Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ОВЛАДЯНАТА УЛИЧНА ПРЕСТЪПНОСТ ОКЪРВАВИ ВИДИН

Според официалните хвалби на МВР прословутата операция Респект накарала организираните престъпници и обикновените улични разбойници да се изпокрият така, сякаш завинаги са излезли в неплатен отпуск.
И наистина отчетът на Румен Петков по случай първите му 100 дни в МВР звучи повече от достолепно. От 25 август, когато в курорта Слънчев бряг бе разстрелян висаджията Георги Илиев и на практика стартира операция Респект, до 14 декември, когато Румен Петков огласи резултатите от присъствието си в МВР, са проведени 27 специализирани операции, проверени са 276 юридически лица и са профилактирани 21 138 физически лица - 15 752 души от криминалния контингент, 5171 лица, представляващи оперативен интерес за МВР, и 215 лидери и членове на организирани престъпни групи.
С други думи, само за някакви си четири месеца органите на МВР са преслушали и препитали почти целия криминален контингент, оказал се в наличност тук и сега. За какво точно са си говорили ченгетата и техните пациенти вече не е толкова интересно. По-важното е по какви причини равноправните партньори в операция Респект - МВР, Националната следствена служба (НСлС) и Върховната касационна прокуратура (ВКП), категорично не желаят да направят онова, което наистина ще помогне на България да стане пълноправен член на Европейския съюз.
На пръв поглед то звучи банално - МВР, НСлС и ВКП съставят списък, в който са включени всички организирани престъпници и обикновени разбойници, които са на свобода с повече от едно висящо дело и с повече от една условна присъда. След това обаче срещу всяко име на мафиот или на апаш трябва да бъдат записани и имената на ченгетата, следователите, прокурорите и съдиите, заради които въпросните организирани престъпници и обикновени разбойници са на свобода.
Така съставеният списък и анализът на данните в него трябва да бъдат изпратени във Висшия съдебен съвет, в Инспектората на правосъдното министерство и в Инспектората на МВР. Тоест в институциите, които по закон имат право да образуват проверки и да провеждат вътрешни разследвания, след което да предлагат прегрешилите ченгета и магистрати за дисциплинарно уволнение или за търсене на наказателна отговорност.
Ако съставянето на този списък беше започнало едновременно с началото на операция Респект, днес бившият шеф на РДВР-Видин - полк. Вълчо Вълчев, най-вероятно щеше да е жив и здрав, а ръководството на МВР нямаше да се чуди как да погледне близките му в очите. По простата причина, че двамата цигани, арестувани за зверското му убийство - Константин Петров и Юлиян Маринов, щяха да са зад решетките поне до ревизиране на условните им присъди.
Както вече е известно, на 22 декември вечерта двамата пребиха и ограбиха 21-годишния Кристиян Станков, който се прибирал за коледните празници от Свищов, където учи в Стопанската академия. Намерението му било да се види с родителите си, след което да довърши вечерта у приятелката си, която живеела в съседния блок. Около 21.30 часа обаче, на около 50-60 метра от дома си, Кристиян е атакуван от циганите, които методично започнали да го удрят, ритат и налагат с метална тръба.
По това време Вълчо Вълчев, който също живее в съседен блок, е на балкона си да изпуши една цигара. Още при първите викове за помощ той хукнал да помага на Кристиян, но бил посрещнат със... силен удар по главата. Докато циганите обработвали новата си жертва, момчето успяло да допълзи до жилището на приятелката си, която се обадила на родителите му.
Около 22 часа Кристиян е приет във видинската многопрофилна болница в изключително тежко състояние - с черепно-мозъчна травма и множество други наранявания. Със сетни сили той разказал, че неизвестни лица са го нападнали в квартал Калето, на ул. Баба Тонка, и са му взели мобилния телефон, чантата и 20 лева. А малко преди да припадне, Кристиян промълвил, че един човек направил опит да го спаси, но нямал никаква представа откъде се е появил той и какво се е случило с него.
Със помощта на служебно куче и прясната следа - кървавите дрехи на младежа, около 23 часа оперативните работници от РДВР-Видин откриват... трупа на бившия си директор, а малко по-късно намират и оръжието на престъплението - 60-сантиметрова метална тръба, която в единия й край е увита с тиксо, като... ръкохватка.
Почеркът на нападателите явно се оказва познат на видинските полицаи, защото още същата нощ кръгът на заподозрените е свит до трима-четирима души. А на 23 декември сутринта са обискирани само 25 къщи в циганския квартал Нов път (в гетото по принцип живеят няколко хиляди роми), като вещите на Кристиян - мобилният телефон и пътната му чанта, са открити в дома на Константин Петров.
Във вторник (27 декември) Видинският окръжен съд наложи на Петров и Маринов постоянни мерки за неотклонение задържане под стража. По време на заседанието стана известно, че на 23 ноември 2005 г. е влязла в сила присъдата на Константин - три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Той е осъден, защото на 11 януари 2005 г. е нападнал, пребил и ограбил 16-годишно момче, след което е скрил в дома си плячката - мобилен телефон, ръчен часовник, златна верижка и портмоне с 5 лева.
Освен това Константин Петров има зад гърба си още една условна присъда (три години затвор с тригодишен изпитателен срок) за грабеж, извършен през 1999 година. Тази присъда е влязла в сила на 26 май 2000 г. и по нея Петров е реабилитиран по право.
Трудовата биография на Юлиян Маринов е далеч по-скромна, защото зад гърба си той има само една присъда - три години затвор условно с петгодишен изпитателен срок. През февруари 2002 г. той напада, пребива и ограбва възрастен видинчанин, за което още същата година Видинският районен съд го осъжда на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.
По време на делото за мерките за неотклонение във Видинския окръжен съд (вторник, 27 декември), Константин Петров категорично отрече да е пребивал и ограбвал когото и да било, докато Юлиян Маринов направи пълни самопризнания. В знак на протест видинските адвокати отказаха да се занимават с убийците на своя колега (след пенсионирането си 57-годишният Вълчо Вълчев започва адвокатска практика) и затова окръжните магистрати назначиха на двамата роми служебна защита.
По случая е образувано следствено дело, по което Константин Петров и Юлиян Маринов са с по две обвинения - за грабеж и умишлено убийство на о. з. полк. Вълчо Вълчев и за грабеж и опит за убийство на 21-годишния студент Кристиян Станков. Ако доказателствата издържат в съдебната зала, двамата могат да получат или затвор от 15 до 20 години, или доживотен затвор без право на замяна. Стига, разбира се, да не се намери някой магистрат с меко сърце, който да прецени, че етническият мир в крайдунавския град е по-важен от възмездието на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във