Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отново отказаха съкратен процес за шофьорка-убийца

След няколко отлагания от ноември 2008 г. насам, преди да излезе във ваканция, Пернишкият окръжен съд най-сетне се зае с делото срещу 38-годишната Живка Илиева, която в пияно състояние причини кървава катастрофа на вътрешноградската магистрала в града и отне живота на трима младежи. Едва стартирало, делото обаче бе отложено за септември, след ожесточен спор за съкратената съдебна процедура между председателя на състава, защитата и представителя на държавното обвинение.
Трагедията, заради която Живка застана пред съда, се разигра преди две години, на 18 юни 2007 г., когато Илиева шофирала автомобила си Фолксваген Голф с 2.4 промила алкохол в кръвта. Колата е летяла по вътрешноградската магистрала в областния център със 120 км в час при разрешени петдесет. Заедно с Живка в голфа пътувал и непълнолетният й син Радостин. В района до бензиностанция Шел при завой с обратен наклон пияната водачка опитала да изпревари автомобил и тролейбус, изпуснала волана на колата и прелетяла в насрещното платно. При кървавото меле са убити трима от пътуващите в другата кола четирима младежи. Между загиналите е 19-годишната Александра Ненова, дъщеря на бившия окръжен прокурор на Перник Марияна Борисова, която в момента работи в Апелативна прокуратура в София. Загиват още най-добрата й приятелка София Русева (21г.) и капитанът на третодивизионния футболен клуб Минерал Светослав Йонев (23 г.), който управлявал мерцедеса. Четвъртият пътник - Марио Милчев, футболист в Минерал, е настанен в неврологично отделение на МБАЛ Рахила Ангелова в Перник с разкъсни рани и комоцио. При катастрофата е пострадал и 16-годишният син на Илиева - Радостин, чиято ръка е счупена. Единствена без драскотина остана почерпилата се Живка Илиева.
Първата присъда за нея бе 14 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване и 16 години лишаване от право да управлява автомобил, отредена на 28 февруари 2008 г. от Пернишкия окръжен съд. Тогава на тройната убийца бе отказана съкратена съдебна процедура.
След обжалване на решението на ПОС пред столичната апелативна инстанция делото бе върнато за ново разглеждане, от нов състав заради допуснато съществено процесуално нарушение - отказът на магистратите от първата инстанция да се приложи съкратена съдебна процедура, поискана от защитата на подсъдимата.
Така новият процес тръгна през ноември 2008 година. Защитата на Илиева отново повтори искането си за съкратено съдебно следствие, припомняйки, че именно отказът на предишния съдебен състав лежи в мотивите на Софийския апелативен съд да върне делото за ново разглеждане. Ако процесът тръгне по общия ред, в крайна сметка ще обжалваме отново, заяви защитата.
Прокурорът от Окръжна прокуратура Светлана Фотева, адвокатът на трите почернени семейства, които са и граждански ищци, и обществен обвинител в новия процес, и председателят на съдебния състав Виктор Георгиев отхвърлиха повторното искане. Съдия Георгиев се мотивира с тълкувателно решение №1 от 6 април 2009 г. на Общото събрание на Наказателната колегия към Върховния касационен съд, според което при причинена смърт и извършено в пияно състояние престъпление съкратената процедура може да бъде отказана. Което съдът и направи.
На това място адвокат Стаменов, ангажиран със защитата на Илиева, поиска отвод на съдебния състав. Според него въпреки посоченото тълкувателно решение не е взет предвид фактът, че престъплението на Илиева е извършено преди близо две години. Съдът не се произнася по направено искане за предварително изслушване на подсъдимата, не е взето предвид решението на апелативната инстанция. То самото е излязло преди промените в НК за отказ от съкратена съдебна процедура при наличие на тежки и средни телесни повреди и настъпила смърт, мотивира искането си защитата.
Съдия Георгиев на свой ред заяви, че претенцията на адвокатите е немотивирана и я отхвърли. Според него отказът от съкратено съдебно следствие не е основателен мотив за отвод и в крайна сметка делото тръгна.
Разпитът на свидетелите и на вещите лица, извършили различните експертизи - медицински, технически, автотехнически и т.н., повтори изнесените и на предишния процес кошмарни факти и подробности около касапницата, причинена от Илиева в района на бензиностанция Шел през 2007 година.
Близките на убитите младежи трябваше да преживеят отново и отново кошмарът от юни 2007 година. Отново синът на Илиева - Радостин, отказа да дава показания срещу майка си. Приети бяха всички експертизи на вещите лица.
Процесът продължава през септември, с разпит на трима от основните свидетели. Обществеността в Перник продължава да следи напрегнато развоя на процеса, а коментарите около исканата съкратена съдебна процедура и евентуалната по-мека присъда за Илиева се ожесточават. Законотворците трябва да прецизират нормативната уредба, иначе ще продължим да бъдем свидетели на смехотворни наказания за крупни наркодилъри и шофьори убийци, коментират в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във