Параграф22 Weekly

Познато

Пак гимнастика за съдебния бюджет

ВСС ще се среща с финансовия министър в опит да изкопче още пари

Министерският съвет отряза за поредна година нарастващите финансови претенции на съдебната власт. В съгласие с финансовото ведомство кабинетът излезе със становище по проекта, предложен от ВСС, в който се искат 543.7 млн. лв. за следващия бюджет на съдебната система. Тази сума е орязана с повече от 80 млн. лв. и почти сигурно няма да бъде коригирана сериозно при гласуването в Народното събрание. В предишни години членовете на съвета набираха смелост да отидат да отстояват претенциите си лично в парламента при гласуването на държавния бюджет. Но така и не се престрашиха нито веднъж. Сега е уговорена среща между представители на съвета и финансовия министър Владислав Горанов, а посредник ще е правосъдният министър Христо Иванов.

Всъщност съдебната власт ще получи "увеличение", тъй като искаше със 110 млн. лв. повече от бюджета си за тази година. На практика следващият бюджет по закон ще е почти равен на тазгодишния, плюс отпуснатите след изчерпването му извънредни субсидии. Досега те надхвърлят 20 млн. лева. Може обаче да се предположи отсега, че в последните месеци на следващата бюджетна година съдебната власт ще започне отново да плаши, че е пред фалит, както стана в последните месеци. И държавата  - ще не ще, ще отпусне извънредни траншове.

Най-сериозно е порязана прокуратурата - вместо исканите за нея 206.9 млн. лв., държавата ще даде 177.2 млн. лева. В процентно отношение обаче най-негативно е отношението на кабинета към самия ВСС - той е поискал 30.9 млн. лв. за издръжката си, а му отреждат по-малко от 11.9 млн. лева. И това не е случайно, защото съветът раздува все повече администрацията си, скандализирайки редовите магистрати и съдебни служители. Съдилищата също ще получат по-малко - 238 млн. лв. вместо 266.6 млн. лева.

Вижданията на ВСС и на финансовото министерство съвпадат само по отношение на собствените приходите на съдебната власт, по-голямата част от които идват от съдебните такси, събирани от гражданите и от фирмите. От общо 127 млн. лв. приходи 108 млн. лв. трябва да постъпят именно от таксите. ВСС обаче от години твърди, че някои от тях са ниски. А в разрез с вечните си оплаквания от пренатовареност на магистратите съдебната власт напоследък обърна лопатата с тезата, че делата намалявали, което водело до спад на приходите от такси.

 

 

 

|

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във