Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пак късо съединение между ВСС и МВР

Напрежението между МВР и Висшия съдебен съвет (ВСС) не стихна и през тази седмица, след като т. нар. правителство на съдебната власт реши да се изрепчи на изпълнителната. Поредният раздор между двете институции възникна заради достъпа до секретна информация от страна на висшите магистрати. Вътрешният министър Цветан Цветанов настоя миналата седмица членовете на съдебния съвет да се занимават с назначенията на магистрати, след като получат справка от службите дали досиетата на номинираните за съдебни началници са безукорни.
МВР-шефът обаче не отстъпва от своето мнение, че кадровиците в съдебната власт трябва да минат проверка за надеждност пред Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), за да получат допуск до класифицирана информация. Служители от агенцията дори са посетили цитаделата на ВСС на ул. Съборна в столицата, за да обяснят на магистратите как да попълват заявленията за достъп. Това възмутило членовете на ВСС, защото според тях достъпът до секретни материали им се полага по право. В защита на своята теза във вторник (20 април) съветът разпространи до медиите свое официално становище в този дух. На цели 30 страници те обосновават своята позиция, че достъп до класифицирана информация им се полага по право. В документа същевременно се твърди, че проверката за надеждност ще застраши и разделението на властите, че е опит за намеса в работата на независимата съдебна власт. За каква независима власт става дума обаче, когато 11 от членовете на сегашния Висш съдебен съвет - тоест почти половината от общо 25-членния му състав, са избрани по т.нар. парламентарна квота?
Въпросът е реторичен
След срещата си с ВСС от миналата седмица Цветанов заяви, че не оттегля своите твърдения за Октопода в съдебната власт, но от куртоазия заяви, че понятието Октопод е валидно не само за съдебната сфера, а и за МВР. Според ръководството на вътрешното министерство усещането за мафия в съдебния съвет остава и то няма да се изчисти, докато членовете му не преминат през задълбочена проверка за допуск до класифицирана информация. Едновременно с огласяването на становището на ВСС министър-председателят Бойко Борисов тази седмица сподели в един от сутрешните телевизионни блокове, че на този принцип - първоначална проверка от службите при избора на кандидати за който и да е ръководен пост, базира цялата си кадрова политика. Той, преди всичко друго, проверявал дали номинираният за властова позиция човек има досие в органите за сигурност и едва след това се насочвал към проучване на неговите професионални, ръководни качества и пр.
Според магистратите обаче, приложена към съдебната власт, процедурата за допуск би представлявала легален начин службите да разработват членовете на ВСС. И тук стигаме до същественото. Ясно е, че трябва да се внимава службите да не предоставят на ВСС манипулирана оперативна информация. Но най-малко ВСС има моралното право да отказва съдебните кадри да бъдат проверени от същите тези служби. Друг съществен въпрос е какъв би бил смисълът от достъп на ВСС до резултата от т. нар. СРС във вида, в който работят с него спецслужбите - трудноразгадаеми и неразбираеми разговори, често пъти водени в контролирана среда? Така или иначе висшите магистрати обявиха идеята на Цветанов да преминават през процедура за получаването на допуск до секретни материали като опит да се намеси подчинената на изпълнителната власт ДАНС (чийто председател се назначава лично от премиера) в работата на магистратурата. Изтъква се, че отказът за издаване на допуск не подлежи на обжалване. Иначе казано, той вече е една преценка за професионална непригодност. Отделно, че мотивите за подобно решение на ДАНС остават секретни. Според ВСС всичко това създава реална опасност да спре функционирането на съвета, а няма и процедура за отзоваване на членове при отказ на допуск.
Членовете на ВСС са магистрати по силата на конституцията и на Закона за съдебната власт (ЗСВ). Те се избират от съдийските, прокурорските и следователските среди.
По силата на закона
те не са напуснали съдебната система, а временно преустановяват преките си служебни задължения като магистрати (б. а. - докато работят в съвета). Това не е равнозначно на освобождаване от длъжност и не лишава изборните членове на ВСС от правния им статус на магистрати, се посочва в обемистото становище на съвета. Освен това в него се казва, че идеята основните функции на ВСС по осигуряване на независимостта на съдебната власт, по определяне на състава и организацията на работата и по управление на дейността й, да се осъществяват изцяло от немагистрати, е огромна заплаха за независимостта й. Грижата за независимостта на съдебната власт е основен приоритет на европейските институции и на всяка правова държава, подчертава ВСС. В документа са цитирани редица европейски препоръки и документи за независимостта на съдебната система и за статута на магистратите.
