Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАК УДАРИХМЕ ТЪПАНА НА БРЮКСЕЛСКИЯ МЕГДАН

Някой да разбра в началото на тази седмица, че главният прокурор Борис Велчев отива в Брюксел, за да рапортува какво е сторила държавата ни в проблемната област на вътрешните работи и правосъдието? Ако не беше министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова да влезе в ролята на гласа от Брюксел, за да разкаже за срещите си, така и нямаше да научим за задграничната командировка на обвинител №1.
Кой знае защо в тази отговорна мисия от понеделник (20 октомври) до сряда, по време на която е бил обсъждан и междинният доклад на правителството пред Европейската комисия за напредъка на България в проблемната област, ролята на фронтмен беше поверена на министър Грънчарова. А името на главния прокурор се промъкна в информациите някак между другото, сякаш задачата му е била да носи куфарите на крехката евроминистърка.
Логично би било в делегацията да участва и министърът на вътрешните работи Михаил Миков - ясно е защо. Точно по това време обаче той хукна към САЩ, за да договаря обучение на спецполицаите ни за ефективна борба с наркотрафика в Куентико. Така и двамата, вместо да бъдат на първата бойна линия, се превърнаха в основните липсващи. А кой по-добре от двамата би могъл да артикулира пред комисията какво сме свършили от юни досега е въпрос с очевиден отговор.
Явно според хитроумния замисъл на управляващите наистина единствено
красотата ще спаси света и най-вече България
щом са поверили мисията на очарователната министърка по европейските въпроси. Сигурно на това се дължи и фактът, че докато разсъждаваме над мисълта на Достоевски, изобщо не ни подразни протоколният характер на казаното от нея: Говорихме по всички въпроси, решавани в момента в България с отношение към проблемните области в областта на вътрешните работи и правосъдието. Разговорът бе делови, като от страна на комисията бе проявен голям интерес към дейността на прокуратурата и на правоохранителните органи в България. Няма да ви изненадам, ако кажа, че съвсем разбираемо е очакването за конкретни резултати.
Успяхме все пак да научим, че генералният секретар на ЕК Катрин Дей се е интересувала кога най-сетне върху дейността на ДАНС ще има парламентарен контрол - интерес, който я сближава с българската общественост, но я отдалечава от управляващите по разбираеми причини. А ако разговорът между двете не е протекъл по женски, г-жа Дей би трябвало да е наясно, че воденият по този въпрос дебат в Народното събрание у нас засега е ялов.
В обсъждането на междинния доклад, продължило по думите на министър Грънчарова час и половина, еврокомисарите са били запознати и с конкретни данни от свършеното. Пред ЕК правителството се е похвалило, че най-много работа е отметната в борбата с организираната престъпност - от юни до септември за организирана престъпност са осъдени 50 души, а 28 са с влезли в сила присъди, става ясно от междинния доклад на правителството.
Кабинетът здраво се е похвалил
с условната присъда от година и половина, издадена срещу бившия заместник- шеф на ГДБОП Иван Иванов. Какво общо има присъдата срещу Иванов за престъпление по служба и съставяне на документ с неистинско съдържание с организираната престъпност явно знаят само авторите на доклада, но важното е европейските ни партньори да са запознати с конкретни резултати.
По време на визитата си министър Грънчарова и невидимият главен прокурор са се срещнали и с шефа на ОЛАФ Франц Херман-Брюнер. От Брюксел долетя информацията, че от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са проявили разбиране за бавната работа по делата за измами с европари в България. Там били съгласни с българските представители, че причина за това е некомпетентността на служителите в отделни институции и съдебната система. Което не попречило на ОЛАФ да разбере от скромния и възпитан главен прокурор (както умилително го е описала министър Грънчарова), че българската прокуратура е мобилизирана и вече дава резултати. Заявихме същевременно, че имаме сериозно намерение да продължим структурираната борба с организираната престъпност, казал на пресконференция след срещата главният прокурор.
Много любопитна бе новината, долетяла от Брюксел - че при пребиваването си там нашите представители са отчели материализирана липса на политически чадър. Какво ли означава тази словесна интерпретация, поднесена ни от министър Грънчарова и обвинител №1, можем само да гадаем. Факт е, че градусът на напрежението по време на посещението им там е бил доста висок, особено след онзи прословут доклад на ОЛАФ от юли, в който в прав текст се говори за политически чадър над тандема Людмил Стойков - Марио Николов, и липса на напредък в разследването по източването на пари по САПАРД.
Е, точно в този момент,
като в приказка за добри духове
от България към Брюксел гордо препратихме вестта за началото на съдебния процес срещу втория от скандалния тандем.
