Параграф22 Daily

§22 Анализи

Пак драма около ръководството на столичната адвокатура

Недоверие, съмнения в легитимността, разправии за пари, битка за постове, призиви за крайни действия. Познатата от последното десетилетие изборна картина в адвокатурата беляза и поредното общо събрание на столичната колегия, което трябва да утвърди новото й ръководство. На първи тур това не се случи, нито пък се усети  надежда за скорошно решаване на наболелите от години проблеми. 

Извън встъпителните приветствия атмосферата на форума не беше особено ведра. От престрелки за хода на провеждането му през въпроси,засягащи  кворума, до отказ да бъде приет отчетът на сегашното ръководство - всичко това мина и  под знака на обичайния рефрен за залязващия  престиж на професията. При близо 6200 членове на колегията,  на събранието лично присъстваха около 200, които гласуваха обаче и за други 1600 чрез  пълномощни, чиято валидност често поражда съмнения.  

Сегашният председател Ивайло Данов и кандидатиралият се за поста му негов заместник Александър Машев бяха атакувани за ползата от ĸoмaндиpoвĸитe им в чужбина и от участията им в заседанията на Висшия адвокатски съвет. С твърдения за дефицит в размер на 150 000. лв., за пръв път oтчeтът зa изпълнeниeтo нa бюджeтa не беше приет - с мотива, че е неясен. След гласуването за членове и председатели на трите колективни ръководни органа - Coфийcĸи aдвoĸaтcĸи cъвeт, Контролен съвет и Дисциплинарен съд, се оказа че избрани няма и всяка основна и резервна бройка ще зависи от балотажа този уикенд.

А проблемите си остават, даже се умножават и утежняват. Безплодните усилия за приемане на нов Закон за адвокатурата или сериозен ремонт на действащия продължават с години. След куп решения, призиви и обещания резултатът е затънал в Народното събрание голям проект и неизвестен брой предложени по-малки. А целите за повишаване на престижа и качеството на адвокатския труд остават на хартия. По същата причина няма напредък и по най-важното искане в професията - за решителни мерки срещу сивия сектор при  предоставянето на юридически услуги. 

Именно кражбата на адвокатски труд е в основата на недоволството, довело и до публични протести сред членовете на колегии от цялата страна. Наред със съпротивата отстрана на конкурентни гилдии съдът и прокуратурата се включиха активно в орязването на определените с наредба на Висшия адвокатски съвет минимални размери на хонорарите. Изплащаните през системата на правната помощ възнаграждения пък остават твърде ниски и липсва ефективен механизъм за пресичане на злоупотребата с юридически услуги за държавна сметка. В резултат те биват ползвани от платежоспособни хора, което ощетява бюджета на Националното бюро за правна помощ, а оттам и вписаните в него адвокати. 

 


На второ четене...


На балотаж за председател на Софийския адвокатски съвет отиват сочените предварително като фаворити Стефан Марчев и Александър Машев, подкрепени съответно с 847 и 698 гласа на свои колеги. И двамата са със сериозен стаж и пряко или косвено участие в управлението й, а от предизборните им изяви личи че познават проблемите. Марчев е кандидат на инициативата "Адвокати за адвокатите" и съдружник в адвокатско съдружие "Гигова и партньори" с титуляр члена на Висшия адвокатски съвет Валя Гигова. Машев е член на Софийския адвокатски съвет, потомък на видния цивилист проф. Александър Кожухаров и съпруг на члена и говорител на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет Даниела Машева. 

На балотаж за поста председател на Дисциплинарния съд отиват Пламен Ангелов (622 гласа) и Трендафил Трендафилов (767 гласа). За членове на Контролния съвет най-голяма подкрепа получи Любомир Владикин (807 гласа). Няма нито един избран кандидат за член на новите състави на ръководните органи. Окончателни са само резултатите за избор на 8 от общо 154 представители на столичната колегия в Общото събрание на адвокатите в страната, което ще бъде проведено идния месец. Резултатите са безпрецедентни, тъй като едва ли има друг избор за ръководни органи в адвокатура, който да се решава в такава степен на втори тур.   

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във