Съответният изборен член на ВСС, комуто е отказан допуск, макар и законно избран, няма да има право и реално няма да може да изпълнява задълженията си в цялост и пълнота, което положение в някои случаи може да стане причина и за освобождаване от длъжност. По този начин органите на изпълнителната власт ще осъществят намеса в работата на съдебната власт и ще засегнат независимостта й, смятат хората от съвета.
В своето становище ВСС оспорва и позицията на шефа на Държавната комисия за сигурност на информация (ДКСИ) Цвета Маркова, че членовете на съвета нямат допуск по право до секретни данни, тъй като не са действащи магистрати. Според кадровиците на Темида
аргументът на Маркова
че ВСС няма достъп, защото е променен правилникът за дейността му и е отпаднал текстът за приравнен статут с този на магистратите, е незаконосъобразен. Статутът произлиза директно от конституцията и от съответния закон и не може да се променя с подзаконов акт, какъвто е правилникът, е становището на съвета.
По силата на магистратските функции, които изпълняваме, просто имаме достъп до класифицирана информация, естествено, при спазване на принципа необходимо да се знае. Тоест не до всичко, а до това, което е необходимо във връзка с всеки конкретен казус, назначение и т.н., коментира проблема членът на ВСС Капка Костова. Според нея никой от колегите й не се притеснява да си подаде документите (каквото съмнение изрази Цветанов наскоро), но въпросът бил принципен и затова от ВСС така упорства. Относно срещата на ВСС с министъра магистратката се изрази дипломатично, като каза, че след срещата двете страни са останали на различни позиции по някои неща. Въпросът е да има диалог, да има разговори и най-вече да се чуваме, допълни Костова.
Във връзка с корумпираните съдии тя заявява, че ако разследващите структури имат данни за простъпка, те просто са длъжни да ги дадат на съответните компетентни органи, длъжни са да ги предоставят и на ВСС, ако става дума за магистрати.
От становището на кадровия орган не става ясно защо след като членовете му смятат, че по закон имат достъп до секретни данни, отказаха да се запознаят с разпечатките от подслушаните разговори в килиите на задържаните по Октопод. Тогава те се оправдаха с мнението на шефа на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова, че нямат допуск, а сега определят същото становище като неправилно.
Във ВСС със сигурност не са наивници, които не се сещат защо едни ангажирани с борбата срещу октопода служби биха им отказали секретна информация. Отговорът е ясен като бял ден: защото никой в България отдавна не вярва, че съдебният съвет ще предприеме адекватни мерки. Но най-силното доказателство за двуличието във ВСС е поредният плач в защита на отровилата живота на цял народ независимост на съдебната система. Всички ги сочат с пръст и им казват, че са част от Октопода, но те искат да са си независими от хорската любов!

РЗС съзря фашизоидни отклонения
Политическият съвет на РЗС изрази в сряда (21 април) своето възмущение от намесите в независимата съдебна власт от страна на министъра на вътрешните работи, принуждаващи правосъдието да се ограничи само до изпълнение на политически поръчки на правителството, се казва в официална позиция на партията.
Самозабравяне, безпомощност и хаос бележат политиката на ГЕРБ по отношение на съдебната система, смята Политическият съвет на РЗС. Поредицата от остри скандали между изпълнителната и съдебната власт правят борбата с корупцията практически невъзможна, което навярно е и дълбоката им цел, посочват още хората на Яне Янев.
На практика вече се прави официална заявка за съсредоточаване на цялата държавна власт в ръцете на един човек - министъра на вътрешните работи. Той си позволява да предопределя решенията на законодателната власт (на най-висшия орган в държавата - Народното събрание) и на съдебната власт, поставяйки нейните кадрови решения изцяло в зависимост от информацията, която подчинените му спецслужби ще й предоставят), се казва св позицията на партията.
Подобна концентрация на власт в България е имало само по времето на Тодор Живков, чиито уши се хвалеше, че е масажирал днешният министър-председател на България. Поведението на министър Цветанов в отношенията с ВСС вече надминават представата за полицейски режим и носят белезите на тоталитарна еднолична власт с фашизоидни отклонения, пише още в становището на РЗС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във