Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОТВЪД ДУПНИШКАТА САГА ГАЛЕВИ

Сериалът Държавата срещу братя Галеви продължава. Дали обаче той ще се окаже сапунка, която върви с години, докато актьорите се споминат от старост, или е трилър с по-скоростен и драматичен финал?!
Засега в светлината на прожекторите си остава Дупница. За този позагубил прежна слава град взе да се се говори повече, отколкото за столицата. Поводът за необичайния интерес към него този път е скандалната история около почти неизвестната до момента журналистка Лидия Павлова и нейния син. Те вкараха в ареста по обвинение в принуда бизнесмена Пламен Галев и двама от неговата свита. Заедно с брат Галев наровете търкат бодигардът му Георги Градевски-Конъна, задържан за хулиганство, и пресаташето му Красимир Оков, който също е обвинен за принуда като шефа си. Както е известно, на закрито заседание заради използваните при разследването спецсредства в края на миналата седмица Софийският градски съд (СГС) потвърди на втора инстанция постоянното пребиваване на триото зад решетките.
Какво обаче ще стане оттук насетне в така наречения частен град след ареста на Пламен Галев, предстои да видим. Задържането му предизвика шумотевица и раздвижване в града. Заговори се, че случаят ще срине иначе стройната според мнозина система за ред и сигурност, създадена от братята, и сформирания от тях Консултативен съвет към кмета Атанас Янев. Факт е, че докато СГС решаваше съдбата на тримата дупничани, пред залата на съда заместник-кметът на Дупница Йордан Йорданов и председателят на общинския съвет в града Явор Тодоров размахваха подписка в подкрепа на Галев, на която са се подписали около 11 000 от жителите на Дупница. Тя била събрана за два дни, но в нея могат да се видя подписи и на непълнолетни граждани.
Според Йорданов напрежение в Дупница няма. А общинар № 1 Явор Тодоров пък заяви, че дупнишкият модел е разбил партийния модел и това дразни някои хора. Той заплаши, че ще прати писма до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Михаил Миков, за да ги попита защо Дупница е нарочена за престъпен град? и каква е криминогенната обстановка там и каква е в страната.
В началото на декември срещу действията на полицията и прокуратурата скокна и кметът на града Атанас Янев. По-голямата част от това, което се тиражира в медиите за мен и за т.нар. братя Галеви, не отговаря на истината, обяви той. Точно когато е ударен шамарът на сина на журналистката от вестник Струма, е станал и друг побой, но за него нищо не се споменава, а пострадалият е с много по-тежки увреждания, коментира Янев. Приемаме много от написаното като нападки срещу общината. Всичко това гони външните ни инвеститори - заяви кметът. - Според мен атаките идват от наши хора недоброжелатели, няма откъде другаде. Обвиниха ни в нерегламентирани търгове. Прокуратурата обаче провери - хем скъпо е продадено, хем всички правила са спазени. Не смятам да огранича отношенията си с братя Галеви, ние сме един екип, продължаваме напред независимо от всички действия, категоричен беше кметът.
Освен него декларацията в подкрепа на Галев са подписали и 30 общински съветници.
Според шефа на общинския съвет Тодоров журналистката от в. Струма е един интересен случай. През последните четири години общината е изплатила на в. Струма 15 000 лв. за реклама, като от тях 9700 лв. са платени именно на нея. По някое време тя се водела и на минимална работна заплата в общинското ВиК, уточни Тодоров.
Добилата популярност напоследък дама на перото обвини братята, че са я заплашвали и са я насилвали да оттегли обвиненията срещу тях, както и че се страхува за живота си. Резултатът от всичко това е, че Павлова вече ходи с един униформен полицай зад гърба си. Журналистката, чиито изявления и действия са най-горещата медийна новина в града през последните дни, е родена в Дупница, а майка й от години живее и работи в Израел. Лидия има две деца - момчета на 18 и 11 години. Бившият съпруг на репортерката Владимир Павлов, с когото е разведена от седем години, е директор на Окръжната следствена служба в Кюстендил. От години той живее в областния център. В момента е женен за своя колежка следователка, от която има дъщеря.
Паметливи дупничани припомнят, че през последните 10 години Лидия Павлова е написала най-много материали за живота и имуществото на братя Галеви. Статиите й са в повечето случаи хвалебствени, в тях тя описваше какво има в домовета на Галев и Христов, къде ходят на училище децата им, с какво се занимават бизнесмените и какво правят съпругите им, припомнят си дупничани.
Сега покрай инцидента с голямото момче на Павлова най-вероятно ще изгорят две дупнишки ченгета. Това са полицаите Йордан Константинов и Пламен Карпузов, за които се говори, че ще бъдат уволнени дисциплинарно. Според проверка на Инспекторат - МВР те са си затваряли очите пред действията на дупнишките бизнесмени и на хора от тяхната свита. Разследването на инспекторите показало, че след като Иван, синът на шефа на кюстендилското следствие, и братовчед му депозирали в местното РПУ жалби срещу Георги Градевски-Конана, бодигард на Галеви, Констинтинов и Карпузов не са придвижили случая по надлежния ред.
По време на първото гледане на мярката за неотклонение на Пламен Галев от Софийския градски съд бяха представени извадени телефонни разговори между него и приближения му Красимир Оков. Според записа, пуснат на съдебното заседание, Галев подканял Оков да натисне журналистката Лидия Павлова. Това станало веднага, след като тя подала жалба, че е изнудвана да оттегли оплакване срещу Георги Градевски-Конана. В записите имало доста твърди и заплашителни реплики, засягащи Павлова, твърдят осведомени.
