Параграф22 Weekly

Италианският съд ще гледа делото срещу Евелин Банев по бързата процедура

Отрязаха езика на Брендо

Изглеждаше, че с приключването на мегапроцеса срещу групата за похищения Наглите престъпниците от този бранш са изловени до крак и са вече зад решетките. Да, ама не, както казва един доайенв журналистиката. Наглите явно са се клонирали и се проявиха отново. Те напомниха за себе по един особено жесток и непознат досега начин, отвличайки 10-годишната дъщеричка на разследвания у нас и в чужбина за търговия с наркотици Евелин Банев - Брендо.


Детето бе отвлечено пред дома си в луксозния квартал Бояна. В тази зона един до друг съжителстват именити оперни певци, прочути артисти, звезди на спорта и... наркобарони. Палатите, които те обитават, са окичени като коледни елхи с най-съвременни камери за видеонаблюдение и са под денонощна охрана. Цяла армия от пазачи следи за сигурността на обитателите на квартала.


Но всички тези мерки не попречиха на неизвестните засега маскирани бандити в ранната сутрин на 5 март да отмъкнат с джип 10-годишната дъщеря на кокаиновия крал Лара. При нападението беше прострелян един от пазачите й. В момента той лежи в болница. А детето все още е в неизвестност.


Естествено, още в деня на похищението заваляха версии за това кои са похитителите и какво целят.


Адвокатката на осъдения наскоро за пране на пари от наркотици Брендо - Ина Лулчева, обвини индиректно вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов. Но не спомена името му. Всяко отвличане е за пари или за изнудване за нещо. Ако е за пари, нека да отговаря този, който го обвини за кокаинов крал, когато в България той няма обвинение за наркотици и никога не е имал. Лулчева отказа да разкрие получавало ли е семейството искане за откуп. Но заяви, че срещу негови роднини през последните месеци не е имало заплахи.


Активен коментар на случката се оказа и спрягания за глава на мафията бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. На другия ден след похищението той трябваше да се яви пред съда по делото Октопод, в което е основният подсъдим. Тракторът доразви тезата на Лулчева, като обясни, че до 2009 г. в службите не е имало данни Евелин Банев да е кокаинов крал. Бившата барета твърди също, че е разговарял в затвора с Брендо и той му споделил, че ако проговори, щяло да стане страшно за Борисов, Флоров и Цветанов.


В оживените дебати нямаше как да не се включи и главният прокурор Сотир Цацаров. Притиснат от журналисти преди заседанието на ВСС в четвъртък (7 март), той заяви лаконично, че отвличането на 10-годишната Лара е знак към баща й Евелин Банев. Но знак за какво - не поясни. Според главния обвинител този случай е изолиран. Няма


да последва вълна от отвличания

Ставало дума за единично целенасочено действие и не се очаквало нова група, подобна на Наглите, да превърне тези брутални престъпления в бизнес. Главният прокурор призова да не се спекулира с темата и увери, че по случая се работи изключително интензивно. Той поддържал непрекъсната връзка с главния секретар на МВР, на всеки час се информирал за нови данни по случая, провежда чести съвещания с разследващия екип.


Последната публична поява на Брендо в България беше по делото за пране на пари. Той беше осъден на първа инстанция на седем и половина години затвор. Процесът се състоя няколко дни след покушението срещу Златомир Иванов - Баретата. Близки до боса твърдят, че той е бил видимо притеснен от атентата срещу Иванов и сериозно се притеснявал за живота си. За да не бъде убит или отровен в ареста на националното следствие, Банев почти не спял и отказвал да се храни. С това някои обясниха защо е заспал в съдебната зала миналия месец, докато прокурорът произнасяше пледоарията си.


Разследващите твърдят, че той заема високи позиции в трафика на кокаин от Южна Америка за Европа и това е едно от основанията да се смята, че момичето е била отвлечено не за пари, а да сплашат Брендо и да го накарат да мълчи. Ден след инцидента се нароиха и бомбастични версии, че извършителите са колумбийци. Брендо си сътрудничил с тамошната мафия в трафика на кокаин към Европа.


