Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Палка след палка на свобода

След пет месеца в ареста пазарджишките катаджии, които създадоха безценни иновации при укриването на рушвети, бяха пуснати на свобода. Във вторник (22 ноември) Окръжният съд в Пазарджик измени мярката за неотклонение спрямо осмината магистрални полицаи, задържани при спецакция Палките задържане под стража. В началото на юни тая година, когато МВР проведе операцията, името й бе обяснено с това, че катаджиите криели взетите от рушвет пари в своите служебни палки, на които приспособили специални капачки на винт.


В мотивите си за освобождаването на рушветчиите магистратите в черни тоги записаха, че вече няма опасност полицаите да се укрият или да извършат друго престъпление. Съдиите прецениха, че в случая е подходяща мярката парична гаранция. Седем от униформените, привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група и за вземане на подкупи, ще платят по 3000 лв., а осмият - 2000 лева. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив в тридневен срок.


Решението на Пазарджишкия окръжен съд със сигурност


ще предизвика много коментари

най-вече заради очевидната липса на логични причини мярката да бъде променена цели пет месеца след задържането на полицаите. Според запознати молбите им за промяната са подадени в Софийската градска прокуратура, която гледа подобни дела още от 19 октомври.


Около арестуваните Палки се зашумя отново в средата на ноември, след като съпругите на шестима от полицаите протестираха срещу незаконното според тях задържане на благоверните им в предварителния арест. И подадоха жалба до ръководителя на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов и главния прокурор Борис Велчев, в която настояват да се спазят законовите срокове и прокуратурата да изпрати делото в съда. Държавното обвинение обаче така и не им отговорило какво е наложило такова закъснение. Според съпругите на Палките задържаните не са били разпитвани, а здравословното им състояние се е влошило след петмесечния арест. Инспектор Илия Сотиров бил на инжекции, тъй като страдал от възпаление на ухото.


Очевидно в случая става въпрос за пропуски, свързани с прилагането на някои от текстовете в Наказателнопроцесуалния кодекс. В частта, отнасяща се до мерките за неотклонение, чл. 63. (4) сочи следното: Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от една година, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление, и повече от две години, ако лицето е привлечено като обвиняем за престъпление, за което се предвижда наказание не по-малко от петнадесет години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от два месеца.


Срещу пазарджишките полицаи Стоян Илиев, Иван Араланов, Георги Георгиев, Петър Михайлов, Иво Даскалов, Марин Инджов, Илия Сотиров и Петър Костадинов са повдигнати обвинения за взимане на подкуп, за участие и за ръководене на организирана престъпна група. Максималната санкция за получаване на подкуп от длъжностно лице според Наказателния кодекс е десет години, ако, разбира се, не става дума за човек на отговорен пост и за подкуп в големи размери - тогава наказанието е от десет до тридесет години затвор (чл. 302 А от НК).


Що се отнася до наказанията за участие в организирана престъпна група, НК предвижда затвор от три до десет години (когато в нея участва длъжностно лице), а за ръководенето й - от пет до петнадесет години, пак - ако става въпрос за длъжностно лице (чл.321, ал.3).


Както се вижда,


казусът със задържаните полицаи

не попада в никой от цитираните случаи. Разбираемо е тогава недоволството на съпругите на катаджиите и е основателно искането им за спазване на сроковете, указани в нормативните актове.


Всъщност неразбориите около мерките на арестуваните палки започнаха три дни след операцията. На 10 юни трябваше да се проведе дело в Софийския градски съд, на което да се разгледа мярката на осмината пазарджиклии и на двамата им колеги от Пловдив Здравко Тодоров и Наско Ставрев, които също бяха арестувани тогава. Съдия Румяна Ченалова от СГС, която трябваше да се произнесе дали да останат под постоянен арест, обаче прати делото в окръжния съд в Пазарджик. Това стана по искане на защитата на задържаните.


Оттам насетне в съда се започна игра иди си, дойди ми. Шестица от тотото удариха двамата пловдивчани, които на 16 юни бяха пуснати от ареста срещу парична гаранция от по 3000 лева. Още тогава адвокатът им Иван Антонов заяви, че случаите с пазарджишките и пловдивските полицаи, задържани при операция Палките, трябва да се разграничат, тъй като обвиненията са различни. Според него клиентите му от Пловдив нямат общо с обвинението за организирана група. На всичко отгоре те не се и познавали с останалите. Единият от тях пък се оказа с близо 30-годишен стаж, награждаван многократно, дори и от някогашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.


Мярката на всички се гледа при закрити врата, тъй като в материалите бяха приложени резултати от специални разузнавателни средства. Осемте полицаи от Пазарджик обаче останаха в ареста. Според официалната информация от заседанието престъпната им дейност е документирана в продължение на два месеца, като са засечени повече от 1000 случая, когато са искали подкуп от шофьори по автомагистрала Тракия и са получавали всеки път между 20 и 50 лева.


Техният защитник Иван Главчев разкри, че повечето от клиентите му също са с дългогодишен стаж, доказали са се като опитни в работата си и многократно са награждавани за заслуги. Оказа се, че той е бил преподавател на някои от тях в полицейското училище, преди да се отдаде на адвокатската професия. Никой не обърна внимание на думите му, че не е било възможно палките на подзащитните му да са били кухи и разглобяеми, тъй като ги правели плътни по образец. Съдът пропусна тези твърдения на адвокатите и


остави осмината зад решетките

Точно при изтичането на втория месец от задържането им, на 12 август, Окръжният съд в Пазарджик промени мярката им в парична гаранция и седем от тях се озоваха на свобода срещу 3000 бона, а един - срещу 2000 лева. Съдът констатира, че от момента на първоначалното вземане на мярката за неотклонение на 11 юни до 12 август разследващите органи не са извършили нито едно процесуалноследствено действие със задържаните. Магистратите прецениха, че обвиняемите нямат възможност по какъвто и да било начин да затруднят разследването, укривайки доказателства или да ги манипулират, и ги пусна на воля.


Шест дни по-късно Пловдивският апелативен съд обаче върна зад решетките пазарджишките катаджии, отменяйки определението на Пазарджишкия окръжен съд. Оттогава досега единственото, което се случи със задържаните, беше уволнението им от МВР. Това стана на 28 септември със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов. В мотивите за дисциплинарното уволнение се казва, че то е наложено заради участие в корупционна схема.


Ден по-рано МВР отново се захвана с подкупните катаджии, като проведе спецоперация Палките-2 и 17 служители бяха прибрани на топло. В началото на октомври обаче Софийският апелативен съд ги освободи окончателно от ареста - двама без никаква мярка за неотклонение, петима с подписка и десет с парична гаранция между 2000 и 4000 лева. Решението беше обявено след близо 8 часа заседание на съдебния състав. То беше взето въпреки тезата на прокурор Калоян Ангелов, че всички те са извършили тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода.


Изглежда, случаят с пазарджишките полицаи е казус, непознат за НПК, НК и за хората, които ги прилагат. Иначе няма как да се обясни фактът, че след решението на Пловдивския апелативен съд от август минаха малко повече от три месеца, докато се стигне до дело за промяна на мерките. Още повече че последната молба за промяна е от 19 октомври - точно два месеца след последното заседание, както изисква НПК. Безспорно последна дума дали са виновни, или не ще има съдът. Но преди да прозвучи присъдата всички - и обвиняеми и граждани- трябва да сме убедени, че законите се прилагат справедливо и еднакво. Иначе и при най-малко съмнение операции като Палките и Палките-2 губят смисъла си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във