Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пак сме първи по евроизмами

България вече не била двойкаджията по отношение на еврофондовете. Това заяви наскоро при посещението си у нас шефът на групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Жозеф Дол. И поздрави за резултата министър-председателя Бойко Борисов.


Тази седмица обаче бе огласен докладът на Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ), от който се разбира, че ние не само не сме слабаци, ами сме и рекордьори на Стария континент за 2010-а по броя на разследванията за злоупотреби с парите на европейския данъкоплатец. Вероятно Дол не е бил запознат с този доклад или е имал предвид нещо друго...


В публикувания в сряда (19 октомври) документ се прави обобщение на постиженията на ОЛАФ през миналата година, като чрез конкретни казуси се представя подробно работата на службата. През 2010 г. тя е работила по стотици случаи, включващи сложни външни и вътрешни разследвания и многонационални далавери, при които е изпълнявала ролята на координатор, съобщава пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).


С голямо удоволствие представям положителните резултати от нашата работа през 2010 година. При икономическия климат в момента е по-важно от всякога да сме сигурни, че финансовите средства на ЕС се използват за разумни цели и достигат до получателите, за които са предназначени. ОЛАФ ще продължи заедно с другите служби на Комисията да се бори усилено с измамите в държавите членки и ще запазим нулевата толерантност към корупцията в институциите на ЕС, заяви генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той призова държавите да увеличат усилията си, да си сътрудничат и да предприемат бързи и решителни действия за възстановяването на незаконно използваните пари на ЕС, а също извършителите да бъдат изправени пред съда...


За трета поредна година България води в тази класация, този път с 81 разследвания - една пета от всичките 419 следствия, водени от ОЛАФ през 2010 година. Втора в подреждането е родината на мафията - Италия, която ни диша прахта с два пъти по-малко разследвания - 41. На трета позиция е Румъния с 36 разследвания. Най-много са шашмите с парите, отпускани за селското стопанство - 61 случая, следва външната помощ, която ЕС осигурява за трети страни - девет случая, и със структурните фондове (от които получаваме пари за регионално развитие), където разследванията са едва шест.


В същото време през 2010 г. в България са произнесени само две присъди за измами и злоупотреби с европейски средства, констатира докладът. Политическият директор на ОЛАФ Никълъс Айлет смята, че това е повод за тревога. Загрижени сме за ефективността на българската съдебна система и за способността й да произнася присъди, каза той, но не коментира дали огромният брой на такива случаи в България е отражение на нивото на корупцията.


Голяма част от коментираните случаи са стари и засягат предприсъединителни фондове в областта на селското стопанство, каза Айлет. Все пак той определя сътрудничеството с българските власти като добро и обяснява, че за разлика от Румъния, където разследванията са предизвикани най-вече от европейските институции, у нас повечето нередности са установени от нашите власти.


Данните от доклада не са изненада за тези, които следят събитията. Още през април тази година бе съобщено, че ОЛАФ разследва над два пъти повече злоупотреби с европейски пари за селското стопанство в България, отколкото през 2009 г., когато страната за първи път отбелязва европейски рекорд в тази сфера. Тогава разследванията в различните области бяха общо 68.


Но нека да се върнем към въпроса за липсата на присъди, който толкова безпокои и политическото ръководство на ОЛАФ. Както вече казахме, според доклада на службата за миналата година са били произнесени само две присъди за измами с еврофондове. Но не е много ясно откъде са взети тези данни. Защото още на 16 март 2010 г. ръководителят на специалното звено към прокуратурата за борба с кражбата на пари от европейските фондове - Ангелина Митова, съобщава на пресконференция, че от началото на годината (2010-а) в съда са внесени 60 обвинителни акта. За същия период влезлите в сила присъди са 21. За предишната 2009 г. пък бе отчетено, че прокуратурата е внесла общо 125 обвинителни акта, по които са влезли в сила 28 присъди. От същата информация обаче разбираме, че са възстановени... 160 000 лв. по дела на Софийската районна прокуратура.


Възможно ли е при това положение през миналата година да са произнесени само две присъди?! Впрочем с тоталното разминаване между оценките на европейските служби и структури с тези на българските съдебни институции за собствената им работа се сблъскваме постоянно. Винаги, когато от Брюксел ни критикуват за калпавата ни правораздавателна система, оттук ги замеряме с розова статистика, която кой знае защо остава невидяна и нечута в Европа.


Поредната негативна оценка в разисквания доклад на ОЛАФ донякъде противоречи с високите оценки, които получавахме досега за напредъка при пресичането на измамите с европейски средства от един от ръководителите на службата - Тиери Кретин, който посети през февруари тази година България и похвали в писмо премиера Борисов за положените от българското правителство усилия през годината за подобряване на националната система за защита на финансовите интереси на Европейския съюз. Наблюдавало се повишаване на капацитета на звеното в МВР (АФКОС) за сътрудничество с ОЛАФ. Каква е ползата и от подобни хвалебствия, не е ясно.


nbsp;


nbsp;


Обобщение на оперативните дейности през 2010 г.

Бяха започнати 225 нови следствени и оперативни случая: 150 вътрешни и външни разследвания и 75 случая на координиране и съдействие. През годината бяха приключени 189 следствени и оперативни случая.


-Средната обща продължителност на разследванията и операциите, включително фазата на оценка, беше 27.9 месеца, най-ниската през последните пет години.


-ОЛАФ получи 46% от входящата информация от публичния сектор на равнище ЕС и на равнище държави членки. 52% от информацията е получена от граждани и от частния сектор.


-Бяха възстановени 67.9 млн. евро в резултат на разследванията на ОЛАФ. Най-големи суми бяха възстановени в сектора на структурните фондове (32.9 млн. евро), следвани от земеделието (11.9 млн. евро) и преките разходи (10.6 млн. евро).


-Към днешна дата са възстановени и още 351.2 млн. евро, свързани със случаи на последващи финансови действия, които са все още в ход.


-Националните съдилища осъдиха извършителите на измами на общо 125 години затвор през 2010 г. и наложиха финансови санкции в размер на почти 1.47 млрд. евро в резултат на случаи, разследвани от ОЛАФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във