Делото № 2227 от 2008 г. срещу Марио Николов, Мариана Николова, Радмил Петров, Иван Иванов, Петя Хаджииванова, Анна Шаркова, Лазарина Георгиева, Валентин Ангелов и Григор Главев по чл.321 от НК наистина тръгна, но въпросът е докъде ще стигне. Междувременно, докато процесът включи на първа скорост, като фон вървеше и текущият скандал, инспириран от ГЕРБ. Малко преди Велчев да тръгне за Брюксел, те му пъхнаха в ръцете папка, според която е видно, че бизнесменът Марио Николов е спонсорирал БСП със 150 бона, с посредничеството на 15 физически лица, като дарението е от името на фирмата му Еврофриго.
Разбира се, това не е било обект на обсъждане от нашата делегация при визитата в ОЛАФ. За да очертаят имиджа на мобилизирана българска прокуратура, там са наблегнали преди всичко на огласените в понеделник (20 октомври) спецоперации по линия на злоупотребите с пари от САПАРД. Прокуратурата оповести, че на 16,17 и 20 октомври новосформираният ударен отряд към обвинението - Специализираното звено за противодействие на престъпленията против финансовата система на ЕС, в екип с прокурори, разследващи полицаи, експерти и полицейски служители, са извършили проверки в София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Белоградчик, Гоце Делчев и Силистра, на общо 16 адреса. Извършените процесуално-следствени действия целят да се събират доказателства по водени четири досъдебни производства за злоупотреби със средства на общността, чрез нарушаване на процедури от страна на някои бенефициенти, посредници и чиновници по програмите САПАРД и Леонардо да Винчи, а субсидиите по проектите възлизат на около 9 млн. лв., се казва в съобщението на прокуратурата.
В края на визитата на министър Гергана Грънчарова и главния прокурор Борис Велчев към Брюксел услужливо излетя и новината за поредната операция по болната тема кражби от САПАРД. В сряда (22 октомври) добрите вести дойдоха отново от прокуратурата, за нови проверки. Във връзка с водени в България и Германия две разследвания за извършени престъпления със средства от европейските фондове съвместни екипи от български и германски разследващи органи извършиха претърсвания и изземвания в София, Бургас и Велико Търново. Проверени са 15 адреса на фирмени офиси, производствени помещения и жилища. Иззети са документи. Значителен обем материали са били изискани и предоставени и от ДФ „Земеделие. По досъдебните производства се проверяват действията на български и германски представители на фирми, бенефициенти и посредници в схемите за субсидиране на материални активи по програма САПАРД. Субсидиите по проектите надхвърлят десет милиона лева, се казва в официалното съобщение.
Към добрите новини за напредъка на България в проблемната област, заради която ЕС ни дърпа ушите, безспорно много време бе отделено и на вестта за
повдигнатото обвинение срещу бившия вътрешен министър
Румен Петков заради осветяването на Алексей Петров като служител на ДАНС.
Подгряваната десетина дни преди Брюкселската мисия новинка бе оповестена от градския прокурор Николай Кокинов в понеделник (20 октомври). Обвинението е по чл.359, ал.1 от НК : Който стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна - по непредпазливост, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация. С това дадохме знак, че наред с далаверите по САПАРД вече здраво пипаме и по деликатната за партньорите ни от ЕС и НАТО тема за опазването на класифицираната информация. Колкото до смешното наказание пробация, предвидено в НК за това, може да сме сигурни, че едва ли партньорите ни оттатък са били уведомени за него. Важни са конкретните резултати, както посочи и министър Грънчарова.
Дали е съвпадение, или не, но няколко дни преди работното посещение в Брюксел прокуратурата, ДАНС, МВР, митниците и данъчните яко удариха тъпана при дупнишката акция срещу братята Галеви. Изглежда, не им стигна шумотевица, та дори и повториха показната операция, чийто краен резултат са десетина задържани автомобила втора ръка с нередовни документи. В духа на необходимите конкретни резултати обаче като по поръчка дойде вестта, че срещу Пламен Галев и Ангел Христов е образувано досъдебно производство за огласяване на служебна информация. Със сигурност в Брюксел е била спестена подробността, че служебната информация всъщност е протокол за оглед и претърсване, в който пише черно на бяло, че проверяващите не са намерили нищо в домовете на братята, и които те самите предоставиха на медиите. В Европа не ядат доматите с колците и веднага биха попитали не е ли нормално тези протоколи да се връчват и на обискираните.
Но това са детайли, които ни вадят от конкретиката на борбата с организираната престъпност, биха казали отговорните за това фактори. Важното е там, далеч в Брюксел, да стане ясно, че борбата у нас продължава успешно. А дали за наша консумация един ден няма да се окаже например, че и прословутите братя Галеви всъщност са офицери под прикритие, издали служебна информация, ще видим. Знаем къде е тъпанът и как да го бием...

Facebook logo
Бъдете с нас и във