Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отново разтягат дъвката Авиоотряд 28

След тоталното затишие по всички фронтове през август тази седмица депутатите отново захапаха любимата си дъвка - прословутия правителствен Авиоотряд 28. Това стана по време на поредното заседание на парламентарната анкетна комисия, която ревизира дейността на звеното.


При поднасянето на поредната порция информация за разточителните полети на отряда шефът на комисията Венцислав Лаков от Атака показа завидни познания по астрономия и география, като заяви, че километрите, които е прелетял премиерът Бойко Борисов, представляват почти два пъти разстоянието до Луната или пък 17 обиколки на екватора. Борисов прекарал 37 денонощия във въздуха, изминавайки 666 000 км в 267 полета. Само горивото за тези полети е струвало 1 663 587 лева.


Информацията беше оповестена във вторник (10 септември), но още на другия ден Борисов отвърна на удара от своята нова трибуна - Фейсбук. Той нарече всичките изнесени цифри гигантска манипулация, тъй като никъде не се споменавало, че в сметките влизат и полетите на президентството, на Народното събрание и всички полети, с които изпратихме до Израел пострадалите от атентата в Сарафово.


Авиоотрядът е возил също и изоставените от компанията Алма тур руски летовници, с него са летели и българските пожарникари, които гасяха пожари в Израел и Русия, отвлечени от пирати хора, артисти и т.н., обясни Борисов.


От страницата си в социалната мрежа той препоръча комисията, ръководена от марионетката Лаков, да сравни полетите с тези, направени от правителството на Тройната коалиция, ръководено от Сергей Станишев. Малко встрани от темата Борисов коментира и че комисията не желае да разследва как са били закупени еърбъсите и по какви дестинации са летели.


Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако изминатите от него разстояния се сравняват с полет до Луната, то Станишев трябва да е летял до Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, взети заедно. Обещавам им, че когато ги свалим от власт, ще има анкетна комисия за това, за да могат българските граждани да сравнят кой къде е летял, по каква работа и да се види къде са летели те по скъпите курорти и дестинации, пише още Бойко Борисов.


В заключение бившият премиер заявява, че и в момента военните хеликоптери участват в снимането на филми, защото само по документи се водят като такива, а всъщност са транспортни. От обясненията на бившия военен министър Аню Ангелов разбрахме, че предстои правителственият отряд да вози холивудската звезда Антонио Бандерас, след като вече стана ясно, че отрядът вече обслужвал Арнолд Шварценегер и Силвестър Сталоун при воаяжите им в България.


Ангелов заяви пред комисията, че не е проявявал излишно любопитство и не знае кой е придружавал тогавашния премиер при полетите му. Членът на комисията от Коалиция за България Антон Кутев прояви прословутата си особена ирония, като заяви, че е възможно с тези самолети да са летели леки жени с тежки пороци и никой да не е разбрал...


Проверката за дейността на авиоотряда започна, след като се разбра, че правителственият самолет е превозвал отборите от аматьорската лига Чавдар (Етрополе) и Витоша (Бистрица) за приятелски двубой във Варна. Според Маргарита Николова от Атака полетите с търговски цели са били незаконни, защото авиоотрядът не е разполагал с нужния лиценз. Освен това неправомерно са били възстановявани разходи, защото не са били плащани данъци.


За проверявания период разходите на авиоотряда са за повече от 32 млн. лв., а извършените полети са 1810 на брой. Освен това са били извършени и 70 търговски полета, които са стрували повече от 870 хил. лева. Окончателният доклад за дейността на Авиоотряд 28 трябва да бъде готов в края на септември. В момента Сметната палата също проверява това звено и е възможно одитът да бъде включен към доклада на комисията.


Към момента са образувани две досъдебни производства след сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов. Предмет на разследване са извършените полети в страната и в чужбина с въздухоплавателните средства и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.


На 19 юни Софийската градска прокуратура (СГП) започна досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет за това, че в периода от май 2009 г. до май. 2013 г. са нарушили служебните си задължения, за да набавят за себе си или за друг облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет - престъпление по чл.282, ал.1 от НК.


На 20 юни Софийската военноокръжна прокуратура започна разследване срещу служители от Българската армия и Министерството на отбраната за това, че са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства не за целите на въоръжените сили и от това са настъпили тежки последици - щети в размер на близо 813 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във