Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАЛКИТЕ НЕ ВРАЗУМЯВАТ ФУТБОЛНИЯ ХУЛИГАН

Уредените боеве между футболни агитки вече не са мит или празни приказки на пълна маса. Параграф 22 вече разказа в миналия си брой как се уговарят битките и какъв смисъл влагат в тях хулиганите.
Публикувахме интервюта на привърженци на вечните врагове Левски и ЦСКА, които без да са участвали в подобни сражения, знаят достатъчно за тях. Донякъде утешително е признанието им, че все пак нивото на футболното хулиганство у нас изобщо не е достигнало до това в Англия например.
Както обещахме в миналия брой, сега представяме и позицията на полицията по темата. Колкото и притеснително да звучи, но установихме, че униформените донякъде споделят позицията на ултрасите. Полицаите смятат, че всъщност пердахът в края на мача е нещо като задължителния аперитив на вкусна вечеря и че битките се уреждат между добри познати, които след някой и друг разменен юмрук сядат заедно в някоя кръчма и дружно се напиват. Колко обаче ни дели от онези шокиращи кървави мелета, от които пропищяха Англия и Италия, никой не се наема да прогнозира.
Изглежда, и в Министерството на вътрешните работи са на мнение, че ситуацията около футболните ни хулигани е под контрол. Факт е, че за отговор по парливите въпроси за кютеците, които си спретват феновете, от пресцентъра на МВР ни насочиха към шефката на група Детска престъпносткъм Столичната дирекция на полицията Виолета Аланджийска. В разговора взе участие и колегата й, инспектор в същата група Надка Николова. Двете от години се занимават с футболното хулиганство у нас, което явно все още се свързва преди всичко с малолетни и непълнолетни извършители.
Докога обаче този феномен, характерен за развитите футболни страни, по подобие и на самата игра у нас, ще се намира в подрастваща възраст, е трудно да се гадае. Въпросът е дали ще бъдем готови да се изправим пред него, когато той порасне и какви превантивни мерки предприемат компетентните органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във