Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТНЕМАТ ИМОТИ НА РОМ, ЗАБОГАТЯЛ ОТ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ

Безработен ром, забогатял от измами, и двама мургави сводници - баща и син, са първите потърпевши от Закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин във Великотърновския регион.
Особено фрапиращ е случаят с циганина Злати Николаев от Горна Оряховица. Четиридесет и шест годишният мъж живее в разкошен палат на ул. Цар Освободител в кв. Гарата, въпреки че според официалната справка той никога през живота си не е работил и няма нито един ден трудов стаж. Не е подавал данъчни декларации, няма и регистрирани на свое име фирми. Според данъчната оценка обаче малката му триетажна прогимназия струва 170 хил. лева. В нея Злати живее със семейството и майка си. При направената проверка се оказало също, че малолетният син на Злати, въпреки крехката си възраст, вече има имущество за 31 800 лева. Справка в полицейските и съдебни регистри показва, че Злати Николаев е съден няколко пъти за измами, откъдето вероятно са и парите. В края на 90-те години той е мамил хората с оферти за дефицитни части. По-късно, когато бизнесът с частите започнал да залязва, мъжът се специализирал в телефонните измами. По последното дело, по което има издадена шестмесечна присъда, на Николаев е издадена забрана да напуска страната, тъй като все още не е изплатил на жертвата си дължимите 3700 лева.
Самият Злати Николаев твърди, че е чист като момина сълза и си няма представа защо все го съдят. Нямам имущество, придобито по престъпен начин. Не съм престъпник, а честен човек. Не зная защо ме съдят. Сигурно са ме объркали с някой друг, твърди безработният. За произхода на парите, с които е построена лъскавата къща, Злати твърди, че са от наследство и спечелени от самия него.
Моите родители са имали повечко злато. Освен това в село Камен продадохме една къща и така събрахме парите, за да вдигнем тази, която глътна всичките ни спестявания. А не работя никъде просто защото никой не ме иска. Да не съм само аз безработен в тази държава? За да подпомагам финансово семейството си, правя дървени пейки, които един мой приятел продава по селата, охотно обяснява Николаев. Искането на Комисията Кушлев е за отнемане на триетажния палат и два мотоциклета - Ямаха и Симсон, собственост на Злати и сина му Атанас.
Освен безработния ром с триетажния палат, построен с пари от пейки, в Окръжен съд Велико Търново се води дело по закона Кушлев и срещу баща и син сводници. Янко Янков и синът му Марин държали ТИР паркинга в местността Дълга лъка край старата столица. През декември 2006-а Янко беше осъден за склоняване към проституция на 18-годишно момиче. Жертвата била пласирана на турски тираджии. Година по-късно, през декември 2007 г., синът на Янко - Марин, също застана на подсъдимата скамейка. Той беше признат за виновен и осъден за това, че със свои съучастници е отвлякъл две жени край Севлиево. Похитените били откарани насила на същия паркинг и принуждавани да проституират.
В края на 2007 г. по искане на Комисията Кушлев беше наложен запор на всички имоти на семейството: снек бар, платен паркинг, магазин и автосервиз, разположени в местността Дълга лъка край Велико Търново, както и фамилна къща с 1200 кв. м двор в село Долна Липница и четири автомобила на бащата и сина. Искът срещу семейството е за над 800 хил. лева.
Иван Георгиев

Facebook logo
Бъдете с нас и във