Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пандизчия коз на обвинението срещу Килърите

Прокуратурата продължава да рови в калта на обществото, откъдето вади един след друг важни свидетели по още по-важни разследвания. Поредния такъв очевидец държавното обвинение намери сред престъпниците, които изтърпяват наказание лишаване от свобода след заслужена присъда.
Разследването, което в последните дни разбуни духовете, е по операция Килърите. Както вече е известно, за големия успех на МВР с разкриването на групата за мокри поръчки разказа лично премиерът Бойко Борисов в зала Гранитна на Министерския съвет.
Фанфарите за първата по рода си акция срещу килърска банда обаче заглушиха скриптенето на първата цигулка на обвинението. А тя се оказа в ръцете на основния свидетел Борислав Йорданов, който според неофициална информация излежава сурова присъда за изнасилването на... собствената си дъщеря.
Перверзникът е разказал на разследващите личната си история: как е бил вербуван да убие Юри Галев, но впоследствие се отказал и в крайна сметка се озовал в затвора, след като изнасилил чедото си. Свидетелят е дал показания, според които още през 2008 г. е имало поръчка за ликвидирането на Юри Галев. Той я получил лично от самоковския бизнесмен Янко Попов - Туци Дебелия, който му дал 4000 лв. и му обещал още 10 000 лв., след като гръмне Галев. За тази цел Туци дал на Йорданов пушка и го оставил да си върши работата. Човекът с пушка два пъти излизал да обикаля из Самоков и Боровец, белким надене на мушката си Юри Галев, но напразно и накрая се отказал.
Историята на сексуалния перверзник
стана известна в понеделник (26 юли), когато бяха гледани мерките за неотклонение на задържаните петима килъри - Петър Стоянов-Вожда, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туци, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи. Софийският градски съд остави всичките в ареста, въпреки че някои от задържаните се позоваха на здравословни проблеми. Прилагането на най-тежката мярка за неотклонение се дължи на изключително големия натиск, който се оказва в момента, каза същия ден Николай Беров - адвокат на задържания при акция „Килърите Петър Стоянов- Вожда.
Според защитника на заседанието прокуратурата не е представила нито преки, нито косвени доказателства. Петимата килъри получиха общо десет обвинения. Те са привлечени за убийството на президента на футболния клуб „Рилски спортист и общински съветник в Самоков от листата на „Атака Юри Галев, който бе прострелян на 20 юни на пътя между курорта „Боровец и село Бели Искър. Десет дни по-късно той почина от инфаркт в „Пирогов.
Бизнесменът Янко Попов-Туци е обвинен, че в началото на 2010 г. е склонил Петър Стоянов-Вожда умишлено да умъртви Юри Галев (престъпление по чл. 115 вр. чл. 20 ал.3 НК). Срещу Стоянов пък е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на въоръжена престъпна група (чл. 321 от НК), в която участват Васил Костов-Васко Кеца, Методи Иванов и Георги Петков-Дачи. Вожда вече е регистриран в полицията. Преди близо три години заедно с четирима други спортисти Стоянов организирали кражба на колата на Йорданка Бурнева-Среброва, треньорка по спортна стрелба от Велико Търново. След като откраднали автомобила й, те започнали да я рекетират. Среброва платила 1400 лв., за да й върнат откраднатия „Фолксваген Пасат. По случая полицията задържа най-добрия български модерен петобоец Цанко Хантов и споменатия вече европейски шампион по сумо Петър Стоянов-Вожда.
Човекът от Червен бряг, адаш по прякор на известния естраден певец Васко Кеца, е посочен от прокуратурата като подбудител и помагач. Той заедно с Методи Иванов е осигурил оръжието и стрелеца Георги Петков-Дачи, също от Червен бряг. Кеца, Иванов и Дачи са с обвинение и за това, че от 2008 г. участват в организирана престъпна група. Срещу тримата има подозрения, че са замесени в убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, с прякор Каратиста, извършено през юли 2009 година.
В интерес на истината това убийство беше разкрито бързо от МВР, когато негов шеф все още беше Михаил Миков, и от ОДП - Шумен тиражираха дори и снимките на преките извършители - 36-годишния Владимир Филев и 24-годишния Георги Трифонов, и двамата от Червен бряг. Според разследването Румен Рачев-Каратиста е бил убит по заръка на свой длъжник. Рачев или Румен Пъпката, както е известен пък от гангстерската война в София през 1994 г., дал 300 хил. лв. на бизнесмен с условие да му ги върне с лихва след шест месеца. Кредитополучателят обаче не върнал парите, а наел двамата килъри за 30 хил. лв. и те изпълнили мократа поръчка.
След убийството обаче
килърите от Червен бряг потънаха вдън земя
Дни след убийството в ИНТЕРНЕТ форум се появява следното съобщение от анонимен потребител: Здравейте! Искам да ви информирам, че двамата, които убиха Р.Р., са от Червен бряг и преди три дни са намерени в морето убити!. Дали действително е така, вече толкова години никой не може да каже.
Методи Иванов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че без надлежно разрешение до 23 юли 2010 г. е придобил и държал автоматично огнестрелно оръжие - АК 7,62 мм и боеприпаси (престъпление по чл.339 ал.I НК). Иванов вече има отсъдена пробация за притежание на оръжие. Този факт вбеси премиера Бойко Борисов, който отново намери повод да изригне срещу съдиите в България. Оказа се обаче, че Методи Иванов е стигнал до пробация в резултат на сделка с прокуратурата и е признал, че притежава две ловни пушки с изтекла регистрация.
