Параграф22 Daily

§22 Анализи

Отпускат 29,50 лева "добавка Ковид" за членовете на СИК

На 28 февруари т.г., в разгара на пандемията от Ковид-19,  у нас ще се проведат частични избори за кметове на 12 населени места. Тези избори ще са тест - не само за това кой ще "бие" (ако използваме терминологията на премиера Борисов) на парламентарния вот напролет. Дори не и за това доколко безопасно за здравето ни ще премине гласуването. А за това дали въобще ще можем да проведем нормални избори за следващото Народно събрание.

59 лева възнаграждение за член на СИК

С решение от 14 януари 2021 година Централната избирателна комисия е определила 59 лв. възнаграждение на член на секционна избирателна комисия (СИК). Председателите ще взимат 70 лв., заместниците им и секретарите - по 63 лв. Допълнително ще се изплащат 20 лв. за онези смелчаци, които ще висят посред нощите пред ОИК, за да издадат чувалите изборни материали. А за работа в пандемични условия членовете на СИК ще получат още 29,50 лева.

Всъщност всички участници в изборната администрация - не само членовете на СИК, но и председателите, секретарите, а и партийните представители в общинските избирателни комисии, ще получават допълнително възнаграждение за работата си в условията на пандемия - половината от редовното си възнаграждение. Но ако за член на общинската комисия това означава 350 лева отгоре, то за член на секционна комисия "бонусът" излежда по-скоро символично. А точно в СИК се носи най-голямата отговорност за честността на вота, там ще бъде и най-рисковото място за здравето на участниците в изборната администрация.

29 лева "добавка" за работа в пандемия

Безспорно 29 лв. са мизерни пари на фона на риска, който ще поемат членовете на СИК. Те ще работят в затворени (през февруари) помещения повече от 12 часа, в които едва ли ще е възможно да се спазва дистанцията от 1,5 м през цялото време - така че и един от тях да е заразен, останалите неминуемо ще са контактни (поне според критериите на Световната здравна организация).
Освен това, дори в селата обичайно да няма огромен наплив от застъпници и наблюдатели, които да се тъпчат в изборните помещения, покрай членовете на СИК ще преминават стотици хора с неясен здравен статус.
А като за капак - заради застаряването на населението в малките населени места и зимната обстановка, която ще откаже по-младите да пътуват и да се включат в кампанията, "ниската" изборна администрация отново ще разчита основно на местните пенсионери. А те са сред най-рисковите пациенти при заразяване с Ковид 19. Затова този път ще е по-трудно отвсякога да бъдат убедени да станат членове на СИК. И почти невъзможно, ако "добавката" за риска, който ще поемат, остане в размер на 29 лева.
Така партиите може да се окажат пред огромно затруднение да осигурят свои представители в комисиите. При това достатъчно грамотни, за да познават в детайли изборното законодателство, методиките и указанията на ЦИК.

Без СИК - няма и избори

Ако на 28 февруари проблемът с осигуряването на членове на СИК ще е лесно преодолим, защото все пак ще става дума само за 12 населени места, сред които и две малки общини (виж списъка по-долу), то представете си какво ще бъде, когато се стигне до съставянето на  11 661 секционни комисии - толкова, колкото е бил броят им на евроизборите през 2019-та. А после умножете по пет - това е минимално допустимият по закон брой на членовета на СИК.
Очевидно е, че възнагражденията на членовете на СИК не съответстват на риска, който се очаква да поемат тези хора. Ясно е и че комплектоването на комисиите ще е едно от най-големите изпитания пред партиите за изборите през април. Очаква се и обичайната лавина от откази да се участва в СИК, която се излива в последния момент пред всеки вот, ще е много по-голяма от когато и да било досега.  А това ще направи напълно реална опасността комисиите да се запълват "на коляно" с кадри, които само ще осигуряват "квотата" на партията в тях,  но няма да имат никаква представа от изборните правила и  ще са напълно безпомощни при нарушаването им. 

Само че какви избори ще правим тогава?...

 

Борисов vs Цветанов в Баните?

Една от общините, в които ще има избори на 28 февруари, е Баните, Смолянско. През ноември миналата година тамошният кмет Милен Белчев почина от Ковид 19.
Общината обаче се прочу и с камарата оставки, които хвърлиха местни активисти на ГЕРБ: общинският председател Венцислав Шишков и 28 членове напуснаха групово партията, наричайки я "диктаторска" и се вляха към формацията на Цветан Цветанов. Затова се предполага, че победата в тази община ще е от ключово значение за управляващите - най-малкото, защото се очаква там да влязат в челен сблъсък с бившия втори в партията си, който загуби позициите си покрай скандала "Апартаментгейт" и прословутия си "личен" асансьор.

Че изборите в Баните ще се следят с особено внимание подсказва и фактът, че Борисов наобикаля Родопите твърде често през последните месеци. А през октомври яхна джипката, за да отиде лично да види прясно ремонтирания път до Баните и да се наснима с местното население. Отделно в края на годината правителството раздаде 23 милиона лева от "мазнинката" в бюджета на няколко общини в Родопите, сред които и Баните.

 


 
На 28 февруари кметове ще избират:


- кметство Слънчево, община Аксаково, област Варна,


- община Мъглиж, област Стара Загора,


- кметство Боян, община Венец, област Шумен,


- на кметство Пудрия, община Криводол, област Враца,


- кметство Славовица, община Долна Митрополия, област Плевен,


- кметство Поточарка, община Крумовград, област Кърджали,


- кметство Трояново, община Камено, област Бургас,


- кметство Николаево, община Плевен, област Плевен,


- кметство Калейца, община Троян, област Ловеч,


- кметство Мъглен, община Айтос, област Бургас,


- община Баните, област Смолян,

- кметство Стежерово, община Левски, област Плевен. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във