било работа на самите нотариуси, но увери магистратите, че е декларирал всичките си имоти.
Голяма част от парите си подсъдимият държал в дома си, който имал надеждна охрана, а други съхранявал при баща си. Христо Лачев каза също, че е дал 200 хил. марки на негов познат - бизнесмен в Германия, както и около 40 хил. долара на друг бизнесмен в Украйна.
След завършване на заседанието прокурорът по делото заяви, че ще продължи да поддържа обвинението. Това ядоса адвокат Василев, който отвърна, че прокуратурата е довела до много загуби за държавата и от това, че много хора съдят страната ни заради необосновани обвинения.
Бившият шеф на цигарения холдинг е изправен пред съда по обвинение за укриване на данъци през периода 2004-2006 г. в размер на 128 хил. лв., както и защото не е декларирал имоти в София, в Сапарева баня, в Банско и по Черноморието. Впоследствие обаче разследването бе разширено в още две посоки - за източване на дружеството Булгартабак чрез фирми фантоми, регистрирани в България, и чрез сключване на договори за реклама с фалшива документация. Според прокуратурата вредните последици за дружеството от сключените договори се изчисляват на около 1 млн. лева.
След края на съдебното адвокатът на Лачев заяви пред журналисти, че в обвинителния акт срещу Лачеви не е регистрирано престъпление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във