Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Па де дьо за биячи с пагони

Споровете около темата за полицейското насилие напоследък все повече напомнят за дебата между атеисти и вярващи дали съществува Бог и къде е началото на живота. Днес тезите на опонентите неочаквано се сближиха благодарение на физиката на елементарните частици. Стъпил на този фундамент, колайдерът в Церн се захвана с възстановка на първите секунди на Големия взрив, който е поставил началото на Вселената.


В нашенския спор - има ли полицейско насилие, физиката на елементарните частици е безполезна, може би защото става дума за елементарни истини. Една от тях, на която народът ни безрезервно вярва, е, че битият е бит, а... Всичко друго са празни приказки.


Интересни разсъждения чухме миналата седмица от главния секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев. В МВР не работят балерини и когато бъдат предизвикани с арогантност, с думи или с действия, това води до съответните последствия, каза той. В литературния свят, където живеят стилистични фигури като използваната, казаното от професионалист 'b9 1 в МВР щеше да е на място. В реалността, където често битуват болката и агресията, думите му са проява на цинизъм. Съответните последствия, за които говори главсекът, в никакъв случай не трябва да напускат рамките на предвиденото от закона, иначе се превръщат в разправа.


Но именно литературната представа за спазването на законите у нас е причина за погазването им. Последният пример за това е поведението на разследващ полицай Малакова от Главна дирекция Борба с организираната престъпност, заплашила музиканта Илия Илиев, че ще го накара да кляка и да лази в снега, ако не изпълнява нарежданията й. Не ви ли се струва, че Малакова сякаш е излязла от сценарий, в който тя е лошото ченге, пред което законите не са преграда? Или се заблуждаваме, а главният секретар на МВР е прав, когато заявява, че познава лично служителите от ГДБОП и те не са такъв тип да се държат арогантно.


Навярно е прав и шефът на Института по психология Неделчо Стойчев, който определи Пламен Николов от РПУ-Ботевград като добър полицай. Същият служител нашамари учениците от Скравена, но си призна за това едва когато премина през детектора на лъжата. Въпреки това психолог 'b91 в МВР го защити и заяви, че той не е удрял шамарите от садизъм, а защото е искал да помогне за по-бързото разрешаване на случая!!!


Никой не иска МВР да започне да проявява грацията на балет Арабеск, но полицията има спешна необходимост от превъзпитание, както точно отбеляза тази седмица проф. Огнян Герджиков, бивш председател на 39-ото Народно събрание. Необходими са сериозни мерки за превъзпитанието на тези кадри - особено на тези от специалните звена, скрити зад маски, които добиват някакво самочувствие за някакво всемогъщество, че могат да мачкат хората. Това е мислене на Средновековието, това не може да продължава - уважението към човешкото достойнство трябва да бъде издигнато в култ, а при нас е издигнато в култ насилието, заяви той в националния ефир.


Никаква надежда, че превъзпитанието на силовото ведомство ще се случи, не даде работата на комисията в НС, натоварена да проучи факти и обстоятелства за случаи, изнесени през последните дни в общественото и в медийното пространство, на полицейско насилие, както и на опити за оказване на влияние и политически натиск върху правоохранителни и правораздавателни органи. Тази седмица тя заседава три дни, а в четвъртък (23 февруари) председателят й Красимир Ципов, депутат от ГЕРБ, обеща че до две седмици комисията ще оповести изводите си за работата на полицията в случаите Мирослава в Перник, Начкови от Мировяне, и битите ученици от Скравена.


Има пропуск в работата на МВР, най-вече по отношение на това какво се е случило в апартамента на самоубилия се Стойчо Стоев-Чочо, заяви той. Ще анализираме това, което установихме и сме получили като информация, и ще направим своите препоръки, за да не се допускат за в бъдеще подобни нарушения. Никой не трябва да има съмнения, че всеки един установен пропуск ще бъде описан и анализиран в доклада на комисията и ще бъдат направени съответните препоръки към МВР, каза Ципов.


Депутатът от ГЕРБ обаче оправда съмненията, че комисията не е създадена, за да установи истината за полицейското насилие, а с друга цел. Той изплю камъчето в коментар за алтернативната анкетна комисия, създадена от опозицията. Разбира се, че нашите и техните изводи ще се различават. Те искат да постигнат тяхната крайна цел - оставката на министър Цветанов. Това няма как да стане, категоричен беше Ципов.


Думите му навеждат на мисълта, че разследването на комисията може да се преименува на Спасяването на министър Цветанов и ще е нещо като римейк на филма на Стивън Спилбърг Спасяването на редник Райън. Друг е въпросът дали ще убеди зрителите в ползата от оцеляването на МВР-шефа само заради това, че е един изключително етичен, изключително възпитан човек, както самият Цветанов се охарактеризира наскоро.


Санкциите след случая Мирослава бяха козметични и засегнаха служители на ниско ниво. Нарушенията са много по-големи и ще го докажем, репликира в четвъртък съпредседателят на Синята коалиция и член на алтернативната парламентарната Комисия за проверка на случаите на полицейско насилие Иван Костов. Той бе категоричен, че много от обстоятелствата въобще не са така, както ги представя МВР. Какви са всъщност те ще се разбере от доклад след два месеца, какъвто срок си даде неговата комисия.


Дотогава, както Параграф 22 прогнозира, ще наблюдаваме трескави законотворчески прения, чиято цел ще е да изтикат самите нарушения на заден план. Както точно отбеляза Иван Костов за управляващите, те с нарушенията са приключили.


Не така обаче мислят неправителствените и гражданските организации. Според Института за модерна политика (ИМП) например най-невралгичният проблем за българската полицейска практика е недостатъчната ефективност на разследванията на случаите на полицейско насилие. В становище на организацията, изпратено в сряда (21 февруари) до МВР, се казва, че предлаганите законодателни промени изобщо не засягат този проблем. Експертите предлагат да бъдат въведени в закона основните правозащитни стандарти за разследване на полицейско насилие, установени от Съда в Страсбург. Сред тях от особено значение е разследванията на такива случаи да се извършват от независими екипи, които не са йерархически и практически зависими от органите, чиито действия проучват, се казва в становището.


Досегашната практика в подобни случаи доказва колко са прави експертите от ИМП. Потвърждение са и десетките присъди, издадени от Европейския съд за правата на човека по такива български казуси.


Колкото до останалите промени в закона, те се радват на одобрение. Управителният съвет на Съюза на съдиите в България подкрепи предложението в Закона за МВР да се въведе стандарт абсолютна необходимост при използването на оръжие и физическа сила от полицията. Зад такава промяна застана и ИМП.


Бедата е, че промяната на законите не означава автоматична промяна на манталитета. Ако това не стане, битият винаги ще е бит. Елементарно, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във