Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отрезвително

Има отрезвително и отрезвително. Едни избистрят съзнанието с айрян и зелев сок, други - с бира или твърдо. На принципа: Клин клин избива. Кой ли ще да е по-ефективният от тези методи с оглед главозамайващите данни от последното изследване на НЦИОМ за емиграционните нагласи? Те сочат, че държавата се е напила, проснала се е в калта и хич не ще да знае какво я чака.


14 процента от българите се готвят да напуснат България завинаги - скок от 3 процента за 3 години. Оттатък границата гледат висшисти, безработни, млади, стари, турци, роми - въобще всички. Искат да работят, да учат, да раждат, да се веселят и да умрат в чужбина. Други 28 процента твърдят, че не ще се изнесат завинаги, сиреч, може и да се върнат, но на заминаването държат. Сред тези на възраст до 29 години процентът е 63, а на възраст между 30 и 39 години - 40. Повече от една трета от жителите на София са взели под око столичното летище.


На експортен бум се радват и децата. Пак повече от една трета от българите насърчават отрочетата си да живеят в чужбина завинаги, а две трети - да учат там. Ръстът е съответно 6 и 3 процента. Против емиграцията завинаги са предимно българите над 60 години. Тях по правило никой не пита, но като им се пообясни и като видят Скайп-а, размислят.


Какво да правим с пияницата? С освежителни напитки и примери колко е вредно пиянството не се получава вече две десетилетия. С вайкане и тюхкане за събрания срам - също. И да го ругаеш - полза никаква. Дали пък да не го оставим да живне, да му налеем едно и да го сюрпризираме, че до месец всички емигранти се връщат? Току виж изтрезнял скоропостижно, че и за чужбина хукнал.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във