Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТНОВО СКАНДАЛ ПРИ ИЗБОРА НА НАШ СЪДИЯ В СТРАСБУРГ

Поредният скандал около избора на съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург от квотата на България се заформи в петък (16 ноември). Двама от недопуснатите до изпитите кандидати се усъмниха в безпристрастността на оценяващата комисия.
До 12 ноември (понеделник), когато изтече срокът за подаване на документите, се явиха 19 кандидати - заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков, адвокат Владимир Шейтанов, съдиите Теодора Стамболова, Атанас Мусорлиев, Павлина Панова, Майя Русева, Мария Иванова-Вранеску, Николай Енчев и юристите Ана Миленкова, Мария Серкеджиева, Здравка Калайджиева, Румен Райковски, Ирена Илиева, Виолина Джиджева, Светослав Апостолов, Галина Самарас, Катя Тодорова, Мариета Карадимова и депутатът от СДС Филип Димитров. Последните четирима не бяха допуснати до изпитите, защото или не отговаряха на условията за 12 години юридически стаж, или не бяха представили всички необходими документи.
В четвъртък (15 ноември) се проведе първият етап от конкурса - 15-те допуснати претенденти държаха писмен тест за езикова подготовка. Само един от тях - Апостолов - не се е справил достатъчно добре и беше елиминиран.
Другите 14 души бяха допуснати до втория етап - събеседване по проблеми и въпроси, свързани с практиката на ЕСПЧ и ролята на съдията, което се проведе в петък.
Същия ден ОДС разпространи декларация, в която защитава Филип Димитров. Комисията добросъвестно отказа да се съобрази с представените писмени доказателства за общоизвестния факт, че Филип Димитров има 18 години стаж като адвокат. Това е преднамерен акт на дискриминация с политически подтекст, смятат от ОДС.
Другият отлюспен кандидат Галина Самарас пък заяви, че отхвърлянето й с мотива липса на стаж води до съмнения за лобистки интереси и поредни предварително сключени сделки.
Това е вторият скандал, който се завихря покрай избора на наш представител в ЕСПЧ. На 1 октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) отхвърли предишните трима кандидати - бившия заместник-министър на правосъдието Маргарит Ганев, преподавателя в Бургаския свободен университет Момяна Гунева и адвокат Снежинка Сапунджиева. Мотивът бе, че не владеят добре двата основни езика, които се използват в ЕСПЧ - английски и френски, както и че нямали необходимата юридическа подготовка.
Веднага след решението на ПАСЕ министърът на правосъдието Миглена Тачева откри нова процедура по избора на кандидати за Европейския съд.
Въпреки възраженията на ОДС и Самарас в петък седемчленната комисия проведе събеседване с одобрените 14 претенденти. Всеки от тях публично изложи вижданията си за евентуалната си бъдеща дейност в Европейския съд.
Най-силни изложения направиха заместник-шефът на ВКС Румен Ненков и юристът Здравка Калайджиева. Говори се, че финалната битка ще бъде именно между тях двамата, въпреки че ще се излъчи и още един човек.
Имената на тримата претенденти за поста съдия в ЕСПЧ от квотата на България ще станат ясни във вторник (20 ноември). На 17 декември те ще се явят на още един изпит, този път пред ПАСЕ. Тогава ще стане ясно и името на победителя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във