Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Отрязаха убийците на пътя от споразумение

Промените в Наказателния кодекс бяха приети в сряда (9 май) на първо четене в парламента. Както можеше да се очаква, народните представители пропуснаха безпроблемно внесените от Анастас Анастасов от ГЕРБ текстове, свързани с нарушенията по пътищата, и отхвърлиха промените в НК, предложени от Михаил Миков от БСП.


Най-важната промяна в частта на НК, третираща престъпленията по пътищата, е, че вече няма да има съдебно споразумение при причинена смърт на пътя (т. нар. смесена, сложна форма на вина). Този текст е записан в заключителните разпоредби на НК и с него се допълва съответният член в Наказателнопроцесуалния кодекс.


От три до десет години ще лежат в затвора шофьорите, причинили по непредпазливост смърт, нарушавайки правилата за движение, решиха още депутатите. Броят на убитите на пешеходна пътека се увеличава тревожно и за да бъдат сведени до минимум подобни случаи, е необходима по-висока култура на движение по пътищата от всички участници, както и повишена отговорност на водачите на моторни превозни средства (МПС), посочват вносителите в мотивите си.


Проектът предвижда и повишаване на наказателната отговорност, когато пътнотранспортно произшествие е причинено от неправоспособен водач. Липсата на свидетелство за правоуправление на МПС и управлението му без необходимата подготовка и квалификация са една от основните причини за тежки инциденти в страната през последните години и добавянето им като квалифициращо обстоятелство ще има основен превантивен ефект върху всички български граждани, заяви вносителят на промените Анастас Анастасов от ГЕРБ. Според предложението в НК се прибавя и още едно квалифициращо обстоятелство - пешеходна пътека.


Поне година затвор ще получи шофьор, причинил тежка телесна или средна повреда на повече от един човек заради употреба на алкохол или на наркотици. В особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода за най-малко две години. Досега НК не предвиждаше долен праг на наказанията. Предлага се и промяна в разпоредбата на чл. 68 от НПК за налагане на мярката за процесуална принуда забрана за напускане на пределите на Република България. Предвижда се прокурорът да може да я налага, освен за тежко умишлено престъпление, и за друго деяние, причинило смърт.


Проектът на Коалиция за България, внесен от Михаил Миков , обаче не мина при обсъждането. Депутатите отхвърлиха на първо четене промените в НК за разширяване на кръга от престъпления, за които се налага конфискация на имуществото или на част от него. Сред новите състави трябваше да бъдат трафикът на хора, организиране, ръководене и участие в организирана престъпна група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във