Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отново шум около атентата в Бургас

Българските политици често изпадат в ситуация да се обясняват какво точно са искали да кажат, ако някое тяхно изявление не бъде разбрано (или преведено) правилно в Европа или отвъд Океана.


Един от показателните примери в това отношение бе широко коментираното изявление на новия външен министър Кристиан Вигенин, комуто се наложи да влезе в обяснителен режим в резултат на свое изявление пред медиите. Първоначално той обяви, че доказателствата за връзката на терористичната групировка Хизбула с бомбения атентат в Бургас миналата година не са категорични. Че има косвени доказателства за участие на групировката и че не може само на това основание да се обсъжда включването на групировката в списъка с терористични организации.


Западните медии мигновено подхванаха думите му и запяха в един хор, че България е ревизирала позицията си за терористичния акт. Така например заглавието в авторитетния американски вестник Ню Йорк Таймс беше България отстъпи назад в обвиненията към Хизбула . Подобни бяха заглавията на Ройтерс, Франс прес и на други информационни агенции.


Явно шокирани от международния ефект на това изказване на следващия ден от външно министерство разпространиха информация, според която няма промяна в българската позиция. Че България е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС и наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това. И че външният министър е настоял за ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от чуждестранни партньори, от които е поискано правно съдействие.


Силният резонанс на това изявление се получи заради напрегната обстановка около дебатите в Европа за това, дали въоръженото крило на ливанската групировка Хизбула да бъде обявено за терористична организация. Затова и всеки коментар от българска страна се следи под лупа.


Ако се върнем към казаното от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по казуса през февруари тази година - той по същество не казва нещо по различно. Цветанов заяви тогава, че става дума за обосновано предположение - ( на англ. reasonable assumption) за участие на военното крило на Хизбула в подготовката на покушението в България миналото лято. Същият месец в интервю Цветанов обяви, че са идентифицирани двама от участниците в заговора за нападението - канадец и австралиец - и двамата членове на Хизбула с ливански корени.


Тук не е зле да цитираме и позицията на Европейската организация за полицейско сътрудничество (Европол), която в свой доклад от края на април тази година посочва, че е възможно зад атентата в Бургас да стои Хизбула , без обаче да заема твърда позиция. Въпреки че Хизбула е заподозряна за извършването на атентата, отговорността не е потвърдена окончателно, се казваше в документа.


Вдигнатият от западните медии шум обаче е инспириран от намесата на Хизбула в Сирия, където се бият няколко хиляди войници на шиитското движение. Това накара Франция и Германия да се присъединят през последните няколко седмици към призивите към ЕК Хизбула да бъде обявена за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на групировката да набира средства в Европа.


Великобритания официално поиска посочването на движението за терористично въз основа на доказателството, че Хизбула е замесена в атентата в Бургас и на осъдителната присъда на агент на Хизбула в Кипър през март заради планиране на нападение, подобно на това в България.


Що се отнася до фазата, до която е достигнало българското разследване на атентата, в който загинаха пет израелци и един българин, в момента все още не са огласени резултатите от проведения неотдавна следствен експеримент.


При него в края на април тази година на полигон край Ихтиман беше извършена възстановка на експлозията, при която бяха взривени два автобуса с подредени манекени, имитиращи пътниците на Летище Сарафово . Целта бе да се видят дали щетите са идентични, както тези при трагедията край Бургас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във