Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отново лаф след ОЛАФ

Ако можехме да преборим престъпността у нас със семинари, съвещания, отчети и видеоклипове, тази седмица сме отбелязали съществен напредък към нейното пълно ликвидиране.
Разправата с вредните явления започна още в понеделник (23 февруари), и то с най-разпространената им напоследък форма - точенето на пари от еврофондовете. По време на обучителния семинар ОЛАФ-пазителят на европейските фондове ... от вицепремиера Меглена Плугчиева научихме радостната новина, че вече има шест влезли в сила присъди за злоупотреби с европейски средства. Кои са осъдените - не се разбра.
Разбрахме обаче, че спецзвеното към прокуратурата не си губи времето. То е образувало цели 102 досъдебни производства, внесло е 27 обвинителни акта и до края на януари е предотвратило измами за 45 млн. лава. Нещо повече. В началото на седмицата стана ясно, че специализираният отдел за евроизмами е разпоредил на апелативните прокуратури да назначат проверки в областните разплащателни агенции за начина, по който е отпускана финансова помощ от ЕС на ползватели на земеделска земя по схемата за единно плащане на площ (СЕПП). В хода на тези проверки прокурорите ще изискат информация за констатирани през 2008 г. нарушения, които пораждат подозрение за извършено престъпление при подаване на заявленията. Разплащателните агенции като част от контролната система у нас са длъжни по закон да извършат текущи годишни проверки на най-малко 5% от подадените заявления за подпомагане и да информират за резултатите Министерството на земеделието и храните и Европейската комисия. При достатъчно данни за престъпления разследванията ще отидат в ръцете на съответните окръжни или районни прокуратури под контрола на специализираното звено.
Щурмът срещу престъпността и корупцията продължи с нестихваща сила във вторник в кабинета на главния прокурор Борис Велчев. Там се събраха всички министри и шефове на служби у нас, в чиито прерогативи е защитата на закона, а от Брюксел дойдоха шефът на ОЛАФ по антикорупционните въпроси Волфганг Хетцер, ръководителят на звено Селско стопанство Елизабет Шпербер и говорителят на службата Алесандро Бутиче. Вицепремиерът Плугчиева направи пред представителите на ОЛАФ преглед на всичко, сторено у нас за по-голяма прозрачност при усвояване на европейските средства. Тя обясни, че текат дебати по закона за конфликт на интереси, че се подготвят промени в различни закони, с които да се постигне антикорупционен ефект. Дотук добре.
Кой знае защо брюкселци не хванаха много-много вяра на всичките уверения за влезлите в сила присъди, за образуваните досъдебни производства и на видеоклиповете на МВР срещу корупцията. Въпреки елейните слова, с които се опитаха да го омаят, говорителят на ОЛАФ запази трезво съзнание и в края на посещението си каза в познатия хладен европейски стил: Най-важните измами са свързани с криминални престъпления в България. И това налага процедурите в съдебна зала и на прокуратурата да бъдат съответно подкрепени. Но трябва да знаете, че ако България не успее да си възстанови парите от измами с еврофондове, българският бюджет ще трябва да ги връща на Европейския съюз. Това е положението.
САЩ също не се оставиха да бъдат забаламосани със стъкмистика за дела и присъди. Късно в сряда (25 февруари) излезе годишният доклад за правата на човека на американския Държавен департамент. Българското правителство не преследва настъпателно организираната престъпност и корупцията и български официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано, сече Вашингтон. В частта на доклада, посветена на проявите на корупцията сред властта в България, за сетен път се цитира делото срещу групата Николов-Стойков и се припомня, че тя е спонсорирала ключови български политици и че в доклада на ЕС я определят като криминална мрежа. По тази тема от прокуратурата обявиха, че се води ново разследване срещу групата на Марио Николов и срещу още няколко човека за злоупотреби с пари от европейски фондове. До момента обаче обвинения не могат да бъдат повдигнати, тъй като се очаква резултат от съдебни поръчки в чужбина. Главният прокурор пък съобщи, че вече е приключило разследването срещу бизнесмена Людмил Стойков за пране на пари и предстои предявяване на обвинение.
В четвъртък (26 февруари) Министерският съвет (МС) прие график за действия в областта на правосъдието и вътрешните работи. Мерките трябва да бъдат реализирани до края на юни, преди да излезе следващият доклад от Брюксел, което едва ли ще стане при настъпващата еуфория от толкова избори от всякакъв род - европейски, парламентарни, съдебни...
Министърът по европейските въпроси Гергана Паси обяви, че в рамките на този план прокуратурата, ДАНС, МВР и НАП започват проверки на сделките за имоти над 500 000 лв., сключени през миналата година. Ще бъде проверен произходът на средствата и дали са платени всички данъци.
Ще сколаса ли обаче тромавата ни съдебна система да стигне до присъди, преди през юли отново да падне брюкселската гилотина? Както обясни в едно свое интервю отговарящата за европейските ни дела госпожа Паси, ако не капитализираме реални резултати под формата на приключили съдебни производства, предпазната клауза ще продължи да виси над главата ни...
Но пък горещият антикорупционен телефон на МВР 982 22 22 ви очаква. Безплатно...

Facebook logo
Бъдете с нас и във