Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пандизчия върти ДДС-измами от затвора

Заканите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, както и на колегата му от земеделското министерство Мирослав Найденов, изречени в средата на юни, че ще сгъстят проверките на Националната агенция по приходите, посветени на ДДС-измамите се реализират в началото на истинското лято. Земеделец 'b91 се беше зарекъл, че НАП ще разкости сектора за зърнопроизводство, където се очакват сериозни действия на МВР. Според Найденов именно в този отрасъл има голямо изтичане на ДДС - чрез фиктивен износ и фиктивни фактури. Земеделският министър дори предложи промени в режима на данъчно облагане. Според популярната схема прекупвачите плащат зърното директно на полето, без да се издават фактури, след това се появяват фиктивни фактури. Идеята на Найденов е при търговията да се издават опростени фактури, за да не може да се изписва фалшиво ДДС. Предвижда се също да се въведе обратно начисляване на данък добавена стойност при сделки със зърнени и технически култури - по този начин данъкът се начислява и внася в бюджета от купувача, а не от продавача.


Идеите на земеделец 'b9 1 биха могли да се пренесат и в други сектори от икономиката, тъй като измамите с ДДС си остават сред най-разпространените престъпления у нас. Практиката показва, че дори и стените на затвора вече не са пречка за инициативните дедесари. Пример за това даде в сряда (4 юли) поредната операция на МВР срещу този вид измами. Куриозното в случая е, че е разбита престъпна група за данъчни измами, ръководена от...пандизчия, излежаващ ефективна присъда в затвора. ДДС бандата беше изобличена при съвместна операция на антимафиоти от ГДБОП и на служители от следствения отдел на спецпрокуратурата, и на данъчните инспектори. Според предварителните изчисления на разследващите групата е успяла да усвои над 5 млн. лв. от престъпната си дейност.


Арестувани са 53-годишната счетоводителка К.Д., която вече е регистрирана за водене на двойна счетоводна отчетност, Н.Д. (33 г.), криминалнопроявеният А.З. (32 г.) и 36-годишният И.С., който има криминални регистрации за неплащане на данъчни задължения, за укриване на данъци в особено големи размери, за водене на невярна счетоводна отчетност и защото не са открили своевременно производство по несъстоятелност на дружества. Организаторът на престъпната схема е координирал и направлявал действията на групата от затвора, където в момента изтърпява наказанието си, уточниха представители на МВР.


Престъпниците действали по позната схема. На територията на София и Великотърновска област групата регистрирала или придобивали фирми, които вписвала като собственост на хора с нисък социален и икономически статус. Фиктивните собственици и подписвали различни документи срещу заплащане. От името на фирмите бушони били откривани банкови сметки, ползвани за осъществяване на трансфер на финансови средства. Целта била да се симулира реална стопанска дейност.


Според събраните до момента в НАП данни нанесените щети от престъпната дейност на групата възлизат на около 5 млн. лв само от отписаните до този момент по Закона за акцизите и данъчните складове фирми, контролирани от членовете й. С помощта на контролирани от групата дружества реално действащи фирми избягвали плащания на данъчни задължения в особено големи размери.


Измамниците се занимавали и с друга услуга - изкупували дружества с натрупани големи задължения към приходната администрация от данъци и такси, а също със задължения към кредитни институции. Собствеността на тези дружества впоследствие била вписана на името на подставени лица и по този начин задълженията ставали несъбираеми.


При операцията са претърсени 11 адреса - жилища, офиси и сервизни помещения. Иззети са много счетоводни документи, над 100 печата и повече от 25 фискални устройства.


Акцията е била проведена след близо седеммесечно наблюдение над членовете на групата. Разследването продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във