Стана ясно, че разследващите търсят и румънска следа в отвличането. В началото на миналия месец съд в Букурещ издаде европейска заповед за арест на Брендо, но на 18 февруари Софийският градски съд отложи за след месец решението си дали да предаде българския трафикант на румънските власти. Причината е, че претенции към сътвореното от Банев има и Италия. И там започва дело, в което той е подсъдим за наркотрафик. Действията на различните страни ще бъдат съгласувани с посредничеството на Евроджъст - службата, която координира стъпките на националните власти в ЕС в борбата им с организираната престъпност.


Всъщност разследването, заради което и двете страни проявяват интерес към Брендо, е т. нар. мегадело Кокаиновите крале, свързано с трафик на тонове кокаин от Латинска Американка за Европа. Второто заседание по делото в Италия бе насрочено за 8 март и по този повод адвокат Лулчева изрази надежда, че там то ще се гледа бързо. Според тамошните закони при бърза процедура Брендо може да не дава показания и да прави декларации. Тя каза, че италианските защитници на Банев смятали, че няма доказателства за връзка между


Брендо и групата

пренасяла кокаин от Южна Америка за Португалия, Испания, Италия и Швейцария.


Единствено, с което разследващите разполагали, са разпечатки на телефонни разговори, в които се споменава, че някакви хора ще се срещнат с Дядото или с някой си Б. Свидетелски показания, че Дядото, или Б, е точно Брендо, нямало, твърдят адвокатите на Банев. По това дело следствени са още десетина българи от София, Пловдив и Благоевград. През миналото лято те бяха отведени в Италия, тъй като съдия от Милано ги поиска с европейски заповеди за арест. Евентуалните участници в наркотрафика са твърде разнородна група - от обикновени мулета, пренасяли по няколко капсули кокаин между Италия и Холандия, до бизнесмени, за които се твърдеше, че са организирали транспорта на наркотиците. Те осигурявали яхтите и лодките, с които била превозвана дрогата от Латинска Америка до Европа.


Разследването в Румъния все още е в досъдебна фаза. На 18 март предстои заседание на Софийски градски съд, на което да се вземе решение дали Брендо ще бъде екстрадиран в северната ни съседка. По всяка вероятност тогава Брендо ще трябва да прескочи България, за да чуе решението на съда.


Случайно или не отвличането на детето на Брендо съвпадна с оставката на правителството. На следващия ден след отвличането вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов цъфна в телевизионния ефир, за да подчертае взаимовръзката между отвличането на Лара и оставката на кабинета Борисов.


Определено се заформя възход на организирана престъпност. За територията на София през последните 25 дни има завишаване с 20 процента на кражбите на автомобили. В немалко случаи организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи в България. Нейни представители дори са празнували в деня, когато беше дадена оставката, заяви бившият вътрешен министър и призна, че МВР в момента не разполага с никаква информация около отвличането. Но както стана обичайно напоследък Сотир Цацаров се хвърли да опровергава вътрешния шеф в оставка и заяви, че не виждал скок на престъпността след оттеглянето на кабинета.


Казаното от Цветанов буди недоумение с арогантността си.


Защото, макар и в оставка, вътрешният министър все още е водачът на 53-хилядната машина, която трябва да мачка организираната и останалата престъпност. От думите на Цветанов излиза, че след оставката на неговия ментор Бойко Борисов многохилядната МВР-армия е загубила мотивировката си да работи и да изпълнява задачите си, въпреки че са й поставени със закон.


Изявлението на вътрешния министър поставя под съмнение качествата на собствените му служители. А междувременно се появиха още конспиративни хипотези: че зад отвличането на момичето всъщност стоят висши представители на МВР, които са разпъвали чадър над Брендо и над организирания от него трафик на дрога.


Храна за тази версия е дал и самият Евелин Банев, който се зарекъл, че на следващото заседание по делото му в Италия ще разкрие неподозирани факти около наркотрафика. Очевидно забелязаният у него страх , докато бил в предварителния арест у нас, е имал основания и това го е накарало да направи разкритията си не в българския съд, а пред съдебните власти на Ботуша.


Отвличането на дъщерята на готовия да говори Брендо - нещо, което се случва за първи път в историята на нашенското подземие - обаче ще отреже езика на т.нар. кокаинов крал. Явно някой в Европа, а не в далечна Колумбия, има интерес Брендо да се изправи ням пред властите в партньорската Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във