Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отмъщението на протеста бе сервирано студено на "6-и септември" 29

S 250 b866d061 cdb3 4af2 822e f8ef09c7941e
S 250 3d15f61e ec08 4185 99ad 20064344a38c

Домати и яйца се размазаха по фасадата на вътрешното министерство - това се случи за първи път в историята на МВР  по време на 41-та вечер на протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. И за първи път вътрешното ведомство, сякаш без вина, се оказа виновно.

 

Импровизираният омлет за МВР бе сготвен в духа на прословутата "рецепта" на Марио Пузо от романа му "Кръстникът" - отмъщението е ястие, което се сервира най-добре студено. Повод за невижданата в досегашната история на ведомството акция бе инцидент по време на блокадата на булевард "Ситняково" предишната вечер - на 40-ия ден от протестите.

Както е известно, тогава се стигна до ескалация на напрежението, след като жена се опита да премине с автомобила си, на задната седалка в който седяха децата й, през блокадата пред румънското посолство. Стигна се до сблъсък между протестиращи и жената, предното стъкло на автомобила беше счупено, а колата беше "доволно" ритана и блъскана под ураган от крясъци и ругатни. 

"След като

МВР абдикира от основната си функция

да пази сигурността на гражданите, а и след този инцидент, който се случи вчера, ние ще покажем какво е мнението ни за тях. Те не си изпълняват задълженията, очевидно по заповед на властта, срещу която ние се борим 41 дни. Ние ще покажем колко много ги обичаме", обясни действията на протестиращите един от "готвачите" на омлета.

От обекта на протестната любов пък обясниха какво се е случило - според тяхната хроника.

"Около 22.00 часа на 17 август 2020 г., на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца – момченце на 2 години и момиченце на 9 години, са станали жертва на нападение на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство на булевард „Ситняково“ в София.

Семейството е пътувало с автомобила си в посока от улица „Черковна“ към булевард „Цариградско шосе“, когато на кръстовището леката кола е била спряна и обградена от агресивно настроени протестиращи. При проявената агресия са счупени стъкла и фарове на управляваното от 44-годишната жена МПС. Служители на СДВР незабавно са се отзовали на сигнала, подаден на телефон 112.

След проведената операция, от района на кръстовището успешен е изведен автомобила, заедно със семейството. За нападението са задържани три лица, които са

участвали в нерегламентирания протест.

Във връзка с нанесените щети на МПС-то е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК - за унищожаване на чужда движима или недвижима собственост. Разследването и работата по случая продължават под ръководството на СРП", се казва в становището на пресцентъра на МВР.

В съобщението се посочва още, че заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на такива "нерегламентирани мероприятия". Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия, и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища.

Нерегламентирано мероприятие ли е блокадата на кръстовището между бул. „Ситняково и бул. „Шипченски проход“, както твърди МВР?

От формална гледна точка - да.

Регламентът за провеждането на протестните действия е описан в Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ), в който обаче липсват дефиниции на отделните форми за упражняване правото на мирни събрания. Съгласно чл. 3 от закона "На събранията, митингите и манифестациите гражданите изразяват мнения, възгледи и становища по въпроси от политически, икономически, социален, културен или друг характер чрез слово, плакати, макети и по друг подходящ начин".

В случая, подходящият начин е бил блокадата. Избран е към 21 часа на 17 август, когато от трибуната на протеста пред президентството се чува

призив за блокиране на кръстовището

при румънското посолство.

Половин час по-късно, бул. "Ситняково" действително е блокиран, движението е спряно - без инциденти и в отсъствие на полицията. Половин час, след като блокадата вече е факт - включително и медиен - се случва сблъсъка между протестиращите и 44-годишната жена.

Според чл.8 от ЗСММ, за организирането на подобни прояви е предвиден уведомителен режим. Тоест - най-малко 48 часа преди началото на проявата, организаторите информират общината за намеренията си. А в неотложни случаи, законът допуска информирането да бъде направено в еднодневен срок.

Очевидно буквата на закона не е била спазена от организаторите на протестната проява - нито в 48-часовия, нито в 24-часовия режим.

Ако днес обаче беше жив американският

писател, философ и отшелник Хенри Дейвид Торо (1817-1862 г.),

той със сигурност щеше да възроптае срещу подобен извод.

На автора на думите "Живей всеки сезон като последен. Вдишай въздуха, изпий питие, опитай плод и се остави на въздействието на всяко едно от тях", всъщност дължим и едноименния термин, дефиниран за първи път в есето му "Гражданско неподчинение".

Според Торо, този вид протест е активен отказ за подчинение на определени закони или заповеди, но без използването на физическо насилие. Отказът може да представлява бездействие или действие, примерно - блокиране или окупиране на сгради, с очакването, че за това участниците могат да бъдат арестувани.

Очевидно ситуацията около инцидента на бул. "Ситняково" се разполага някъде между вижданията на Торо и МВР. Полицията е права да определи случилото се като "нерегламентирано мероприятие", докато протестиращите не са прави да винят МВР, че не е подсигурило спонтанната проява на гражданско неподчинение, за чието провеждане е невъзможно да бъде спазена буквата на закона.

Трима от протестиращите на бул. Ситняково" са арестувани, а

двама от тях отиват на съд,

след като Софийска районна прокуратура ги привлече под наказателна отговорност за хулиганство и повреждане на чужда движима вещ. На С. А.(32 г.) е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 лв., а вторият участник в инцидента - Г. Г. е задържан за срок до 72 часа, след което прокуратурата ще поиска от Софийския районен съд мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Така че, макар наглед инцидентът е довел до абсурдна ситуация, всички замесени в случката са прави.

Прави са протестиращите да търсят алтернативни форми на протест като гражданско неподчинение. Което превръща арестуваните в истински герои - според заветите на Хенри Дейвид Торо - защото са отказали да се подчинят на определени закони (в случая - на Закона за събранията, митингите и манифестациите).

Права е и 44-годишната потърпевша от автомобила, която ясно е разграничила насилието от мирния протест.

Полицията също е в правото си да определя протеста като нерегламентирано мероприятие.

Истинският виновник за случващото се обаче продължава да се крие. И затова яйцата, доматите и ругатните останаха за МВР...

Facebook logo
Бъдете с нас и във