Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пак скандална номинация за съдебен инспектор

Поредна скандална номинация в съдебната власт е в ход - управляващите предложиха за съдебен инспектор съдийката от търговското отделение на Софийския градски съд (СГС)Димана Йосифова. Вносители на предложението са депутатите от ГЕРБ Светослав Тончев и Ивайло Тошев. Те гласят Йосифова за последното вакантно място в инспектората - на подалия оставка през декември миналата година председател на етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цони Цонев. Той бе предложен от друг депутат от ГЕРБ - Красимир Ципов. Цонев е сред най-дискредитираните членове на съвета. Той (наред с председателя на бюджетната комисия на съвета Иван Колев) се отказа от работа в инспектората още преди да встъпи в длъжността заради бурната реакция на медии и на неправителствени организации. Кандидатурата на Колев пък беше оттеглена от вносителя й - играещия в отбора на управляващите лидер на РЗС Яне Янев.


Номинациите за съдебни инспектори бяха обявени два дни преди парламентарната правна комисия да беседва с кандидатите, а липсата на дебат при изслушването им показа, че става въпрос за партийна договорка.


Името на Димана Йосифова нашумя за последно през април 2009 г., когато като председател на съдебен състав отказа да регистрира промените в ръководството на СДС начело с Мартин Димитров. Това постави под въпрос участието на партията в парламентарните избори. Върховният касационен съд (ВКС) отмени решението, с което Йосифова беше оценила регистрирания преди това от друг съдебен състав устав на СДС като недемократичен. В добавка съдийката се аргументира, че разпоредбите му не дават на съда основание да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции.


В резултат СДС едва успя да се регистрира за парламентарните избори, а в изборите за Европейски парламент бе принуден да участва с регистрацията на Синята коалиция. В крайна сметка всичко се оказа далеч от закона и правото - председател на СГС тогава беше човекът на ДПС Светлин Михайлов, а инициатор на атаката - близкият с партията на Ахмед Доган бивш лидер на СДС Пламен Юруков. Окрилена от професионалните си успехи няколко месеца по-късно Йосифова се кандидатира за повишение в отменилия скандалния й акт Върховен касационен съд. ВСС й даде ранг съдия във ВКС и ВАС, но тя остана да съдийства в СГС.


Това обаче не е първата тъмна страница от кариерата на Йосифова, излязла в публичното пространство. През 2005 г. т. нар. Партия за възход и равенство, чийто лидер Бедри Шефик бе издирван за неплатени данъци и неустойки по приватизационни договори, се сдоби неправомерно с регистрация. Съдийката пренебрегна обстоятелството, че учредителното й събрание е проведено в Истанбул, а предоставените документи са на турски език и не са легализирани. По времето на главния прокурор Никола Филчев пък Йосифова влезе в доклад за разследваните за корупция магистрати за периода 1999-2005 година. Служител на Националната следствена служба, натоварен с разследване на фактите, поиска сваляне на имунитета й, след което беше светкавично отстранен от него. Двамата негови колеги, които го поеха, решиха, че няма данни Йосифова да е извършила престъпление.


Сегашната кандидат-инспекторка беше разследвана по сигнал на немския гражданин от български произход Константин Мавродийски, който, заедно със сина си, става жертва на кражба на фирма, в която притежават 50% от капитала. Акциите им са откраднати на общо събрание, на което те не са присъствали, тъй като съзнателно не са уведомени. В хода на търговското дело са представени седем нотариални покани до Мавродийски, но всички те са изпратени на стар адрес на фирмата. Йосифова обаче регистрира промените и оправдава всички подведени под отговорност лица.


По друго дело на Йосифова през 2004 г. собственикът на дистрибуторската фирма на лекарства Магинед Магдалина Дафинова се отървава от задълженията си към държавата и към Пощенска банка за около 100 млн. лв. под формата на заеми, данъци и ДДС. Йосифова заличава Дафинова и на нейно място вписва кипърската офшорка Оторнио инвестмънт ООД, от която едва ли е взет и лев.


През май 2006 г. пък с подписа на Димана Йосифова частното дружество Сигма ремонт придобива 21 дка общинска земя от парк Възраждане, записани в капитала на общинската фирма Софийски имоти. Веднага след това Сигма ремонт е продадена на регистрираната в Панама компания Еуро атлантик инвестмънт. Тя пък продава Сигма ремонт на Еъркрафт Екуипмънт Съплайър ООД, регистрирано в друг данъчен оазис - Сейшелските острови.


В края на 2007 г. от Йосифова пропищяха трима чужденци - собственици на специализираната в продажбата на имоти Анaмар дивелъпмънт. С подписа на съдийката те бяха заличени като собственици и на тяхно място са вписани трима българи. През 2007 г. Йосифова отново помага за кражба на фирма чрез вписване на нелегитимно ръководство на дружество в търговския регистър.


Веднага след информацията за номинирането на Йосифова в медиите се появиха публикации, че преди десетина дни съдебният инспекторат, за който тя се тъкми, е препоръчал работата й да бъде следена по-строго, по повод на жалба срещу нея от Обединена българска банка и от Райфайзенбанк. (Становището на инспектората било изпратено до председателя на СГС Владимира Янева и съдържало препоръката за упражняване на засилен контрол върху действията на съдиите Димана Йосифова и Ася Събева.) От сигналите ставало ясно, че по определени дела двете съдийки са проявявали необичайна бързина на администриране, разглеждане и решаване на съдебните производства. В същото време не извършвали избирателно предвидени в закона процесуални действия.


При толкова сигнали истинските причини за номинирането на Димана Йосифова за съдебен инспектор са някъде извън официалните мотиви в предложението на двамата депутати, издигнали кандидатурата й. Излиза, че магистрати, избягнали незнайно как не само дисциплинарни, но и досъдебни производства срещу тях, ще проверяват другите за нарушения. Въпросът е вярва ли някой, че този подбор ще убегне на Брюксел в решителния евродоклад през юли.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във