Още преди заседанието на СГС по мерките за неотклонение прокуратурата категорично заяви, че са събрани достатъчно доказателства, добити от разпита на множество свидетели и от назначените експертизи. Както вече казахме, един от основните свидетели е изнасилвачът Борислав Йорданов.
Обвинението обаче разполага и с очевидец, чиито показания са по-достоверни от тези на Йорданов. Неназованият засега свидетел твърди, че е купил предплатени СИМ-карти, които са били използвани от групата непосредствено преди покушението на Галев. Три от тях са намерени точно в Туци, в Иванов и в Кеца. МВР пък е направило проверка на трафичните данни от мобилните станции в района на стрелбата срещу Юри Галев. Оказало се е, че по време на стрелбата тримата са се намирали близо до мястото на покушението.
Въпреки че бизнесменът Янко Попов е посочен от обвинението като поръчител на стрелбата, кой знае защо по време на брифинга вътрешният министър Цветан Цветанов намеси и името на сръбския мафиот Сретен Йосич, с което остави впечатлението, че едва ли не той е дърпал отвисоко конците при убийството.
Бандата за убийства Килърите е организирана от шампиона по сумо Петър Стоянов-Вожда, който е кум на сръбския наркобос Сретен Йосич - Йоца Амстердама, от Васил Костов-Васко Кеца, който е един от приближените на покойния сикаджия Милчо Бонев - бай Миле, подчерта вицепремиерът Цветан Цветанов. Поръчителят Янко Попов-Туци живее в Самоков и е бил в изключително близка връзка с бай Миле и със структурите на СИК, обясни в понеделник Цветанов.
Кой кум, кой сват стана ясно на заседанието на СГС по мерките срещу петимата. Адвокатът на Петър Стоянов обясни, че Йосич действително е кум на Вожда, но пък клиентът му обяви, че не се познава със сърбина. Подзащитният ми е в шок и не разбира обвиненията, които са му отправени, обясни адвокат Николай Беров. Не познавам Сретен Йосич, нито някой от другите задържани. (Не знам колко струва едно убийство и ако ме пуснат, ще дам пресконференция, каза Петър Стоянов-Вожда преди началото на съдебното заседание.)
Така или иначе името на видния сръбски мафиот отново влезе в публичното ни пространство, въпреки че от 27 април 2009 г. търка наровете на Белградския затвор. На брифинга в МС стана ясно, че Янко Попов е бил близък с Милчо Бонев - бай Миле. Сглобката Йосич - Попов пък се появи заради близостта между бай Миле и сръбския мафиот, преди Бонев да бъде убит на 30 юли 2004 г. в ресторант Градина край стадион Славия. От години се носи слухът, че бай Миле е трябвало да осигури бягството на Йосич от Софийския централен затвор, след като през юни 2002 г. Йоца Амстердама беше заловен да се шляе необезпокояван в центъра на София въпреки червената бюлетина, с която Интерпол го издирваше.
Призракът на Йосич беше повикан
и от депутата от ГЕРБ и член на вътрешната комисия в парламента Цветан Сичанов. Бившият шеф на криминалната полиция в някогашното РДВР-София (което между другото трябваше отдавна да е вкарало Юри Галев в затвора заради многобройните му изцепки) съобщи пред телевизия Про.БГ, че издирваният Йосич е пребивавал в Самоков. Бившето ченге, което няма как да не е бил запознат с червената бюлетина на Йосич, даже лансира информацията, че Амстердама е отсядал при близки на Янко Попов-Туци в града на картофите. Ако е така обаче, е любопитно защо криминалист № 1 на РДВР-София Цветан Сичанов тогава не си е мръднал и пръста да залови известния наркобос, а днес свързва името му с поръчката срещу Юри Галев.
Според бившия сикаджия, съдружник на бай Миле, и президент на футболен клуб Славия Венцеслав Стефанов Милчо Бонев се е разбирал много добре със самоковския войвода Юри Галев. И няма как да не е било така, особено ако си припомним за войната, която Галев водеше из баровете на Боровец с иконата на ВИС-2 Васил Илиев и по-късно с брат му Георги. Война, в която пищяха куршумите на автомат Калашников.
Президентът на Славия в прав текст заяви в телевизионното интервю по Про.БГ, че не вярва Петър Стоянов-Вожда да се е познавал с покойния бай Миле. Стефанов се учуди и от лансираната от премиера, от вицепремиера и от активисти на ГЕРБ версия за връзка на Йосич с групата на килърите. Не вярвам човек като Йосич да се занимава с такива хора, каза той.
Много по-вероятна изглежда хипотезата червенобрежките бандити да са имали полицейски чадър. С такъв, изглежда, е разполагала и жертвата им Юри Галев, въпреки че част от бившето някогашно ръководство на РДВР - София, днес е сред депутатството или пък съветва Комисията по вътрешен ред и сигурност. Заради връзките му с Васил Костов-Кеца в понеделник (26 юли) Плевенският окръжен съд потвърди задържането на полицая от РПУ-Червен бряг Тодор Тошев (33 г.). Той бе задържан на 23 юли в хода на операция „Килърите, срещу него са повдигнати няколко обвинения.
Да докаже съпричастността му към дейността на убийците на Галев ще е поредната нелека задача пред прокуратурата. Колкото до самите килъри, те, както се говори, са били ушити още докато самоковският войвода е бил жив, макар и ранен - Галев е успял да съобщи името на този, който му е имал зъб. Но някак не върви успехът на разследването да се припише на човека, който приживе въртеше полицията на малкия си пръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във