Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отпор срещу разследването на цигарената афера

Началникът на смяна Добрев помолил старши техническия инспектор в Митница Свиленград Димитър Ковачев (в средата) да го замества в нощта, когато ТИР-овете преминали.

Разследването на случая с контрабандата на цигари през ГКПП Капитан Андреево, изглежда, ще завърши до популярната крива круша - и там вероятно и ще спре. Това подсказва развоят на събитията, започнали миналата седмица с шумно оповестеното задържане на 13 митничари и на трима гранични полицаи от пункта, които си затворили очите за два ТИР-а с контрабандни цигари от Турция. А подозрението, че ако не са турците да подадат сигнала за трафика, контрабандата щеше да върви тихо и кротко, като по мед и масло, взе да се потвърждава. Въпреки лютите закани на премиера Бойко Борисов във вторник (7 април) пред участниците във форума "Да! на българската икономика", че борбата с контрабандата ще продължи и ще бъде безмилостна. Междувременно арестуваният началник на митничарската смяна Красимир Добрев беше пуснат на свобода. Въпреки че му се губели 14 пломби, едната от които беше откритата на камиона с контрабандни цигари, задържан в Пловдив. А броят на изчезналите пломби подозрително съвпада с броя на ТИР-овете, за които се предполага, че са прекарвали нелегално цигари в продължение на месец.

Първият сигнал за очаквания развой даде в началото на седмицата окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. След заседанието за налагане на мерки за неотклонение на единствените двама души от групата, които останаха в ареста, Попов изненадващо обяви, че "Гранична полиция" и митницата в Капитан Андреево саботират разследването на контрабандата. "Още миналата неделя, когато задържахме ТИР с цигари в Пловдив, изискахме видеозаписите от граничния пункт. Цяла седмица ни повтаряха, че камерите на границата не са работили, и се наложи в петък (3 април) да отидем и да си ги изземем на място. Не само че не ни съдействат - това е саботаж", заяви той.

Според прокурора местните ръководства на "Гранична полиция" и на митниците насочвали разследващия екип да разпитва служители, които въобще не са били на смяна във въпросната нощ, когато е осъществена контрабандата. Очевидно това е било продиктувано от желание да се забави разследването, тъй като на пункта работят около 600 души. Освен това прокурор Попов спомена, че върху разследващите бил упражнен натиск разследването да се прехвърли на друго място. Има натиск това да се направи и ако не стане, ние ще разплетем случая докрай, заяви той.

Натискът, за който споменава прокурор Попов, очевидно цели разследването да бъде прехвърлено на Районна прокуратура - Свиленград, тъй като пункт Капитан Андреево е разположен в нейния обхват, а и контрабандата е осъществена там. Така че има мотив за прехвърлянето - с подсъдността на извършеното престъпление и разследването може да се озове в Свиленград. Шеф на районната прокуратура там е Антон Стоянов, преизбран от ВСС на поста през февруари. До 2010 г. Стоянов е бил административен директор на прокуратурата във Велинград, област Пазарджик, традиционен избирателен район на един виден депутат от ДПС. Местният фолклор упорито говореше за бездействието на прокуратурата по повод на жалбите на вносители на зеленчуци и храни, които са жертва на рекета на служителите във ветеринарния пункт "Капитан Андреево". Работата му се свързва с името на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, който удари рамо на бивши свои съучастници в прословутата афера с ирландското месо, и те откриха свои лаборатории за преглед на храни на този пункт. Неофициалната информация сочеше, че те са истинска печатница за пари чрез т.нар. такси спокойствие, които пълнеха нечии партийни каси. Схемата бе известна в цялата Хасковска област, но нито полицията, нито прокуратурата си помръдна пръста да пресече този рекет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във