Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТРОВНИЯТ ВЪЗТОРГ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

Първата среща на високо равнище, която Борис Велчев направи след встъпването си в длъжност, бе с премиера Сергей Станишев. На 6 март новият главен прокурор запозна лидера на БСП с вижданията си за предстоящата структурна реформа в прокуратурата и му обясни, че акцентът трябва да бъде поставен върху създаването на ефикасни механизми за борба с организираната престъпност и корупцията. Двамата обсъдиха още и необходимостта от подобряване на координацията и взаимодействието между прокуратурата и структурите на МВР и финансовото министерство.
В края на срещата министър-председателят Сергей Станишев обеща на главния прокурор Борис Велчев пълно съдействие от страна на изпълнителната власт. И само седмица по-късно казаната премиерска дума наистина се оказа хвърлен камък: на 13 март (понеделник) главният прокурор най-неочаквано се озова в... Брюксел, за да успокои еврокомисаря Оли Рен, че реформата в българската прокуратура вече е започнала.
Пръв за това събитие информира пресцентърът на МВР, а съобщението е толкова кратичко, че човек няма как да не го цитира подробно:
Срещата с еврокомисаря по присъединяването бе поискана лично от министър Румен Петков. В делегацията са включени още министърът на правосъдието Георги Петканов и новият главен прокурор Борис Велчев. Целта на разговорите бе Европейската комисия и лично комисарят да бъдат подробно запознати с резултатите и конкретното изпълнение на изискванията по глава 24 - Правосъдие и вътрешни работи.
Вътрешният министър предостави пълен обем от информация за извършеното, конкретни цифри и данни за постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност, с корупцията, с трафика на хора, с контрабандата. Подчертано бе, че само от началото на годината досега са неутрализирани седем организирани престъпни групи.
В хода на разговорите бе посочено, че е постигнато добро взаимодействие с Министерството на финансите, прокуратурата и следствието. Главният прокурор Борис Велчев е заявил, че борбата с организираната престъпност и с корупцията ще бъдат негов личен приоритет. Министърът на правосъдието е информирал изчерпателно за промените в конституцията на България.
По силата на каква логика главният прокурор Борис Велчев е бил включен в състава на тази делегация не е известно, но присъствието му в Брюксел е повече от озадачаващо. И то по няколко причини, които - за по-голяма пригледност ще ги прономероваме и прошнуроваме:
Първо: главният прокурор няма абсолютно никакви ангажименти към Европейската комисия и по никакъв начин не е длъжен да се отчита пред еврокомисаря Оли Рен.
Второ: прокуратурата изобщо не е страна по преговорната глава 24 Правосъдие и вътрешни работи - водещите ведомства там са само две - МВР и Министерството на правосъдието.
Трето: за правосъдния министър Георги Петканов третият ремонт на конституцията може и да е забележителен успех, но Борис Велчев нееднократно е споменавал, че не е съгласен поне с четири от измененията на основния закон, засягащи третата власт. А именно - правосъдният министър да съставя бюджета на съдебната система, да контролира Националния институт на правосъдието, да контролира образуването и работата по предварителните производства, както и да предлага на Висшия съдебен съвет магистрати за наказание.
Четвърто: за вътрешния министър Румен Петков внасянето на обвинителния акт срещу братята Красимир и Николай Маринови, известни като Големия Маргин и Малкия Маргин, може и да е успех в борбата срещу организираната престъпност. На държавното обвинение (в лицето на софийската градска прокуратура) обаче то със сигурност няма да донесе нищо добро, защото доказателствата срещу Маргините трудно ще издържат дори на първоинстанционния процес. Освен това в най-новата история на прокуратурата има поне двайсет екшъна, при които прокуратурата е била заставяна - под натиска на парламента, правителството, българската общественост и Европейския съюз - да внася нескопосани обвинителни актове в съда. Всички тези опити приключиха с пълен провал, а негативите останаха само и единствено за прокуратурата.
Пето: новият Наказателнопроцесуален кодекс (НПК) влиза в сила на 28 април, но до момента МВР не е направило почти нищо за неговото пълноценно прилагане. Изграждането на специализирания дознателски апарат във вътрешното ведомство отново бе забравено, защото на преден план излезе преструктурирането на министерството и девоенизацията на полицията съгласно новия Закон за МВР, който влиза в сила на 1 май. В този дознателски апарат трябва да бъдат назначени 2000 висококвалифицирани юристи, но до момента са назначени не повече от 1400 души. Освен това поне засега няма нито един следовател, който иска да се прехвърли на работа в МВР, защото там няма кой да им гарантира процесуална независимост в работата.
Шесто: въпреки всички свои предизборни обещания в края на 2005 г. управляващата тристранна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС за пореден път оряза бюджета на съдебната система и категорично отказа да й отпусне пари дори за компютри.
И седмо... Седмо няма да има, защото каквото и да напишем, въпросът Защо Борис Велчев бе разходен до Брюксел и с каква цел вътрешният министър Петков го показа на еврокомисаря Оли Рен? има само един възможен отговор: освен решимостта на Велчев за реформиране на прокуратурата поне засега в правосъдната сфера управляващите нямат друг аргумент за пълноправното ни членство в ЕС. А това е много лошо както за България, така и за самия Борис Велчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във