Според Ангел Христов Красимир Оков е нещо като иконом или момче за всичко при братята. Той отишъл при Павлова, защото тя изрично настоявала за среща с Галев. Самите братя нямали представа как е протекъл разговорът между Оков и журналистката. Бизнесмените обаче са категорични, че Павлова е вкарана в схема, чийто замисъл е Галевите да бъдат притискани.
Тук е мястото да кажем, че Красимир Оков освен дето е момче за всичко и пресаташе на Галев и Христов и е съсобственик на Норд Интернешънъл ООД, заедно с Галев и Христов, сочи проверка в масивите на Търговския регистър.
Любопитни са и останалите съдружници на братята. Сред имената на бизнес партньорите най-често се среща това на гърка Христофорос Амантинидис, по-популярен като Таке. Неофициална информация от МВР свързва името му с наркобизнеса в столицата и в Югозападна България. Досега обаче полицаите не са представили черно на бяло доколко приказките около Таки са истина и доколко - слухове.

(КАРЕ)
Бизнес партньорите на Галеви
Фирменият регистър изважда на бял свят още един любим партньор на дупничани - това е пернишкият бизнесмен Феодор Феодоров-Федята. Най-активното им общо дружество е Инфрастрой 2001, регистрирано на 29 май 2001 г. в Перник с адрес ул.Палма 5 и с предмет на дейност пътно строителство.
На 3 април 2007 г. едноличен собственик на капитала на дружеството става фирма Латис, която по това време е 100% собственост на Васил Божков. Близо два месеца по-късно, на 28 май, в Инфрастрой 2001, придобивайки 30% от капитала му, влиза Сити асет мениджмънт, в която равни дялове имат Феодор Феодоров, Христофорос Аманатидис-Таки, Пламен Галев и Ангел Христов. През септември разпределението на акционерния капитал е променено, като делът на Божков пада до 51%, а на четворката се увеличава на 49 процента. Съдружието между Васил Божков, Пламен Галев, Ангел Христов, Таки и Федята продължава около година.
Междувременно е променен и адресът на строителната фирма - новият е пак в Перник, но на ул. Софийско шосе 31. Управлението му се настанява удобно в част от помещенията на областното пътно управление. След като станаха публично известни собствениците на компанията, Божков продава Латис на Роуд трейдинг, където основни акционери по документи са Константин Бъчваров и Мартин Димов. Останалите четирима правят същото - на 16 август тази година те прехвърлят акциите си на Кракра груп. Там акционери са Мартин Манолов, Ирина Кочовска и Веселин Венков. Последният известно време е бил управител и на Сити асет мениджмънт. Така според регистрите братя Галеви вече нямат нищо общо с Инфрастрой 2001.
Дружеството обаче развива в дейността си с размах. Поръчки за над 130 млн. лв. за около три години е спечелила компанията Инфрастрой 2001, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Компанията е без конкуренция при пътните търгове в Югозападна България. Инфрастрой 2001 е избрана за изпълнител по два проекта, финансирани със средства от еврофондовете. Единият е ремонт на пътища в Брезник по проект на програма ФАР за развитие на потенциала на общините за регионален туризъм. Договорът е сключен на 17 декември 2007 г. и е на стойност 760 хил. евро. Вторият е по оперативна програма Регионално развитие, отново за ремонт на пътя от Перник до Брезник, неговата цена е 3.5 млн. евро. Този договор заедно с още 20 обаче беше анулиран след спирането на парите от Брюксел.
Инфрастрой 2001 е печелила още една поръчка за ремонт на същия път - през 2006 г., но тогава възложител е областното пътно управление в Перник. Освен това Инфрастрой 2001 поддържа републиканските пътища на територията на Пернишка област с договор за 5 години, който изтича през август 2010 година. Общата му стойност е 6.3 млн. лева. Освен изброеното община Перник редовно е възлагала на Инфрастрой 2001 да поправят улици. Местното ВиК също избира тази компания, за да кърпи дупките след техни ремонти.
Инфрастрой 2001 е спечелила и поръчка на община Сапарева баня през 2005 г. за ремонта на пътя от града до курорта Паничище на стойност 5 млн. лева. Не е печелила поръчки на община Благоевград, но редовно е била предпочитана от Областното пътно управление в града, показва още регистърът. Компанията държи зимното почистване, поддържането и текущия ремонт на 123 км пътища в Благоевградска област. Договорът е сключен през лятото на 2006 г. на стойност над 2.3 млн. лв. и изтича през 2009 година. Останалите общини, в които Инфрастрой 2001 печели пътни проекти, са Трън, Симитли и Земен. Компанията печели и две поръчки на община Кочериново за изграждане на канализацията на града и на село Бараково на обща стойност 5.5 млн. лева. Спечелила е и поръчки за укрепване на свлачища на територията на Пернишка област за 1.4 млн. лева.
При проверките става ясно, че Инфрастрой 2001 печели по-голямата част от обществените поръчки по процедурата договаряне без обявление. Според Закона за обществените поръчки възложителите я предпочитат, когато не са налице условия за провеждане на състезателен диалог. В голяма част от случаите договарянето е ставало единствено с тази компания, без да се канят други фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във