Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Падналият Цонев се въздига

Когато един човек е паднал, няма нужда да го доубиваме. Тези думи изрече градският прокурор на София Николай Кокинов през април миналата година, по време на шумния арест на бившия военен министър Николай Цонев. Както е известно, пресцентърът на МВР тогава разпространи унизителни кадри, на които се вижда как принуждават Цонев да коленичи, докато му поставят белезниците, а заместник градският прокурор Роман Василев го нарича абсолютен престъпник, далеч преди да е формулирано обвинение срещу бившия министър. Именно това бе поводът за коментара на Кокинов. Цонев бе задържан за подкуп на следовател и за саботиране на разследването срещу него. По същото дело за рушвет отговарят още съдията от СГС Петър Сантиров и бившият секретар на МФ Тенчо Попов.
Няма и година оттогава и времето започна да опровергава констатациите на градския прокурор за положението на бившия министър. Оказва се, че падналият Цонев въобще не е паднал. Ако ли пък някой го е виждал в подобна поза - казано в преносен смисъл, той дълбоко се е заблуждавал. Както е известно, бившият министър вече е оправдан по две от делата срещу него. По третото, което се води в Софийския военноокръжен съд тази седмица се проведоха пледоарии и предстои произнасянето на присъдата.
В Това дело от Цонев се търси отговорност за четири неизгодни сделки за покупка на самолетни части и на авточасти, които той е сключил през втората половина на 1999 г. в качеството му на шеф на дирекция Управление на доставките в Министерството на отбраната. Обвинението е за престъпление по служба, което се изразява в неизпълнение на служебни задължения в контекста на Закона за обществените поръчки. Според прокуратурата с договорите за доставка на авто и авиационно имущество военното министерство е ощетено с над 970 000 лева. Прокурорът по делото лейтенант Красимир Дерменджийски поиска пет години затвор за ексминистъра. Обвинението пледира също така подсъдимият да бъде лишен от права по чл.37, ал.1, т.6 от НК - да не заема определена държавна или обществена длъжност в продължение на 3 години. Заключителните пледоарии по делото, които продължиха повече от седем часа, се проведоха при закрити врата. Съдът бе така омаломощен от маратонското заседание, че отложи четенето на присъдата за 7 март.
Първата от двете оправдателни присъди за падналия Цонев бе произнесена на 17 ноември миналата година, когато Софийският градски съд (СГС) го намери за невинен по делото за закупуване на производствена линия за метални конструкции. Като министър на отбраната Цонев в нарушение на служебните си задължения разрешил на тогавашния началник на Генщаба Златан Стойков да закупи въпросната линия. Щетата за МО се изчисляваше на 8 млн. лв, а според обвинението, пренасочвайки пари от бюджета на ВВС за купуването на тази линия, Цонев дори е намалил отбранителната способност на армията. И в този случай прокуратурата поиска подобна присъда - четири години и шест месеца. Защитата на Цонев пък поиска оправдателна присъда, тъй като нямало конкретика за всяко едно от нарушенията, в които е обвинен, и къде точно е съгрешил министърът. Към този момент поръчаната от Цонев мобилна фабрика все още стои на пристанището във Варна, тъй като не са доплатени около 1 млн. долара от договорената цена. Николай Цонев обясни, че сделката е била изгодна, защото купената машина позволява да се строи с 300 евро на квадратен метър по-евтино. След произнасянето на присъдата бившият министър заяви: Бих призовал всички български граждани да продължат да вярват в българския съд, който е един от символите на държавността. Той допълни, че очаква оправдателна присъда по всички дела, които се водят срещу него. По думите му в тях има политическа намеса от управляващата партия.
Още същия ден агенция Ройтерс, в чиито новинарски бюлетини България попада много рядко, отреди място на информацията за оправдаването на нарочения за абсолютен престъпник бивш министър. В коментар на медията се казваше буквално, че: Оправдателната присъда на Николай Цонев още повече ще затрудни усилията на правителството да покаже, че може да сложи край на атмосферата на безнаказаност в най-корумпираната държава членка на ЕС. Решението на съда ще затрудни допълнително българското правителство да докаже на Брюксел, че може да наложи върховенство на закона и по този начин да избегне нови финансови санкции и да отклони приемането на страната в Шенгенската зона.
На особена милост се радваше ексминистърът за дружеството Терем. И за него той получи оправдателна присъда на първа инстанция в края на миналия месец.
Според обвинителния акт нарушението се състои в това, че като министър и принципал на дружеството Терем, през юни 2009 г. Цонев е увеличил капитала му с 38 млн. лева, без да се изплати на държавата полагаемия й се дивидент в размер на 50% от печалбата за 2008 г. и така е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в Терем. Още на първото заседание по делото съдът прие иск на държавата за нанесени имуществени вреди в размер на над 19.123 млн. лв. Софийският апелативен съд обаче го отхвърли като неоснователен. Разходите по делото в размер на 3 850 лв. също остават за сметка на държавата, сиреч на данъкоплатеца.
Както вървят нещата, нищо няма да излезе и от най-шумното от делата срещу Цонев - за даване на подкуп. Специалните разузнавателни средства, които са изполвани в случая и чието съдържание беше прожектирано на видеостена в съда, са с лошо качество. На последното заседание по това дело на 1 февруари съдът заплаши с глоба ДАНС и МВР. От агенцията се иска да даде обяснение за взаимоотношенията си с основния свидетел по делото - следователя Петьо Петров-Пепи Еврото, а от МВР - да представи записите от арестите на Цонев, Сантиров и Попов.
Съдът не може да намери независими експерти, които да установят дали записите на разговорите между тримата подсъдими и основния свидетел срещу тях са манипулирани и дали искането и разрешението за прилагане на СРС не са написани от един и същ човек. Експертите изразили нежелание да се ангажират с участие по делото поради притеснение от евентуален натиск и че ще бъдат уволнени от структурите, в които работят, обясни съдията Иван Коев. В случая не могат да се използват и експертните услуги на служителите на Института по криминология към МВР, тъй като те ще попаднат в конфликт на интереси. Така че и по това дело обвинението ще се размине с успеха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във