Параграф22 Weekly

След осъдителни решения в Страсбург:

Отново се изръсихме за ОМО - Илинден

Върху главата на невинния ни данъкоплатец се изсипа нова серия от присъди заради нарушени права на граждани през седмицата. На редовното си заседание в сряда (9 май) правителството регламентира изплащането на поредната голяма сума (около 92 000 лева) по осем казуса в изпълнение на осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Очевидно - докато властите се наканят да въведат механизъм за намаляване на този род присъди, делата си текат с неотслабващо темпо...


Най-интересното от последната порция осъдителни решения е поредното осъждане на държавата ни от македонистката организация ОМО- Илинден. Заради сепаратистките й идеи Конституционният съд обяви тази партия за противозаконна и не разрешава нейната регистрация. Европейските магистрати обаче смятат, че българският съд не е имал право да забрани легитимацията на сдружението. Според тях отказът е неоснователен, тъй като (цитираме): ...пропагандирането на сепаратистки идеи, които могат да породят конфронтация и които са базирани върху интерпретиране на историята, смятано от властите за абсурдно, е недостатъчно основание за ограничаване на свободата на сдружаване. Освен това съдът е на мнение, че преследването на политически цели също не може да се брои за достатъчно основание за отказ от регистрация на дадена организация.


Вследствие на всичко това македонистите ще получат от хазната 9000 евро за нарушените си права и 1513 евро за разноски по делото. Така общата сума, която плащаме (до момента) на иначе противозаконната ОМО - Илинден отскача на 33 000 евро. Първата присъда срещу България бе произнесена в края на 2005 г. когато македонистите получиха обезщетение от 6000 евро заради забранени от българските власти техни демонстрации. През февруари тази година Илинден постигна нов успех в Страсбург, като получи 18 000 евро обезщетение - отново заради забранени публични изяви на нейни членове.


В друг от случаите, по които правителството взе решение тази седмица, хазната ще плаща заради прокурори. Според съдебните документи по този случай българският гражданин Кирил Костов бил пребит преди години от собственик на магазин, който го заподозрял, че е откраднал бутилка водка, докато пазарувал. Потърпевшият прекарал две седмици в болница с десет счупени ребра, с хематом в белите дробове, с увреждания на бъбреците и други рани. Прокуратурата прекратявала четири пъти наказателното производство поради липса на достатъчно доказателства, а съдът отхвърлял постановленията й като неоснователни. Накрая производството било наистина прекратено, но по искане на заподозрения заради отпаднало вече изискване в НПК, според което в двумесечен срок делото или трябва да бъде внесено в съда, или да бъде прекратено. ЕСПЧ заключава, че тук прокуратурата неоправдано е забавила производството. Всеки път с идентични мотиви, въпреки заключенията на съда, че има достатъчно доказателства срещу обвиняемия. Сега клетият данъкоплатец трябва да се бръкне за още 4000 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за разходи по делото.


Седем хиляди евро обезщетение за неимуществени вреди и още 2000 евро разходи държавата ще трябва да плати и на осъдения Николай Шахънов, който сега изтърпява доживотна присъда, тъй като е била нарушена тайната на кореспонденцията му от затвора с неговия адвокат. В писмата си осъденият се оплаквал от лошите условия в дранголника. В този случай съдиите от Страсбург откриват нарушение в Конвенцията за правата на човека. Нарушение е и наличието на законова разпоредба, която позволява мониторинг на кореспонденцията на затворника с неговия адвокат.


Две момичета от възпитателно училище (чиито имена не се споменават - б.р.) също са успели да осъдят България - съответно на 6000 и на 1000 евро, тъй като националното законодателство не им давало право на защита срещу решенията на ръководството на възпитателните училища-интернати, където те са били настанени. Всичко това навежда на мисълта, че е наложително при предстоящи корекции в Закона за изпълнение на наказанията промените в него да бъдат съгласувани с европейските изисквания.


Откакто се водят делата в Страсбург, България е платила над 10 млн. лв. по казуси за нарушени права и над половин милион лева - за приятелски споразумения. Статистиката сочи, че при 90 на сто от случаите решенията са били осъдителни за страната ни. Още бившият правосъден министър и сегашен вицепрезидент Маргарита Попова обеща преди време да се създаде български орган, който да редуцира делата, предназначени за съда по човешките права в Страсбург. Това сега трябва да стане с промените в Закона за съдебната власт, където се предвижда вътрешен механизъм за обезщетяване на български граждани, които са тръгнали да се оплакват пред ЕСПЧ.


Проект за промяна на законодателството, който бе обсъден на първо четене в парламента в четвъртък (10 май), предвижда да се създаде звено към Инспектората на ВСС, което да приключва с казусите за около шест месеца. Решенията на новия орган ще бъдат адекватни на тези, които биха били издадени от Европейския съд, но страната ще бъде облекчена, защото няма да плаща съдебните разноски по делата, които иначе биха се водили в Страсбург. До няколко месеца ще бъде извършен и анализ на причините, според които България толкова често бива осъдена в ЕСПЧ. Но вече сме му намерили колая как да се справим с този проблем - не плащаме овреме. Правителството редовно взема решения, но нередовно плаща. Затова и се оказахме на едно от челните места по забавени плащания по дела в Страсбург за миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във